Cukor

Az élelmiszerekben megtalálható mono- és diszacharidokat nevezzük összefoglalóan “cukroknak”. A táplálkozás során leginkább használt cukrok: szacharóz (répacukor), a glükóz (szőlőcukor), a fruktóz (gyümölcscukor) és a laktóz (tejcukor). Egyszerű szénhidrátok, ásványi anyagokat, vitaminokat nem tartalmaznak. A tápanyagok közül a szénhidrátok azok, amelyek rövidtávon is meghatározzák teljesítőképességünket, fizikai állapotunkat és hangulatunkat. Bizonyos szénhidrátok befolyásolják a kalcium (a laktóz segíti hasznosulását a szervezetben, és fokozza a csontokba való beépülését), a magnézium (a fruktóz javítja a magnézium oldhatóságát, s így megkönnyíti a felszívódását) és a vas (a fruktóz fokozza a vas felszívódását) hasznosulását.