A cukorbetegség felgyorsíthatja az agy öregedését és a kognitív hanyatlást

Mi lehet a kapcsolat a cukorbetegség és a kognitív hanyatlás között?

Cikkünkben választ keresünk a kognitív hanyatlás és a cukorbetegség közötti kapcsolatra. Elsőként azonban nézzünk meg néhány fontos adatot:

  • Az elmúlt három évtizedben a 2-es típusú cukorbetegség aránya drámaian megnőtt világszerte.
  • A 2-es típusú cukorbetegség a szív-, vese- és látásproblémák fokozott kockázatával jár.
  • Egy nagyszabású tanulmány azt sugallja, hogy a 2-es típusú cukorbetegség a kognitív hanyatlást és az agy öregedését is felgyorsítja.
  • A 2-es típusú cukorbetegség korai diagnózisa és kontrollja kulcsfontosságú ezen kognitív hatások csökkentésében.

A 2-es típusú cukorbetegség akkor fordul elő, amikor a sejtek nem reagálnak az inzulinra – arra a hormonra, amely lehetővé teszi a sejtek glükóz felszívódását a vérből. Nem olyan régen még viszonylag ritkán észlelték 45 év alattiaknál ezt a betegséget, de ma már egyre gyakoribb a fiatalabbak körében is.

A 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezői a következők:

  • Túlsúly vagy elhízás
  • 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő szülő vagy testvér
  • Alacsony fizikai aktivitás
  • Terhességi cukorbeteg volt a terhesség alatt
  • Egyes etnikumok, például afro-amerikai vagy dél-ázsiai.

A 2-es típusú cukorbetegség súlyos egészségügyi problémákhoz, például szívbetegségekhez, vesebetegségekhez és látási problémákhoz vezethet. Egy nem rég megjelent tanulmány azonban a 2-es típusú cukorbetegséget összefüggésbe hozza az agy felgyorsult öregedésével és a kognitív hanyatlással is.

Kognitív hanyatlás: Nagyszabású tanulmány

A kutatók több, mint 20.000 ember adatait elemezték a brit Biobankból – egy több, mint félmillió résztvevővel rendelkező orvosbiológiai adatbázisból. Ezután 34 kognitív és 60 idegrendszeri képi diagnosztikai vizsgálat metaanalízisét végezték el, hogy megtudják, ezek a vizsgálatok alátámasztják-e az eredményeiket. A metaanalízis egy olyan statisztikai elemzés, amely több tudományos tanulmány eredményeit veti össze.

Az Egyesült Királyság Biobank adataihoz a kutatók a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereket egészséges kontrollokkal párosították életkor, nem, iskolai végzettség és a magas vérnyomás státusza alapján. Minden résztvevő 50 és 80 év közötti volt. Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőket pedig kizárták a vizsgálatból.

A kutatók hipertóniát (magas vérnyomást) regisztráltak minden olyan résztvevőnél, akinek a szisztolés nyomása nagyobb, mint 140, vagy a diasztolés nyomása meghaladja a 90-et. A magas vérnyomást összefüggésbe hozták a kognitív hanyatlás által okozott károsodással.

2-es típusú cukorbetegség és kognitív hanyatlás

A kutatók összefüggést találtak az életkor és a kognitív hanyatlás között. Megfigyelték a legnagyobb életkorral összefüggő hanyatlást a végrehajtó funkciókban és a feldolgozási sebességben.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél a kognitív funkciókra gyakorolt hatások jelentősen megnövekedtek – a végrehajtó funkciók további 13,1%-os, a feldolgozási sebesség pedig további 6,7%-os csökkenést mutatott az életkorral összefüggő hatásokhoz képest.

A kutatók a kognitív képességek hasonló csökkenését tapasztalták a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetében a metaanalízis során.

A legsúlyosabb idegrendszeri hatásokat azoknál a résztvevőknél figyelték meg, akik a legrégebb óta szenvedtek a 2-es típusú cukorbetegségtől.

„Ennek a munkának érdekes következményei vannak az agyi képalkotásnak a 2-es típusú cukorbetegséggel összefüggő agyi változások azonosításában történő felhasználására vonatkozóan. Abba is betekintést nyújt, hogy mely agyi régiók a legérzékenyebbek a szervezet cukor üzemanyagként történő felhasználásának változásaira. Bár további kutatásra van szükség, az ilyen típusú agyi képalkotás felhasználható a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének hatékonyságának nyomon követésére, a kapcsolódó idegrendszeri változások csökkentésében.” – Dr. Percy Griffin.

A megállapítások következményei

Még az életkor, a nem, az iskolai végzettség és a magas vérnyomás ellenőrzése után is azt állapították meg, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők rosszabb kognitív teljesítményt mutattak, mint a kontroll csoport. Valamint náluk magasabb szintű agysorvadás volt megfigyelhető.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy “a 2-es típusú cukorbetegség és fokozódása felgyorsíthatja az agy tipikus öregedésével kapcsolatos utakat.”

“Az eredmények összhangban vannak a területen végzett más tanulmányokkal, és rávilágítanak arra az elképzelésre, hogy az anyagcsere-betegségek és az életmódbeli tényezők, amelyek befolyásolják az előfordulását, fontos célpontok lehetnek az életkorral összefüggő kognitív veszteség terheinek csökkentésében.” – Dr. M. Kerry O’Banion, M.D., Ph.D., a Rochesteri Egyetem Del Monte Idegtudományi Intézetének idegtudományi professzora az MNT-nek nyilatkozott.

A 2-es típusú cukorbetegség csökkenti a glükóz elérhetőségét az agyban, ami a kutatók szerint gyorsabb kognitív hanyatláshoz vezethet. Ez a károsodás már a cukorbetegség hivatalos diagnosztizálása előtt is előfordulhat. Hangsúlyozzák a 2-es típusú cukorbetegség agyi alapú biomarkereinek további kutatásának szükségességét az állapot korai diagnózisának elősegítése érdekében.

 

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

5 thoughts on “A cukorbetegség felgyorsíthatja az agy öregedését és a kognitív hanyatlást”

  1. Érdekes cikk. Kutatnak, vizsgálódnak, tanulmányokat írogatnak. De, érdemi gyógymód megtalálása az bizony nincs. Megjegyzem ez a gyógyszer gyáraknak és hozzájuk kapcsolódó bankoknak nem érdeke. Tüneti kezelgetésekkel minél hosszabban fentartható a betegek állapota, így a haszon is sokáig megtartató, ellenben a gyógyul beteggel szemben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .