Az étcsokoládé 6 bizonyított egészségügyi előnye
Az étcsokoládé tele van tápanyagokkal, amelyek pozitívan befolyásolhatják egészségét.
A kakaófa magjából készült és ez az egyik legjobb antioxidáns forrás, amit csak találhatsz. A tanulmányok azt mutatják, hogy az étcsokoládé javítja az egészséget és csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
Íme az étcsokoládé vagy a kakaó 6 egészségügyi előnye, amelyeket a tudomány is alátámaszt.
1, Nagyon tápláló
Ha minőségi étcsokoládét veszel, magas kakaótartalommal, akkor az nagyon tápláló lesz a szervezeted számára, hiszen megfelelő mennyiségű oldható rostot tartalmaz, és tele van ásványi anyagokkal.
Egy 100 grammos tábla 70-85% kakaótartalmú étcsokoládé tartalma:
- 11 gramm rost
- A vas napi mennyiségének 67%-át
- A magnézium napi mennyiségének 58%-át
- A réz napi mennyiségének 89%-át
- A mangán napi mennyiségének 98%-át
Ezen kívül rengeteg káliumot, foszfort, cinket és szelént tartalmaz.
Természetesen a 100 gramm étcsokoládé meglehetősen nagy mennyiség, és nem olyasmi, amit naponta kellene fogyasztanod. Ezek a tápanyagok 600 kalóriát és mérsékelt mennyiségű cukrot is tartalmaznak.
Emiatt az étcsokoládét a legjobb mértékkel fogyasztani.
A kakaó és az étcsokoládé zsírsavprofilja is jó. A zsírok többnyire olajsavból (az olívaolajban is megtalálható szív-egészséges zsír), sztearinsavból és palmitinsavból állnak.
A sztearinsav semleges hatással van a szervezet koleszterinszintjére. A palmitinsav növelheti a koleszterinszintet, de az összes zsírkalóriának csak egyharmadát teszi ki.
Az étcsokoládé olyan stimulánsokat is tartalmaz, mint a koffein, de nem valószínű, hogy ébren tart éjszaka, mivel az étcsokoládé koffein mennyisége nagyon kicsi a kávéhoz képest.
2, Az étcsokoládé erőteljes antioxidáns forrás
Az ORAC az oxigéngyök abszorpció képességét jelenti. Ez az élelmiszerek antioxidáns aktivitásának mértéke.
Alapvetően a kutatók egy csomó szabad gyököt (rossz) állítanak szembe egy élelmiszermintával, és megvizsgálják, hogy az élelmiszerben lévő antioxidánsok mennyire képesek hatástalanítani a szabad gyököket.
Az ORAC értékek biológiai relevanciája megkérdőjelezhető, mivel kémcsőben mérik, és nem biztos, hogy pontosan ugyanolyan hatással lesz a szervezetre is.
Érdemes azonban megemlíteni, hogy a nyers, feldolgozatlan kakaóbab a legjobbra értékelt élelmiszerek közé tartozik.
Az étcsokoládé tele van olyan szerves vegyületekkel, amelyek biológiailag aktívak és antioxidánsként funkcionálnak. Ide tartoznak többek között a polifenolok, flavanolok és katechinek.
3, Javíthatja a véráramlást és csökkentheti a vérnyomást
Az étcsokoládéban található flavanolok serkenthetik az artériák bélését, hogy nitrogén-oxidot (NO) termeljenek.
Az NO egyik funkciója, hogy jeleket küldjön az artériáknak, hogy ellazuljanak, ami csökkenti a véráramlással szembeni ellenállást, és ezáltal csökkenti a vérnyomást.
Számos ellenőrzött tanulmány azt mutatja, hogy a kakaó és az étcsokoládé javítja a véráramlást és csökkenti a vérnyomást, bár a hatások általában enyhék.
4, Az étcsokoládé növeli a HDL-t és védi az LDL-t az oxidációtól
Az étcsokoládé fogyasztása számos fontos kockázati tényezőt javíthat a szívbetegségek kialakulásában.
Egy kontrollált vizsgálatban a kakaóporról megállapították, hogy jelentősen csökkenti az oxidált LDL (rossz) koleszterin szintjét a férfiak esetében. Emellett növelte a HDL (jó) koleszterin és csökkentette a teljes LDL-szintet a magas koleszterinszintűeknél.
Az oxidált LDL azt jelenti, hogy az LDL-koleszterin reakcióba lép a szabad gyökökkel.
Ez magát az LDL-részecskét reaktívvá teszi, így képes károsítani más szöveteket, például a szív artériáinak bélését.
Teljesen logikus, hogy a kakaó csökkenti az oxidált LDL-t. Rengeteg erős antioxidánst tartalmaz, amelyek bejutnak a véráramba, és megvédik a lipoproteineket az oxidatív károsodástól.
Az étcsokoládéban lévő flavanolok csökkenthetik az inzulinrezisztenciát is, amely egy másik gyakori kockázati tényező olyan betegségekben, mint a szívbetegség és a cukorbetegség.
Az étcsokoládé azonban cukrot is tartalmaz, ami ellenkező hatást válthat ki.
5, Csökkentheti a szívbetegség kockázatát
Úgy tűnik, hogy az étcsokoládéban található vegyületek erős védelmet nyújtanak az LDL oxidációja ellen. Hosszú távon ez sokkal kisebb koleszterinszintet okozhat az artériákban, ami csökkenti a szívbetegség kockázatát.
Valójában számos hosszú távú megfigyelési tanulmány meglehetősen drasztikus javulást mutat.
Egy 470 idősebb férfi bevonásával végzett vizsgálat során megállapították, hogy a kakaó 15 év alatt 50 százalékkal csökkenti a szívbetegség okozta halálozás kockázatát.
Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a heti kétszeri vagy többszöri csokoládéevés 32 százalékkal csökkentette az artériákban elmeszesedett lepedék kialakulásának kockázatát.
6, Javíthatja az agyműködést
Egy egészséges önkénteseken végzett tanulmány kimutatta, hogy a magas flavanoltartalmú kakaó 5 napig tartó fogyasztása javítja az agy vérellátását.
A kakaó jelentősen javíthatja a kognitív funkciókat az enyhe kognitív károsodásban szenvedő idősebb felnőtteknél. Javíthatja a verbális folyékonyságot és a betegségek számos kockázati tényezőjét is.
Ezenkívül a kakaó olyan stimuláló anyagokat is tartalmaz, mint a koffein és a teobromin, amelyek kulcsfontosságú okai lehetnek annak, hogy rövid távon javíthatja az agyműködést.
Forrás: www.healthline.com