Milyen hatással van a szelén az egészségedre?

Nem beszélünk sokat a szelénről, pedig ez a csodálatos tápanyag létfontosságú az egészséged szempontjából. A szelén elengedhetetlen ásványi anyag.

Csak kis mennyiségben szükséges, de fontos szerepet játszik a szervezet fontos folyamataiban, beleértve az anyagcserét és a pajzsmirigy működését.

A szelén számos testi folyamat szempontjából fontos, beleértve a kognitív funkciókat, az egészséges immunrendszert és a termékenységet férfiaknál és nőknél egyaránt.

Étrendi forrásai igen változatosak. Ezek közé tartozik a brazil dió, a tenger gyümölcsei és a hús. Az élelmiszerekben található szelén mennyisége attól függ, hogy a talaj és a víz milyen szelénkoncentrációt tartalmazott ott, ahol a gazdák az „ételt” termesztették vagy nevelték.

Ez a cikk a szelén 7 egészségügyi előnyét vázolja fel, mindezeket a tudomány is támogatja.

1, Erős antioxidáns hatással bír

Az antioxidánsok olyan élelmiszerekben található vegyületek, amelyek megakadályozzák a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást. A szabad gyökök olyan folyamatok normális melléktermékei, mint az anyagcsere, amelyek naponta képződnek a szervezetben.

Gyakran rossz hírét keltik, de a szabad gyökök alapvetően elengedhetetlenek az egészséged érdekében. Fontos funkciókat látnak el, többek között megvédik testét a betegségektől.

Fontos azonban, hogy több dolog, például a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a stressz a szabad gyökök felesleges felhalmozódását okozhatják. Ez oxidatív stresszhez vezet, ami viszont már károsítja az egészséges sejteket.

Az oxidatív stresszt összefüggésbe hozták olyan krónikus állapotok kialakulásával, mint a szívbetegségek, az Alzheimer-kór és a rák, a korai öregedés és a stroke.

Az olyan antioxidánsok, mint a szelén, segítenek csökkenteni az oxidatív stresszt azáltal, hogy kordában tartják a szabad gyökök számát.

Úgy működnek, hogy semlegesítik a felesleges szabad gyököket, és megvédik a sejteket az oxidatív stressz okozta károsodásoktól.

2, Csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát

Az oxidatív stressz csökkentése mellett a szelén segíthet csökkenteni egyes rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát is.

Ez annak tulajdonítható, hogy képes csökkenteni a DNS károsodását és az oxidatív stresszt, fokozza az immunrendszer működését és elpusztítja a rákos sejteket.

Egy áttekintés 69 vizsgálatot nézett át, amelyeken összesen több, mint 350 000 ember vett részt. E során megállapították, hogy azoknál, akiknek a vérében magas szelénszintet mutattak ki, alacsonyabb volt bizonyos típusú rákos megbetegedések kialakulásának esélye. Beleértve az emlő-, tüdő-, vastagbél- és prosztatarákokat (9).

Fontos megjegyezni, hogy ez a hatás csak az élelmiszereken keresztül nyert szelénhez kapcsolódott, a kiegészítőket nem vizsgálták.

Egyes kutatások azonban azt sugallják, hogy a szelénnel történő kiegészítés csökkentheti a sugárterápiák mellékhatásait.

Egy tanulmány megállapította, hogy a szelén-kiegészítők javítják az általános életminőséget és csökkentik a sugárzás okozta hasmenést a méhnyak- és méhrákban szenvedő nőknél.

3, A szelén megvédhet a szívbetegségektől

A szelénben gazdag étrend segíthet a szív egészségének megőrzésében, mivel az alacsony szelénszint a szívbetegségek fokozott kockázatával függ össze.

25 megfigyelési vizsgálat elemzésében a vér szelénszintjének 50% -os növekedése a szívbetegségek kockázatának 24% -os csökkenésével járt.

A szelén csökkentheti a gyulladást is a szervezetben. ⁠Ez a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője.

Ez azt jelzi, hogy a szelén hozzájárulhat a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez azáltal, hogy csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt a szervezetben. Az oxidatív stresszt és a gyulladást összefüggésbe hozták az érelmeszesedéssel vagy az artériák plakk-felhalmozódásával.

A szelénben gazdag ételek fogyasztása nagyszerű módja az oxidatív stressz és a gyulladás szintjének minimálisra csökkentésére.

4, A szelén segít megelőzni a mentális hanyatlást

Az Alzheimer-kór pusztító állapot, amely memóriavesztést okoz, és negatívan befolyásolja a gondolkodást és a viselkedést.

Az Alzheimer-kórban szenvedők száma növekszik. Ezért feltétlenül meg kell találni a degeneratív betegség megelőzésének módjait.

Úgy gondolják, hogy az oxidatív stressz a neurológiai betegségek, a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex és az Alzheimer-kór kialakulásában és előrehaladásában egyaránt szerepet játszik.

Számos tanulmány kimutatta, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegek szelénszintje alacsonyabb.

Ezenkívül egyes tanulmányok kimutatták, hogy az antioxidánsok javíthatják az Alzheimer-kórban szenvedő betegek memóriáját.

5, Fontos a pajzsmirigy egészsége szempontjából

A szelén fontos a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. Valójában a pajzsmirigy szövete nagyobb mennyiségű szelént tartalmaz, mint az emberi test bármely más szerve.

Ez az erős ásványi anyag segít megvédeni a pajzsmirigyet az oxidatív károsodásoktól, és alapvető szerepet játszik a pajzsmirigyhormonok termelésében.

Fontos az egészséges pajzsmirigy, mivel szabályozza az anyagcserét, és szabályozza a növekedést és fejlődést.

A szelénhiányt olyan pajzsmirigy-betegségekkel társították, mint a Hashimoto pajzsmirigy-gyulladás, amely során az immunrendszer megtámadja a pajzsmirigyet.

Néhány tanulmány kimutatta, hogy a szelén-kiegészítők előnyösek lehetnek a Hashimoto-betegségben szenvedők számára.

Az egyik felülvizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a szelén-kiegészítők három hónapon keresztül történő, napi szintű fogyasztása alacsonyabb szintű pajzsmirigy-antitestet eredményezett. Ez a hangulat és az általános közérzet javulásához vezetett a Hashimoto-kórban szenvedőknél is.

6, Fokozza az immunrendszer működését

Az immunrendszer egészségesen tartja a testet azáltal, hogy azonosítja és leküzdi a lehetséges fenyegetéseket. Ezek közé tartoznak a baktériumok, a vírusok és a paraziták.

A szelén fontos szerepet játszik az immunrendszer állapotának megőrzésében. Ez az antioxidáns segít csökkenteni az oxidatív stresszt a szervezetben, ami csökkenti a gyulladást és fokozza az immunitást.

Tanulmányok kimutatták, hogy a szelén megnövekedett szintje fokozott immunválaszhoz kapcsolódik.

Másrészről kimutatták, hogy a hiánya károsítja az immunsejtek működését, és lassabb immunválaszhoz vezethet.

Ezenkívül a szelén-kiegészítők segíthetik az immunrendszer megerősítését az influenzában, tuberkulózisban és hepatitis C-ben szenvedők esetében.

7, A szelén segíthet csökkenteni az asztma tüneteit

Az asztma krónikus betegség, amely befolyásolja azokat a légutakat, amelyek levegőt visznek be a tüdőbe.

Asztma esetén ezek a légutak gyulladnak és szűkülni kezdenek, olyan tüneteket okozva, mint a zihálás, a légszomj, a mellkasi szorítás és a köhögés.

Az asztmát az oxidatív stressz és a gyulladás fokozott szintjével társítják.

Gyulladáscsökkentő képessége miatt egyes tanulmányok szerint ez az ásványi anyag segíthet csökkenteni az asztmával kapcsolatos tüneteket.

A kutatások szerint az asztmában szenvedők vérében alacsonyabb a szelén szintje, mint másoknál.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a magasabb szelénszinttel rendelkező asztmás betegek tüdeje jobb volt, mint az alacsonyabb szinttel rendelkezőké.

A szelén-kiegészítők segíthetnek az asztmával kapcsolatos tünetek csökkentésében.

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

One thought on “Milyen hatással van a szelén az egészségedre?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .