A szelén valóban lassítja az öregedést?

A szelén egy esszenciális nyomelem, ami a szervezet számos funkciójához fontos.

A legújabb kutatások azt sugallják, hogy a szelén öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik, és még az életkorral összefüggő betegségek ellen is védelmet nyújthat. Ebben a cikkben öregedésben betöltött szerepének vizsgálatára irányuló legújabb kutatásokat tárjuk fel.

A szelén nyomelem, ami azt jelenti, hogy a szervezetnek csak nagyon kis mennyiségben van szüksége rá. Természetesen számos élelmiszerben megtalálható, és étrend-kiegészítőként is kapható.

Az étrendünkből származó szelén nagy része az izomszövetekben raktározódik, bár a pajzsmirigy a legmagasabb koncentrációjú szerv.

Az enzimek és fehérjék, más néven szelenoproteinek fontos összetevője, amik kulcsszerepet játszanak a szaporodásban, a pajzsmirigyhormonok anyagcseréjében és a DNS-szintézisben.

A szelenoproteinek erős antioxidánsként is működnek, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a káros szabad gyököktől.

A szabad gyökök olyan instabil atomok, amik a szervezetben természetes módon keletkeznek a test normál működésének melléktermékeként. Károsítják a sejtmembránokat és a DNS-t. Idővel ez gyulladásokhoz, a bőr idő előtti öregedéséhez és számos, az életkorral összefüggő betegséghez vezethet.

A szelén öregedésgátló előnyei

A biológiai öregedés egy összetett folyamat, ami molekuláris károsodással, metabolikus egyensúlyhiánnyal, immunrendszeri változásokkal, valamint a környezeti stresszorokkal és betegségekkel szembeni fokozott fogékonysággal jár.

Egy 2018-as áttekintés szerint a szelén felveszi a harcot az öregedés ellen, és megelőzheti az életkorral összefüggő egészségügyi problémákat, például a daganatokat, a szív- és érrendszeri betegségeket és a neuropszichiátriai rendellenességeket. Egyes kutatók úgy vélik, hogy csökkentheti a krónikus gyulladást, amely szorosan összefügg az öregedéssel.

Egy 2021-es felülvizsgálat megállapította, hogy a szelenoproteinek kulcsszerepet játszanak a hibás szerkezetű fehérjék szabályozásában és eltávolításában, amelyek az életkor előrehaladtával felhalmozódnak. A szakemberek megjegyzik, hogy a hibás fehérjék felhalmozódása az öregedés és az életkorral összefüggő betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség és az Alzheimer-kór gyakori jellemzője.

A szakértők úgy vélik továbbá, hogy a szelén megvédi a bőrt az ultraibolya (UV) oxidatív stressztől azáltal, hogy stimulálja a szelénfüggő antioxidáns enzimeket. Így azok potenciálisan felvehetik a harcot az UV-sugárzás okozta öregedő bőr ellen.

Ezenkívül egy újabb, 2020-ban készült tanulmány során megállapították, hogy a megnövekedett szelénbevitel hosszabb telomerekkel jár. Ez a tanulmány azt találta, hogy minden 20 mikrogrammos étkezési szelénnövekedés 0,42%-kal hosszabb telomerhosszt eredményezett a 45 év feletti résztvevőknél.

A telomerek kromoszómáink végein található „védősapkák”, amelyek befolyásolják a sejtek öregedésének gyorsaságát. Egyes szakértők a telomer hosszát az öregedés informatív biomarkerének tekintik.

A kutatók úgy vélik, hogy a magasabb szelénszint a hosszú élettartammal jár. Az alacsony szelénszintű idős felnőttek halálozása szignifikánsan magasabb, mint a magas szelénszintű időseké.

A szelén bizonyos életkorral összefüggő betegségek elleni védekezésben is fontos szerepet játszhat.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

2 thoughts on “A szelén valóban lassítja az öregedést?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .