Kulcs a csontok egészségéért
A csont élő szövet. Alapvetően a kemény külső és a szivacsosan puha belső részéből áll. Olyannyira életben van, hogy az emberi csontváz hozzávetőlegesen 7 év alatt minden sejtjében kicserélődik. Létezik egy vitamin, melynek hiánya hosszútávon kalcium vesztéshez és a csontok minőségének romlásához vezet.
A csontban új sejtek és szövetek épülnek fel, a régiek pedig elbomlanak. Ezt a folyamatot két összetevő szabályozza: az oszteoblaszt sejtek, amik felépítik és az oszteoklasztok, vagy az orvosi köznyelvben csontfaló sejtekként ismert, az öreg csontok szöveteit leépíteni hivatott sejtek.
Az oszteoblaszt sejtek állítják elő k2-vitamin jelenlétében az oszteokalcin nevű fehérjét. Ez a fehérje képes kapcsolni a kalciumot a csontmátrixhoz és felelős az egészséges csontok felépüléséért. Addig, amíg a csontok épülése intenzívebb mint a csontok lebontása , nincs baj, az egészséges csontépítés kontroll alatt van.
Az oszteokalcin egy k2-vitamin függő fehérje. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő működéséhez erre a vitaminra van szüksége. A hosszú távon fennálló k2-vitamin hiány kalcium vesztéshez és a csont minőségének romlásához vezet. Azon népeknek, akik nagyobb mennyiségben fogyasztanak k2-vitamint tartalmazó ételeket, erősebb és egészségesebb a csontozatuk. Sajnos az általunk is fogyasztott nyugati diéták nem tartalmaznak eleget ebből a vitaminból és ennek köszönhetően a populáció nagyobbik része hiányt szenved ebből a tápanyagból.
Egészséges csontok a k2-vitaminnal
Egy 2001-es tanulmányban Dr. Kaneki és munkatársai felvetették, hogy a japánok natto fogyasztása és az ebből származó K2-vitamin ellátottságuk hozzájárul a szigetországban köztudottan alacsony combnyaktörési arányhoz. Ezt a feltételezést erősítette meg 2006-ban Dr. Ikeda által vezetett kutatás, amibe 944 nőt vontak be 20 és 79 éves kor között. A három éves megfigyelés során azt találták, hogy a natto (erjesztett szójabab, melyben sok a k2 vitamin) tartalmú étrend hozzájárult a csontok egészségéhez és a csontsűrűség megóvásához.