3 ok, amiért szükséged van D-vitaminra!

A megfelelő D-vitamin szint fenntartása alapvető fontosságú általános egészségünk és jólétünk szempontjából. Függetlenül attól, hogy ezt a tápanyagot az étrendünkből, a napfényből, étrend-kiegészítők segítségével vagy a három kombinációjából nyerjük.

És bár a legtöbb ember a D-vitamint leggyakrabban a csontok egészségével kapcsolja össze, hatása egészségünk sok más területeire is kiterjed. Ez azért van, mert a legtöbb tápanyaghoz hasonlóan a D-vitaminra is több szervünknek és azok funkciónak van szüksége a szervezetben. Így tehát akkor, ha D-vitamin hiány alakul ki a szervezetedben, nem csak a csontjaidnak okozol kárt, hanem a tüdődnek, a pajzsmirigyednek, az agyadnak és sok más szervednek is.

Most adunk neked 3 újabb okot arra, hogy miért fontos a megfelelő D-vitamin mennyiség a csontok egészségén túl a mindennapi táplálkozási terved részévé válnia:

1, A megfelelő D-vitamin szint segíti az immunrendszert

A D-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszerünk működésében és abban, ahogyan szervezetünk természetes módon védekezik és reagál az őt érő környezeti hatásokra. A D-vitaminról ismert, hogy hangolja az immunrendszert és fokozza a szervezet védekezését a különféle kórokozókkal szemben.

Ez a zsírban oldódó vitamin szerepet játszik a T-sejtek aktiválásában és működésében, amelyek fontosak a szervezetben lévő kórokozók azonosításában és megtámadásában.

2, Agy egészsége

Egyre több kutatás utal arra, hogy szoros kapcsolat van a D-vitamin szintje és a mentális egészségünk között, beleértve a hangulatszabályozást és a jobb kognitív funkciókat.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a D-vitamin-hiány a hangulati zavarok kialakulásának fokozott kockázatával jár. Míg a megfelelő D-vitamin szint a jobb kognitív funkciókhoz is kapcsolódik, különösen idősebb felnőttek esetében.

3, Endokrin rendszer

A D-vitamin a szervezet inzulinválasz-kezelésének (IRM) befolyásolója és fontos része. Ennek az az oka, hogy a D-vitamin szerepet játszik az inzulin szabályozásában. A nem megfelelő D-vitamin szint, vagyis a hiánya pedig a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának nagyobb kockázatához kapcsolódik.

A már diagnosztizáltak számára a megfelelő D-vitamin szint fenntartása fontosabbá válik az állapot kezelésében.

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .