Keto diéta: Milyen hatással van az anyagcserére és az agy egészségére?

Ha egészséges testsúllyal rendelkezel, akkor valószínűleg még nem igazán fontolgattad azt, hogy kipróbáld a keto-diétát, hiszen a súlyod ezt nem indokolja. Most mégis azt mondom, gondolkodj el rajta. Van ugyanis jópár olyan kutatás, amely kimutatja a keto diéta pozitív hatásait a hormonokra, az anyagcserére és az agy működésére vonatkozóan.

A ketogén étrend, vagy más néven keto diéta az utóbbi években igen népszerűvé vált. Ez a speciális étrend minimális mennyiségű szénhidrátot, kevés fehérjét és nagy mennyiségű zsírt ír elő annak érdekében, hogy a ketózisnak nevezett anyagcserét elérhessük. A ketózis csak akkor alakul ki, ha a testnek nincs elegendő szénhidrátja az energia elégetéséhez és a megfelelő vércukorszint fenntartásához. Szénhidrát hiányában a test elkezdi a szervezetbe juttatott, illetve az ott tárolt zsírt elégetni tüzelőanyagként, ami súlycsökkenést eredményez.

A keto diéta hatása a hormokra

Bár a ketogén étrend az egyik legnépszerűbb fogyókúra-módszer manapság, nem feledkezhetünk meg a hormonokra gyakorolt jótékony hatásairól sem.

A keto diéta betartása számos hormont támogathat a szervezetben, főleg az alábbi három területen: inzulin, policisztás petefészek szindróma (PCOS) és menopauza. Nézzük hogyan segíthet!

1, Csökkenti a vércukorszintet

A menopauzában és a PCOS-ben szenvedő nők esetében az inzulinrezisztencia több tárolt zsírt eredményezhet. Emiatt a súlygyarapodás és az inzulinrezisztencia ronthatja a menopauza tüneteit. A keto diéta betartása elősegítheti az inzulin egyensúlyát, csökkentheti a vércukorszintet és a 2-es típusú dibétesz kockázatát.

2, Enyhíti a hőhullámokat

A hőhullámok, mind a menopauzában, mind a PCOS-ben szenvedő nőket érintik. Ezek akkor fordulnak elő, amikor a stressz szabályozásáért felelős agyi terület kevésbé stabil. Amikor ez váratlanul beindul, hirtelen és kellemetlen testhőmérséklet-emelkedéshez vezethet. Ezek a villanások általában néhány percig érezhetőek.

3, Támogatja az agy egészségét

A menopauza többek között a reproduktív hormonok megváltozása miatt befolyásolhatja a kognitív funkciókat. Hasonlóan ehhez, a PCOS és az inzulin problémák hozzájárulnak a kognitív problémákhoz, amelyek Alzheimer-kórhoz és demenciához vezethetnek. Ezek részben kapcsolódnak az agy üzemanyag-szükségletéhez. Alacsony hormonszint mellett az agynak nehéz megszerezni azt, amire szüksége van. A keto diéta csökkenti ezeket a kognitív problémákat azáltal, hogy az agy számára más olyan forrást biztosít, ami elősegíti az energiaszint stabilitását.

Azt is kimutatták, hogy kezelheti az epilepsziát is, még akkor is, ha a gyógyszerek esetleg kudarcot vallottak. Néhány epilepsziás gyermeknél a rohamok 90%-al csökkentek. Négy hetes ketogén étrend után a Parkinson-betegek tüneteik javulásáról is beszámoltak. Más tanulmányok rámutattak a keto diéta lehetséges előnyeire a szorongással kapcsolatos rendellenességek kezelésében és előnyös lehet depresszió esetén is.

4, A keto diéta segít a fogyásban

A keto diéta szabályozhatja az étvágyért felelős hormonokat, a gherlint és a leptint. Ez azt jelenti, hogy a ketogén étrend betartása csökkenti az étvágyat és ezáltal kevesebbet eszünk majd. Szabályozza az inzulint is, ami nélkülözhetetlen az étkezés utáni energiafelhasználáshoz. Ezen túlmenően a ketogén étrendben szereplő élelmiszerek tápanyagokban rendkívül gazdagok, ami azt jelenti, hogy kevesebb ételből is elegendő energiához juthatunk.

5, Növeli az energiát és segíti az alvást

A hőhullámok és a hangulatváltozások leszívják a szervezet energiáját. Megzavarhatják az alvást is, fáradtságot, nyugtalanságot okozva ezzel. Sőt, ezzel növelhetik a kortizoltermelést, ami növeli a stressz szintjét.

A keto diéta segíthet ebben, mivel tele van tápanyagdús zsírokkal és fehérjékkel, amik lassabban égő energiaformaként szolgálnak. Ez azt jelenti, hogy az étkezés utáni „összeomlások” nem következnek be a vércukorszint hirtelen csökkenése miatt. Ehelyett a nap folyamán egyenletesebb energiaforrásként funkcionál majd.

A diéta javíthatja a bél egészségét is, ami hozzájárul a szerotonin termeléshez. Ezenkívül elősegíti a kortizol szabályozását és csökkenti a stressz-szintet. Ez a nap folyamán magasabb-energiaszinthez, éjszaka pedig jobb alváshoz vezethet.

6, A keto diéta segít csökkenteni a gyulladást

A gyulladás a PCOS és a menopauza tünete. Szerencsére a keto diéta olyan omega-3 zsírsavakban gazdag ételek fogyasztását ajánja, mint például a makréla és a lazac. Az omega-3-ról köztudott, hogy csökkentik a test gyulladását, így tehát enyhítik a gyulladások miatt kialakuló fájdalmat is.

Érdekesség

A kevesebb gabona fogyasztása csökkentheti a glifozát-szintet

A tudósok továbbra is azon dolgoznak, hogy jobban megértsék, miért bír az ilyen típusú étkezés olyan jótékony hatással az agy egészségére. Az egyik lehetséges tényező az lehet, hogy a gabonamentes étrendet követők sokkal kevesebb glifozátot fogyasztanak, mint azok, akik több gabonafélét esznek.

A glifozát óriási területeken alkalmazott és a legnagyobb mennyiségben felhasznált mezőgazdasági vegyszer a világon. Ez a vegyszer a növényekben megakadályozza a sejtjeik számára létfontosságú aromás aminosavak szintézistét. Kiderült azonban, hogy a glifozát nem csak a növényekben gátolja meg az aromás aminosavak szintézisét, hanem számos baktériumban és gombában is. A tapasztalatok szerint a többszörös kezelés hatására megváltozott összetételű, gyomirtó szereknek és antibiotikumoknak ellenálló baktériumközösségek alakulnak ki a talajtól a bélflóráig mindenütt.

A keto diéta kevés helyet hagy a búza-alapú ételek számára. Ez jó hír, hiszen a tészta-és gabonafélék közül sok magas glifozáttartalommal rendelkezik. 2017-ben csak az Egyesült Államokban 12,4 millió font (kb. 5,7 millió kg) glifozátot használtak fel.

Szabó Zsófia szerzőről

One thought on “Keto diéta: Milyen hatással van az anyagcserére és az agy egészségére?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .