Mit tudunk valójában az antioxidánsokról?

Mik azok az antioxidánsok?

A legtöbben valószínűleg hallottak arról, hogy az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek és étrend-kiegészítők jótékony hatással lehetnek az egészségre, de sokan nem tudják pontosan, mik is az antioxidánsok, vagy hogyan működnek a szervezetben.

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek csökkentik vagy gátolják a sejtkárosodást azáltal, hogy képesek semlegesíteni a szabad gyököknek nevezett molekulákat.

A szabad gyökök olyan molekulák, amelyek külső pályáján egy vagy több párosítatlan elektron található, ami instabillá és nagyon reaktívvá teszi őket. A szervezet normális anyagcsere-folyamatok során hozza létre ezeket, beleértve az energiatermelést is.

A szervezet a környezeti és életmódbeli tényezők hatására is termeli ezeket, mint például a napsugárzás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás stb.

Az antioxidánsok gátolják az oxidációnak nevezett folyamatot, amely szabad gyököket termel, és sejtkárosodáshoz vezet. Az antioxidánsok biztonságosan kölcsönhatásba lépnek a szabad gyökökkel, semlegesítve azokat, mielőtt károsítanák a fehérjéket, a lipideket és a DNS-t.

Oxidatív stressz akkor fordul elő, ha túl sok szabad gyök van a szervezetben. Ez az egyensúlyhiány a szabad gyökök fokozott termelése vagy a csökkent antioxidáns védelem miatt következhet be.

A szabad gyökök fontos szerepet játszanak a szervezet normális élettani működésében, és hozzájárulnak az ember egészségéhez. Ha azonban a szervezet feleslegesen termeli a szabad gyököket, az növelheti a betegségek kialakulásának kockázatát.

Számos krónikus betegség, köztük a szívbetegség és a rák összefüggésben áll a szabad gyökök progresszív károsodásával.

Antioxidáns védelmi rendszerek

A sejtek antioxidáns védelmi rendszerekkel rendelkeznek, amelyek segítenek kordában tartani a szabad gyökök termelését.

Például a sejtek antioxidáns enzimeket tartalmaznak, amik segítenek csökkenteni a szabad gyökök szintjét. Ezek az antioxidáns enzimek segítenek szabályozni a szabad gyökök szintjét azáltal, hogy semlegesítik a szabad gyököket és más molekulákat, amelyek szabad gyökökké válhatnak.

A szervezet metabolikus antioxidánsokat is termel az anyagcsere révén. Ezek közé tartozik a liponsav, a glutation, a Q10-koenzim, a melatonin, a húgysav, az L-arginin, a bilirubin és a transzferrin.

Vannak azonban olyan antioxidánsok, amiket a szervezet nem tud előállítani. Ez azt jelenti, hogy ezeket ételekkel vagy étrend-kiegészítőkkel kell elfogyasztanunk. Ezek közé a tápláló antioxidánsok közé tartoznak a karotinoidok, az antioxidáns vitaminok, köztük a C- és E-vitamin, a szelén, a mangán, a cink, a flavonoidok, valamint az omega-3 és az omega-6 zsírok.

Az étrendi és kiegészítő antioxidánsok általában a sok figyelmet kapnak a táplálkozással foglalkozók körében, mivel az antioxidánsokban gazdag étrend fogyasztása elősegítheti a szervezet védelmét.

Antioxidánsok az élelmiszerekben és a kiegészítőkben

Az étrendi antioxidánsok bonyodalmainak feltárása kihívást jelenthet. Sok antioxidáns természetes formában is előfordul az élelmiszerekben, és számtalan olyan vegyület is elérhető étrend-kiegészítőként, amelyek fokozzák a szervezet antioxidáns védekező képességét.

A gyümölcsök, zöldségek, fűszerek és diófélék, több ezer különféle vegyületet tartalmaznak, amelyek antioxidánsként működnek.

Például a szőlő, alma, körte, cseresznye és bogyós gyümölcsök polifenol antioxidánsoknak nevezett növényi vegyi anyagok csoportját tartalmazzák. A természetben több, mint 8000 különböző polifenol antioxidáns található.

Az élénk színű gyümölcsök és zöldségek magas koncentrációban tartalmaznak karotinoidokat, az antioxidánsok egy másik osztályát.

Ezek a természetes élelmiszer-eredetű antioxidánsok azonban nagyon különböznek az étrend-kiegészítőkben találhatóktól.

Például az E-vitaminnak számos formája létezik, beleértve a szintetikus E-vitamint és a természetes E-vitamint, például az alfa-tokoferol-észtereket. Az E-vitamin ezen formáinak mindegyike eltérő hatással lehet a szervezetre.

Ez az oka annak, hogy az E-vitamin-kiegészítők lehetséges egészségügyi előnyeit vizsgáló tanulmányok ellentmondó eredményeket hoztak.

Ezenkívül az étrend-kiegészítők jellemzően koncentrált dózisú izolált antioxidáns vegyületeket tartalmaznak, amelyek másképpen befolyásolhatják az egészséget, mint az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek.

 

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .