Omega 3 zsírsavak a magas vérnyomás és a szívinfarktus ellen

Zsírral a szívinfarktus ellen?

Miközben nagyjából mindenki egyet ért abban, hogy a telített zsírokban gazdag étkezés érelzáródáshoz segíti az embert, számtalan esetben látjuk, hogy hihetetlenül magas zsírtartalmú étrenden élő egész népcsoportokban ismeretlen a szívinfarktus. Nem ellentmondásos ez egy kicsit?

Az eszkimók talán a legjobb példa, de említhetnénk a japánokat is. A szívinfarktus aránya sokkal kisebb, mint ahogy az elvárható lenne a zsírfogyasztásuk arányában.

Hogyan csökkentik a zsírok a vérnyomást?

Bizonyos zsírok jelenléte az étrendben védő szerepet játszik az érelzáródás és a szívinfarktus kockázatában. Egyes hidegvízi halak olaja nagy mennyiségű un. Omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami éppen fordított mértékben, csökkentő hatással járul hozzá ehhez a káros folyamathoz.

Az omega-3 olajnak nagyon sok irodalma van. Olvass róla, tedd be a saját étrendedbe és növeld az esélyed egy egészséges hosszú életre

Az eszkimókat, Grönland lakóit a Föld legtöbb húst fogyasztó népének tartják. Ennek ellenére mégis közöttük a legkisebb a halálos kimenetelű szívbetegségek előfordulása. Táplálkozási szokásaikat kutatva arra a következtetésre jutottak, hogy szinte kizárólag az Északi-tenger halait fogyasztják (lazac, makréla, hering). Ezek a halak növényi planktonokkal táplálkoznak, amelyek gazdagok Omega-3 zsírsavakban, ilyen formán az Omega3 zsírsavak a halzsír fő összetevői. A hal olyan anyagokat tartalmaz, amelyek értékesek az ember egészségére. Tehát a titok a hal húsában rejtőzik.

A “rossz” koleszterin (LDL) a vérükben nagyon alacsony, a hasznos (HDL) pedig igen magas. Azt még fontos kiemelni, hogy az eszkimók nem fogyasztanak finomított cukrot. 

Hogyan működik a halolaj a szívinfarktus ellen?

Az eszkimók tápláléka gazdag EPA és DHA, valamint más halolajokban. A kutatások azt mutatták, hogy ezen tápanyagok fogyasztása 50 százalékkal csökkenti a szív és érrendszeri betegségek megjelenését. Az Omega-3 zsírsavak hatásának mechanizmusa többszörösen jelentős.

Mindkét sav – az Omega-3 összetevői – gátolja a trombociták felszaporodását, amivel csökken a vérrögök képződésének és a szíverek elzáródásának valószínűsége, ezzel megelőzve a szívinfarktust és az agyvérzést. Csökkentik a magas vérnyomástvédve az artériákat a lerakódások képződésétől. Biztos és ellenőrzött gátat szabnak az összesített vérzsírszint növekedésének (trigliceridek). A legújabb kutatások azt mutatták, hogy amennyiben csökken a finomított cukor fogyasztása, és napi körülbelül 1000 mg Omega-3 zsírsav készítményt elfogyaszt – megelőzhetőek a szívbetegségek és normalizálódik a triglicerid szint 75 százalékkal.

Sok kardiológus javasolja az Omega-3 zsírsavak szedését a szívaritmiánál, valamint megelőzésre, mégpedig lazacolaj kapszulákkal Q10-zel, pár száz mg magnéziummal + káliummal naponta, továbbá a finomított cukor teljes elhagyását az étkezésben.

A magas vérnyomás tartós rendezésére az esetek 80 százalékában a napi 1000 mg halolaj alapú Omega-3 , káliummal, magnéziummal, néhány gramm C-vitaminnal és 60-100 mg Q-10 koenzimmel együttesen, valamint cukrok nélküli általános diétával jó eredményeket mutat.

Magosi Judit szerzőről

2 thoughts on “Omega 3 zsírsavak a magas vérnyomás és a szívinfarktus ellen”

  1. Szép napot!

    Nekem egy olyan kérdésem volna, hogy a cukor elhagyása után mivel édesítsünk? Mesterséges édesítőszerekkel? Mert orvostól hallottam, hogy akkor már inkább cukor, csak mértékkel.

    1. Szép napot! Igen, igaza van az orvosnak, a mesterséges édesítőszerek nem jobbak mint a cukor. Ám vannak természetes édesítőszerek. A legjobb a stevia. A Stevia egy dél-amerikai gyógynövény, mely természetéből eredendően édes. A növény kivonatait (port, szirupot, tablettát, szirupot) és a szárított tealeveleket a világ minden táján széles körben használják édesítésre (a tiszta kivonatok kb. 30-330-szor édesebbek a nádcukornál). Számos édesítőszerrel szemben a 100/%-os Stevia édesítőszerek előnye, hogy kalória-és szénhidrátmentes, nulla a glikémiás indexe és sütésnél-főzésnél 198 Celsius fokig megtartja az édes ízét. Az áruházunkban van porban és tablettás változatban is, illetve a tealevél is elérhető: http://vitaminkiraly.hu/termekkategoria/elelmiszerek/cukor_helyett/
      A stevia növény kapható Magyarországon is (ha valaki szeretne otthonra belőle) tavasztól késő őszig szabadban tartható, télre fagymentes helyiségbe kell költöztetni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .