Mit érdemes tudni a káliumhiány tüneteiről?

Mikor léphet fel a káliumhiány?

A kálium a hét alapvető makroásvány egyike. Az emberi szervezetnek káliumra van szüksége a kulcsfontosságú folyamatok támogatásához. Szerepet játszik például a vesék, a szív és az izmok működésében, valamint az idegrendszeren keresztüli üzenetek továbbításában. Éppen ezért a káliumhiány számos egészségügyi probléma kialakulásához vezethet.

Káliumhiány léphet fel akkor, ha egy személy nem kap elegendő káliumot az étrendből, vagy túl sok káliumot veszít hosszan tartó hasmenés vagy hányás következtében. A tünetek a hiány súlyosságától függenek, szerepelhet közöttük a magas vérnyomás, székrekedés, veseproblémák, izomgyengeség, fáradtság és a szívproblémák.

A kálium alapvető tápanyag, amelyre a szervezetnek számos funkcióhoz szüksége van, beleértve a szívverés fenntartását is. A súlyos káliumhiányt hipokalémiának nevezik, és akkor fordul elő, ha egy személy káliumszintje 3,6 millimol/liter (mmol/l) alá esik.

Az orvosok úgy ítélik meg, hogy egy személy nagyon súlyos káliumhiányban szenved – potenciálisan életveszélyes állapot –, ha káliumszintje 2,5 mmol/l alatt van.

Ebben a cikkben a káliumhiány néhány lehetséges tünetét ismertetjük.

Székrekedés

A kálium fontos szerepet játszik az agyból érkező üzenetek továbbításában az izmok felé és az izomösszehúzódások szabályozásában. Az alacsony káliumszint hatással lehet a belek izmaira, ami lelassíthatja a táplálék és a salakanyag áthaladását. Ez a belekre gyakorolt hatás székrekedést és puffadást okozhat.

Izomgyengeség

A káliumhiány hatással lehet a test más izmaira is, beleértve a karokat és a lábakat is, ami általános izomgyengeséghez és görcsökhöz vezethet.

Az ember kis mennyiségű káliumot veszít az izzadtsággal, ezért az intenzív fizikai tevékenység vagy a forró éghajlat miatti erős izzadás gyakran izomgyengeséghez vagy görcsökhöz vezethet.

Megmagyarázhatatlan fáradtság

A kálium esszenciális tápanyag, amely a szervezet összes sejtjében és szövetében jelen van. A káliumszint csökkenése jelentősen befolyásolhatja a testi funkciók széles körét, ami alacsony energiaszinthez, valamint fizikai és szellemi fáradtsághoz vezethet.

Magas vérnyomás

Az alacsony káliumszint a vérnyomás emelkedéséhez vezethet, különösen azoknál az embereknél, akik magas nátrium- vagy sóbevitellel rendelkeznek. A kálium fontos szerepet játszik az erek ellazításában, ami segít csökkenteni az ember vérnyomását.

A kálium emellett segít egyensúlyban tartani a nátriumszintet a szervezetben. A magas nátriumtartalmú étrend a magas vérnyomás gyakori oka. Az orvosok gyakran javasolják, hogy a magas vérnyomásban szenvedők csökkentsék a nátrium- és növeljék a káliumbevitelüket.

Polyuria, fokozott vizeletürítés

A vesék felelősek a salakanyagok eltávolításáért és a folyadékok és elektrolitok, például a nátrium és a kálium szintjének szabályozásáért a vérben. Ezt úgy teszik, hogy a hulladékot és a felesleges elektrolitokat a vizelettel kivezetik a szervezetből.

A közepesen súlyos vagy súlyos hipokalémia megzavarhatja a vesék azon képességét, hogy egyensúlyba hozza a folyadék- és elektrolitszintet a véráramban, és ez fokozott vizeletürítéshez vezethet, amit polyuriának neveznek.

Izombénulás káliumhiány miatt?

A súlyos hipokalémiában szenvedők izombénulást tapasztalhatnak. Ha a szervezet káliumszintje nagyon alacsony, az izmok nem tudnak megfelelően összehúzódni, és teljesen leállhatnak.

Légzési gondok

A súlyos hipokalémia légzési problémákhoz is vezethet. A légzéshez több izom, különösen a rekeszizom igénybevétele szükséges. Ha egy személy káliumszintje nagyon alacsony lesz, előfordulhat, hogy ezek az izmok nem működnek megfelelően. Ilyenkor előfordulhat, hogy a személy nehezen vesz mély levegőt.

Szabálytalan szívritmus

A súlyos káliumhiány másik tünete a szabálytalan szívritmus. A kálium fontos szerepet játszik az összes izom összehúzódásának szabályozásában, beleértve a szívizmot is.

A nagyon alacsony káliumszint szabálytalan szívritmushoz vezethet, beleértve a sinus bradycardiát, a kamrai tachycardiát és a kamrai fibrillációt. Ha egy személy nem részesül kezelésben, ezek a feltételek életveszélyesek lehetnek.

Az orvosok elektrokardiogram (EKG) segítségével észlelhetik a szabálytalan szívritmust.

A káliumhiány kezelése

A káliumhiány kezelésének típusa az egyén tüneteitől és attól függ, hogy mennyire alacsony a káliumszintje.

Az enyhe hipokalémiában szenvedőknek az orvos javasolhatja:

  • az alacsony káliumszintet okozó gyógyszerek leállítását vagy azok adagjának csökkentését
  • napi kálium-kiegészítő szedését
  • több káliumban gazdag élelmiszer fogyasztását
  • olyan gyógyszerek szedését, amelyek növelhetik a szervezet káliumszintjét

A súlyos hipokalémiában szenvedő betegek azonnali kezelést igényelnek, és az orvos intravénás káliumot javasolhat. Az orvosoknak azonban óvatosnak kell lenniük a hipokalémia elleni kezelések felírásakor, mivel ha egy személy túl sok káliumot kap, az túlzott káliumszinthez, más néven hiperkalémiához vezethet.

A súlyos hiperkalémia pedig súlyos izom- és szívproblémákat is okozhat.

Élelmiszerforrások a káliumhiány ellen

Az étrend-kiegészítők hivatala szerint az ajánlott napi káliumbevitel a következő:

  • 3400 milligramm (mg) felnőtt férfiaknak
  • 2600 mg felnőtt nők számára

A kálium természetesen számos élelmiszerben előfordul, beleértve a gyümölcsöket, zöldségeket, húsokat, tejtermékeket, dióféléket és teljes kiőrlésű gabonákat. A szervezet a táplálékból származó kálium körülbelül 85-90%-át szívja fel.

Példák a káliumban gazdag élelmiszerekre:

  • szárított sárgabarack: 1101 mg fél csészénként
  • főtt lencse: 731 mg csészénként
  • szárított aszalt szilva: 699 mg fél csészénként
  • narancslé: 496 mg csészénként
  • banán: 422 mg egy közepes méretű banánban
  • 1%-os zsírtartalmú tej: 366 mg csészénként
  • spenót: 334 mg 2 csészénként
  • zsírmentes gyümölcsjoghurt: 330 mg 6 uncia
  • főtt, apróra vágott brokkoli: 229 mg fél csészénként
  • főtt barna rizs: 154 mg csészénként

A legjobb módja annak, hogy elegendő káliumhoz juss, ha változatos és egészséges táplálkozást folytatsz, de ha ez nem megoldható, akkor remek segítség lehet egy jól megválasztott étrend-kiegészítő is.

 

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .