A D-vitamin-kiegészítők segíthetnek csökkenteni a krónikus gyulladást

A kutatók a D-vitamin állandó, alacsony fokú gyulladásokra gyakorolt ​​hatását vizsgálták.

Az állandó, alacsony fokú krónikus gyulladás jellemzője a gyulladásos molekulák elhúzódó felszabadulása, és különféle egészségügyi állapotokhoz kötődik.

Míg a D-vitamin klasszikusan a kalciumszint szabályozásáról ismert, a legújabb tanulmányok kimutatták, hogy szerepet játszhat a szervezet gyulladásos válaszának szabályozásában is.

Például a kutatások összefüggésbe hozták a vér D-vitamin-koncentrációját a C-reaktív fehérje szintjével (CRP), amely egy széles körben használt gyulladásos biomarker. A biomarkerek olyan objektíven mérhető jelzőanyagok, amelyek jelenléte felhasználható bizonyos betegségek kimutatására vagy egy betegség prognózisára.

A közelmúltban a kutatók egy új tanulmányban megvizsgálták annak bizonyítékait, hogy a D-vitamin szintje befolyásolja-e a CRP-szintet.

A kutatók közvetlen kapcsolatról számoltak be az alacsony D-vitamin szint és a magasabb CRP szint között. Azt mondják, hogy eredményeik fontos biomarkerként szolgálhatnak a gyulladásos betegségek kockázatának kitett emberek azonosításához.

“Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a D-vitamin állapot javulása csökkenti az autoimmun betegségek, köztük az 1-es típusú cukorbetegség, a sclerosis multiplex és más gyulladásos betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.” – nyilatkozta Dr. Michael F. Holick, a Bostoni Egyetem Orvostudományi Karának orvosprofesszora, aki nem vett részt a vizsgálatban.

“Ez összhangban van a VITAL vizsgálat legutóbbi megfigyelésével is, amely szerint azoknál a felnőtteknél, akik 5 évig napi 2000 NE D3-vitamint szedtek, 22%-kal csökkent az összes autoimmun betegség kialakulásának kockázata a placebocsoporthoz képest” – tette hozzá.

Kevés a D-vitamin, több a krónikus gyulladás

A tanulmányhoz a kutatók 294 970 nem rokon, fehér-brit származású ember adatait vizsgálták meg az Egyesült Királyság Biobankjából.

Az egészségügyi adatok között szerepelt a szérum 25-hidroxi-D-vitamin- vagy 25(OH)D-szintje – a D-vitamin standard mértéke – és a CRP-koncentráció a genetikai adatok mellett.

Az átlagos 25(OH)D koncentráció 50 nmol/L volt, míg a vizsgált esetek 11,7 százalékában a 25 nmol/L-es hiányküszöb alatti koncentrációt figyeltek meg.

A résztvevők kérdőíveket is kitöltöttek, amikben az egészségi állapotukról és életmódjukról adtak tájékoztatást.

Az adatok elemzése után a kutatók megállapították, hogy csak a D-vitamin-hiányban szenvedő részvevőknél volt emelkedett a CRP-szint.

Azt is megállapították, hogy a hiányban szenvedő betegek D-vitamin szintjének emelése segíthet enyhíteni a krónikus gyulladás súlyosságát.

A kutatók megjegyezték, hogy ez alátámasztja a korábban javasolt küszöbhatást, amely arra utal, hogy a D-vitamin-hiány korrigálása csökkentheti az alacsony fokú gyulladást, és potenciálisan mérsékelheti a gyulladással összefüggő betegségek kockázatát.

Az autoimmun kockázat csökkentése

Arra a kérdésre, hogy a D-vitamin szintje hogyan befolyásolhatja a krónikus gyulladás mértékét, Dr. Elina Hypponen, a Dél-Ausztráliai Egyetem táplálkozástudományi és genetikai epidemiológiai professzora, a tanulmány egyik szerzője elmondta:

“Sejt- és állatkísérletekben a hormonális D-vitamin gátolta a gyulladásos citokinek termelődését.”

A citokinek olyan anyagok, amikkel az immunrendszer sejtjei kommunikálnak egymással, vagy a testünk más sejtjeivel. Így tudja egy immunsejt jelezni a többieknek, hogy betolakodót talált, így más hasonló vagy akár más típusú immunsejtet tud a helyszínre “toborozni”, hogy segítsenek ellátni a kórokozó baját.

A tanulmányban a kutatók megjegyezték, hogy a D-vitamin elősegítheti az IL-10, egy gyulladásgátló citokin termelődését is.

Dr. Bruce Hollis, a Dél-Karolinai Orvosi Egyetem gyermekgyógyász professzora, aki nem vett részt a vizsgálatban, egyetértett Prof. Hypponennel, és megjegyezte, hogy „ezek a D-vitamin jól ismert kontrollpontjai a sejtszinten”.

“Azt mondani, hogy a D-vitamin fontos immunszabályozó, enyhe kifejezés” – mondta az MNT-nek.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a D-vitamin-szint javítása a hiány tartományában csökkentheti az állandó, alacsony fokú gyulladást, és potenciálisan mérsékelheti a gyulladással összefüggő állapotok kialakulásának kockázatát.

Amikor a tanulmány korlátairól kérdezték, Prof. Hypponen megjegyezte, hogy tanulmányuk csak a D-vitamin CRP-re gyakorolt ​​​​hatását vizsgálta, és nem használható fel a krónikus gyulladás és a D-vitamin közötti kapcsolat mögött meghúzódó mechanizmusok megerősítésére.

D-vitamin-kiegészítők

Arra a kérdésre, hogy fontos lehet-e az embereknek ellenőrizni, hogy klinikailag D-vitamin-hiányban szenvednek-e, mielőtt étrend-kiegészítőket szednének, Dr. Hollis megosztotta saját ajánlását:

„Javaslom a napi D-vitamin pótlását. Én a 25(OH)D minimális szintet én 50 ng/ml-nek ajánlom. Én személy szerint 10 000 NE/nap kiegészítőt szedek, akárcsak az egész családom, és az elmúlt 15 év során egyetlen problémával sem találkoztunk. Lehet vérvizsgálatot végezni, de a kiegészítő szedése egyszerű és biztonságos.”

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

3 thoughts on “A D-vitamin-kiegészítők segíthetnek csökkenteni a krónikus gyulladást”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .