Íme az Omega-3-hiány 5 jele és tünete!

Mik az Omega-3-hiány legfőbb tünetei?

Az Omega-3-hiány azt jelenti, hogy a szervezet nem jut hozzá elegendő omega-3 zsírhoz. Ez negatív egészségügyi hatások kockázatának teheti ki az embert.

Az Omega-3 zsírsavak a sejtmembránok fontos alkotóelemei. A szervezetnek szüksége van rájuk bizonyos molekulák előállításához, amik elősegítik az immun-, tüdő-, szív- és érrendszer, valamint az endokrin rendszer megfelelő működését.

Az Omega-3 a többszörösen telítetlen zsírsavak egy fajtája. Az élelmiszerekben található fontos omega-3 zsírsavak közé tartozik az EPA és a DHA, valamint az ALA (alfa-linolénsav).

Ez a cikk áttekinti az Omega-3-hiány 5 lehetséges jelét és tünetét.

Íme az Omega-3-hiány 5 lehetséges jele és tünete.

1, Bőrirritáció és -szárazság

Ha szervezetben hiány van az omega-3 zsírokból, akkor az egyik első hely, ahol észreveheted ezt, az a bőröd. Például az érzékeny, száraz bőr vagy akár a szokatlanul nagy számú pattanás az omega-3-hiány jele lehet.

Az omega-3 zsírok javítják a bőr védőrétegeinek integritását, megakadályozzák a nedvesség elvesztését és megóvják az irritáló anyagoktól, amelyek kiszáradáshoz és irritációhoz vezethetnek.

Egy kis tanulmányban napi 1/2 teáskanál (2,5 ml) ALA-ban gazdag lenmagolajat adtak nőknek 3 hónapig. Azoknál a nőknél, akik ezt szedték, a bőr érdessége csökkent, és a bőr hidratáltsága közel 40százalékkal nőtt, összehasonlítva azokkal, akik placebót kaptak.

Ezen túlmenően, ha a normálisnál több pattanás tapasztalható, az egyes embereknél az omega-3 hiányának közvetett jele lehet. Tanulmányok kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavak csökkentik a gyulladást, ami a tudósok szerint pattanásokat válthat ki.

Ezenkívül egyes kutatások kimutatták, hogy az omega-3-kiegészítők csökkenthetik a pattanások és a bőrgyulladások kialakulását.

Egy tanulmányban a résztvevőknek, akik napi 4 gramm EPA-t vettek be 3 hónapon keresztül, 136%-kal nőtt a leégéssel szembeni ellenálló képességük.

2, Depresszió

Az omega-3 zsírok az agy alapvető alkotóelemei, és ismert, hogy gyulladáscsökkentő hatásúak.

Még a neurodegeneratív betegségek és agyi rendellenességek, például az Alzheimer-kór, a demencia és a bipoláris zavar kezelésében is segíthetnek. Számos tanulmány kimutatta az összefüggést az omega-3-hiány és a depresszió gyakoribb előfordulása között.

Egy 2160 résztvevővel végzett tanulmány során megállapították, hogy az omega-3-kiegészítők jótékony hatással lehetnek a depressziós tünetekre.

Noha sok tényező járul hozzá a mentális egészségügyi rendellenességek kialakulásához, az omega-3-ban gazdag étrend segíthet csökkenteni bizonyos mentális egészségi állapotok kockázatát.

3, Szemszárazság

Az omega-3 zsírok szerepet játszanak a szem egészségében, beleértve a szem nedvességtartalmának fenntartását és a könnytermelést is.

Emiatt sok egészségügyi szolgáltató omega-3-kiegészítőket ír fel a száraz szem szindróma enyhítésére. Ennek tünetei a szem kellemetlen érzései, sőt a látászavarok is.

Egy magas színvonalú tanulmányban 64 száraz szemű felnőttet vizsgáltak meg. A résztvevők egyik csoportja napi két kapszulát fogyasztott, amelyek mindegyike 180 mg EPA-t és 120 mg DHA-t tartalmazott. A másik csoport placebót kapott.

30 nap elteltével azok, akik omega-3-kiegészítőket szedtek, kevesebb könnypárolgást tapasztaltak, javultak a száraz szem tüneteik, és több volt a könnytermelésük is.

4, Ízületi fájdalom és merevség

A gyakori ízületi fájdalom összefügghet az ízületi porckopás (osteoarthritis) nevű állapottal, amelyben a csontokat borító porcok lebomlanak.

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy az omega-3-kiegészítők fogyasztása csökkenti az ízületi fájdalmat és növeli a tapadás erejét. A kutatások azt is mutatják, hogy segíthetnek az osteoarthritisben szenvedőkön is, de ehhez további humán vizsgálatokra van szükség.

5, Az omega-3-hiány hatással lehet a haj egészségére

Ahogy az omega-3 zsírok segítenek megőrizni a nedvességet a bőrben, úgy a haj egészségét is segítik. A haj szerkezetének, integritásának és sűrűségének változása alacsony omega-3 státuszra utalhat.

Egy 6 hónapos vizsgálatban 120 női résztvevő omega-3 zsírsavakat, valamint omega-6 zsírokat és antioxidánsokat kapott napi kiegészítésként.

A vizsgálat végén azok, akik szedték a kiegészítőt, csökkent hajhullást és fokozott hajsűrűséget tapasztaltak a kontrollcsoporthoz képest.

Hogyan állapítható meg az omega-3-hiány?

Ritka, hogy az egészségügyi szolgáltatók rutinszerűen értékelik egy személy omega-3 státuszát. Nincs szabványos teszt az omega-3 hiány diagnosztizálására. Vannak azonban módok az omega-3 szint elemzésére, ha szükséges.

Először is, az egészségügyi szolgáltatók vérmintát vehetnek, és elemezhetik az omega-3 szintjét a vérzsírokban vagy a vérplazmában, amelyet az összes foszfolipid zsírsav tömegszázalékában fejeznek ki.

Ennek ellenére fontos megjegyezni, hogy a vérben lévő zsírsavak mennyisége jelentősen változhat attól függően, hogy mit és mikor evett utoljára. Ez az oka annak, hogy a legtöbb egészségügyi szolgáltató megköveteli az embertől, hogy egy éjszakán át koplaljon, mielőtt vérmintát adna a vérben lévő lipidek meghatározásához.

A nyugati étrendről ismert, hogy magas a telített zsírokban és alacsony a telítetlen zsírokban, beleértve az omega-3 zsírokat is. A több halat fogyasztó populációk körében kevésbé aggódnak az omega-3 hiány miatt.

Nagyobb lehet az omega-3-hiány kockázata, ha nem fogyasztasz halat, tenger gyümölcseit és étrendi ALA-forrásokat, vagy nem szedsz EPA-t és DHA-t tartalmazó étrend-kiegészítőt.

Hogyan lehet javítani ezt az állapotot?

Egyes élelmiszerek, például a chia mag és más növényi élelmiszerek tartalmazzák az omega-3 zsír ALA-t. A halak és más, többnyire állati eredetű élelmiszerek DHA-t és EPA-t tartalmaznak.

Az ALA a DHA és az EPA előfutára, ami azt jelenti, hogy a szervezet egy részét e két omega-3 zsírsavvá tudja alakítani. A konverziós arány azonban nagyon alacsony.

Ezért a legjobb, ha az ALA fogyasztása helyett arra összpontosítasz, hogy elegendő EPA-t és DHA-t kapjon közvetlenül az étrendből vagy a kiegészítőkből.

A zsíros halak az EPA és a DHA legjobb táplálékforrásai. Ide tartozik a lazac, a hering, a pisztráng, a makréla, a tengeri sügér és a szardínia.

Ennek ellenére jó ALA-forrásokat is beépítesz az étrendedbe. Az ALA legjobb forrásai közé tartoznak a növényi olajok, a lenmag, a chia mag és a dió.

Szedhetsz halolajból vagy krillolajból készült DHA- és EPA-kiegészítőket. Azonban vegán omega-3-kiegészítők is rendelkezésedre állnak, amelyekben a tápanyagot algákból nyerik, nem pedig tenger gyümölcseiből. A tanulmányok azt mutatják, hogy az algákból származó omega-3 is hatékonyan növeli az omega-3 státuszt.

Ha gyanítod, hogy alacsony az omega-3-státuszod, növelheted a táplálékbevitelt, és fontolóra veheted a táplálék-kiegészítést.

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

2 thoughts on “Íme az Omega-3-hiány 5 jele és tünete!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .