Vitaminok és ásványi anyagok, amik felgyorsítják az anyagcserét
Az anyagcsere az a folyamat, ami során a szervezet energiává alakítja az élelmiszereket és tápanyagokat.
Minden, amit megeszünk, beleértve a vitaminokat és ásványi anyagokat is, befolyásolja az anyagcserét. Ha gyors az anyagcserénk, akkor a szervezetünk gyorsabban tudja elégetni a kalóriákat, így kevésbé valószínű, hogy elhízunk. Fontos tudni, hogy az anyagcsere a kor előrehaladtával folyamatosan lassul.
Néhány vitamin és ásványi anyag segítheti az anyagcsere hatékony működését.
Íme az 5 legjobb étrend-kiegészítő, ami segíthet a szervezet megfelelő működésének fenntartásában és erősítésében, beleértve az anyagcserét és a testsúly szabályozását is.
1, B-vitaminok
A B-vitaminok számos alapvető szerepet játszanak a szervezet energia-anyagcseréjében. A B-vitaminok közé tartoznak a következők:
- B12-vitamin
- Biotin
- Folsav
- B6-vitamin
- Pantoténsav vagy B5-vitamin
- Niacin vagy B3-vitamin
- Riboflavin vagy B2-vitamin
- Tiamin vagy B1-vitamin
Már csupán egy B-vitamin hiánya befolyásolhatja a többi B-vitamint, ami megzavarhatja az ember anyagcseréjét.
A B12 elengedhetetlen a fehérjék és zsírok anyagcseréjéhez. A B6 és a folát szükséges a megfelelő működéshez. A B6 szintén segít a fehérjék anyagcseréjében. A tiamin pedig segíti a zsír, a fehérje és a szénhidrát anyagcsere folyamatait.
A zsírok, fehérjék és szénhidrátok megfelelő feldolgozásának képessége elengedhetetlen. Ha egészséges az anyagcsere, akkor biztosítja, hogy a szervezet ezeket a tápanyagokat energiaként használja fel, ne pedig zsírként tárolja őket.
Az embereknek rendszeresen fogyasztaniuk kell B-vitamin tartalmú ételeket vagy kiegészítőket, hogy kielégítsék a napi szükségleteiket.
B-vitaminokat tartalmazó élelmiszerek:
- sovány húsok és a tenger gyümölcsei
- teljes kiőrlésű gabonák, beleértve az árpát és a barna rizst
- tejtermékek
- tojás
- néhány gyümölcs, például a banán, a szőlő és a görögdinnye
- diófélék és magvak
- néhány zöldség, beleértve a spenótot, a burgonyát és a tököt
A B12-vitamin csak állati eredetű termékekben van jelen, ami azt jelenti, hogy a vegetáriánusok és a vegánok nehezen jutnak hozzá ehhez a vitaminhoz.
A tejtermékeken kívül a következő élelmiszerek tartalmazhatnak B12-t:
- dúsított növényi tej
- étkezési élesztő
- dúsított reggeli gabonapelyhek
- húspótlók
2, A D-vitamin fontos az anyagcsere folyamataihoz
Két tanulmány is vizsgálta a D-vitamin és a túlsúly kapcsolatát idősebb nőknél és gyermekeknél. Mindkét tanulmány során azt állapították meg, hogy a nagyobb súllyal rendelkező résztvevők alacsonyabb D-vitamin-szinttel rendelkeznek, mint azok, akiknek nincs súlyfeleslegük.
A kutatók egyelőre nem biztosak abban, hogy az alacsony D-vitamin-szint járul hozzá az elhízáshoz vagy fordítva. Ez több tényezős dolog, hiszen az étrend, a vércukorszint szabályozása és a szabadban eltöltött idő mind-mind szerepet játszhat az ember testsúlyának alakulásában.
A kutatások azt sugallják, hogy a D-vitamin a cukorbetegeknél segíthet a vércukorszint szabályozásában és az inzulinrezisztencia javításában.
Más alapvető vitaminokkal ellentétben az emberek a napfény hatására is hozzájuthatnak a D-vitaminhoz.
Alapvetően ez is a leggyorsabb módja a pótlásának, de számos élelmiszer is tartalmazza ezt a vitamint:
- tojássárgája
- zsíros halak, például lazac, makréla és szardínia
- csukamájolaj
- marha máj
- dúsított tejtermékek
- dúsított növényi tej
- néhány gombafajta
Ha egy személy már túlsúlyos, akkor a D-vitamin önmagában nem elegendő a súlyfelesleg megszüntetésére, hiszen ilyen esetekben már teljes életmódváltásra van szükség.
Ennek ellenére egy 2016-os tanulmány során megállapították, hogy azoknak a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő, menopauza utáni nők, akik D-vitaminnal dúsított joghurtot fogyasztottak, javult a vércukorszintjük és csökkent a szervezetükben a gyulladás, emellett pedig súlycsökkenést is tapasztaltak.
Egy régebbi tanulmány megállapította, hogy a kalcium hozzáadott D-vitaminnal együtt kis mértékben csökkentette a súlygyarapodás kockázatát posztmenopauzás nők esetében.
3, Kalcium
A feltörekvő kutatások azt sugallják, hogy a kalcium létfontosságú lehet az egészséges anyagcsere és a vércukorszint szabályozásában, valamint a csontok egészségének fenntartásában.
Egyes 2010-es kutatások azt sugallják, hogy a magasabb kalciumbevitel és a D-vitamin kombinációja elősegítheti az étrenddel kapcsolatos fogyást.
Egy 2007-es tanulmány megállapította, hogy a magas kalcium-tartalmú étrend fokozza a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők súlycsökkenését.
Magas kalcium-tartalmú élelmiszerek:
- tej
- joghurt
- dúsított gabonafélék
- dúsított narancslé
- zöld leveles zöldségek
- magvak
- mandula
4, A Vas segíti az anyagcsere folyamatát
A szervezetnek szüksége van vasra az egészséges növekedéshez, fejlődéshez és anyagcseréhez. A vas létfontosságú a sejtek megfelelő működéséhez és bizonyos hormonok létrehozásához is.
A vas elengedhetetlen az oxigén szállításához. Ha a szervezetben alacsony a vas szintje, akkor előfordulhat, hogy az izmok és a szövetek nem fognak elegendő mennyiségű oxigént kapni. Ha az izom kevés oxigént kap, nem lesz képes üzemanyagként elégetni a zsírt, ahogy kellene. Tehát az alacsony vas-szint megzavarja a szervezet optimális anyagcseréjét is.
A legjobb vas-források a következők:
- húsok
- bab
- dúsított gabonafélék
- barna rizs
- dió
- zöld leveles zöldségek
- szójabab
5, Magnézium
Magnézium nélkül nem történhetnek meg azok a kémiai reakciók, amik energiát termelnek a szervezetben. Ez a függőség azt jelenti, hogy a magnézium elengedhetetlen az anyagcseréhez és az energiatermeléshez.
A magnézium sokféle élelmiszerben megtalálható, például:
- diófélék és magvak
- hüvelyesek
- spenót
- banán
- lazac és laposhal
- teljes kiőrlésű gabonák
- burgonya
Összegzés
Fontos, hogy a cikkben felsorolt vitaminok és ásványi anyagok nem feltétlenül javítják az anyagcsere folyamatát. Mindazonáltal segítenek biztosítani a megfelelő táplálkozást és a hiányosságok korrigálását, ha vannak ilyenek, amik így segíthetnek megakadályozni a nem szándékos súlygyarapodást és fenntartani az egészséges anyagcserét.
Egyes kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek egyes, már szedett gyógyszerekkel. Ha már tartósan szedsz valamit, mindenképp egyeztess az orvosoddal, mielőtt elkezdenél fogyasztani valamilyen étrend-kiegészítőt.
A legbiztonságosabb módja az anyagcserét fokozó vitaminok és ásványi anyagok fogyasztásának, ha egészséges, kiegyensúlyozott, változatos és tápláló étrendet követsz.
Forrás: www.medicalnewstoday.com