A halolaj jót tesz a bőrnek?

Mi is a halolaj?

A halolaj omega-3-ban gazdag halakból származik, például makrélából és heringből. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy előnyös lehet bizonyos bőrbetegségekben szenvedők számára, bár ezzel nem minden kutató ért egyet.

Az Omega-3 egy többszörösen telítetlen zsírsav, amely egy olyan tápanyag, amit a szervezet nem tud előállítani.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a halolaj bőrre gyakorolt hatását, beleértve annak lehetséges előnyeit, a kutatás eredményeit, és azt, hogy mely bőrbetegségeken segíthet. Azt is megbeszéljük, hogyan használjunk halolajat a maximális haszon elérése érdekében.

A halolaj jót tesz a bőrnek?

A Marine Drugs 2018-as áttekintése megjegyzi, hogy a halolaj és összetevői, beleértve az omega-3 zsírsavat is, segíthetnek a bőr általános egészségi állapotának megőrzésében. A felülvizsgálat bizonyítékokat talált arra vonatkozóan, hogy segíthet a következőben:

  • fenntartja a homeosztázist
  • javítja a védő funkciót
  • gátolja a gyulladást, különösen az UV fénytől
  • elősegíti a bőr gyógyulását

A tudósok úgy vélik, hogy ezek az előnyök a halolajban található többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetők, amelyek közé tartozik az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA).

A szervezet a táplálékból származó zsírsavakat beépíti a sejtmembránokba. Ha a sejtmembrán egészséges, a sejt képes megtartani a vizet. A bőrben ez azt eredményezi, hogy a sejtek hidratáltak és puhák lesznek. Az omega-3 zsírsavak szintén segítenek csökkenteni a gyulladásos vegyületek termelését, amelyek hozzájárulnak az öregedési folyamatokhoz.

Egyes halolajok más tápanyagokat is tartalmaznak, például A-vitamint, D-vitamint és szelént. Az A-vitamin a retinollal rokon antioxidáns, amely a bőrápoló termékek népszerű összetevője és bőrbetegségek kezelésére szolgál.

Bár a bizonyítékok alátámasztják azt az elképzelést, hogy a halolaj javítja a bőr általános egészségét, a kutatások bizonyos bőrbetegségekre gyakorolt előnyeiről vegyesebbek.

Száraz bőr és ekcéma

Az ekcéma a bőr gyakori gyulladásos állapota. Viszketést és hámlást okoz, a bőr pedig néha megrepedhet és vérzik.

Egy 2013-as kutatási cikk megjegyzi, hogy az EPA és a DHA is gátolja a gyulladást, ami jótékony hatással lehet a bőrre. Más állatokon végzett vizsgálatok azt is mutatják, hogy a halolajak csökkenthetik az ekcéma tüneteit. Például egy 2015-ös patkányokon végzett tanulmány során megállapították, hogy a táplálék-kiegészítés csökkentheti a viszketéssel összefüggő vakarást és szárazságot.

Pattanások

Az akne pattanásokat és cisztákat okoz, amelyek gyulladtak és fájdalmasak lehetnek. Emiatt a halolaj omega-3 tartalma hasznos lehet a szervezet általános gyulladásának csökkentésében. Azok a tanulmányok azonban, amelyek az akne elleni előnyeire összpontosítanak, vegyes eredményeket mutatnak.

Egy kis randomizált, kettős vak és ellenőrzött vizsgálat során megállapították, hogy az omega-3 pótlás 10 hét alatt jelentősen csökkentette az akne elváltozásokat.

Ezzel szemben a Lipids in Health and Disease című vizsgálat vegyes eredményeket hozott. Bár a legtöbb vizsgálatban résztvevő aknéja javult, mások súlyosbodó tüneteket tapasztaltak.

A halolaj segíthet csökkenteni a pattanásokat egyes egyéneknél, de jelenleg nincs határozott bizonyíték arra, hogy mindenkinek segítene.

Hiperpigmentáció

A hiperpigmentáció a bőr sötétebb foltjait írja le, amelyek a megnövekedett melanintermelés eredményeként jelentkeznek. A hiperpigmentációnak számos oka van, többek között:

  • hormonális változások
  • UV expozíció
  • öregedés
  • bőr trauma
  • napfényérzékenységet okozó gyógyszerek

A halolaj számos módon segíthet csökkenteni a hiperpigmentációt. Az Omega-3 minimálisra csökkentheti a sebfertőzéseket és felgyorsíthatja a gyógyulást, ami hasznos a bőrsérülés miatti hiperpigmentáció esetén.

A DHA gátolja a melanintermelést is, ami csökkentheti az UV-sugárzás okozta hiperpigmentáció kockázatát.

A halolaj okozhat bőrproblémákat?

Bár ritka, a halolaj reakciókat válthat ki néhány halra vagy kagylóra allergiás ember esetében. A tünetek között szerepelhet fejfájás, zihálás, hasmenés és csalánkiütés.

Nevezetesen, egy hal- vagy kagylóallergiában szenvedő személynél, aki reagál a halolajra, ekcéma alakulhat ki. Ha valakinek már van ekcémája, tünetei súlyosbodhatnak.

Hogyan kell használni a halolajat?

Az emberek sokféleképpen használják a halolajat, de a legegyszerűbb megoldás általában egy halolaj-kiegészítő fogyasztása.

A halolaj erős ízű és szúrós szagú, ezért helyi alkalmazása nem mindig megfelelő. A kapszulák megkönnyítik fogyasztását.

A halolajhoz nincs meghatározott adagolási ajánlás. Azonban az EPA és a DHA ajánlott étrendi bevitele körülbelül 250 milligramm.

Az EPA és DHA mennyisége a halolajban nagyon változó, de 1000 mg halolajban általában 180 mg EPA és 120 mg DHA található.

Egy 2019-es áttekintés szerint a legjobb, ha halolaj-kiegészítőt fogyasztunk egy étkezési zsírt tartalmazó étkezéshez, mivel ez optimalizálja az omega-3 zsírsavak biológiai hozzáférhetőségét.

Egyes kutatások szerint a halolajak étkezés előtti bevétele csökkenti a lehetséges mellékhatásokat, például a savas refluxot és az emésztési zavarokat. Egy másik tanulmány azonban nem számolt be látható különbségről.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .