Koleszterinszint csökkentés – 5 hatékony tipp

A koleszterin a máj természetes mellékterméke és a jó egészség eleme. A normál koleszterin nélkülözhetetlen a sejtek állapotának javításához és fejlesztéséhez. Nagyon fontos szerepet játszik a memória javításában és a tanulásban egyaránt. Mikor szükséges a koleszterinszint csökkentés?

A koleszterin a D-vitamin előanyaga, szintetizálja a nemi hormonokat és a természetes szteroidokat – amelyek fontos szerepet játszanak a vércukorszint szabályozásában, a folyadék-egyensúlyban és a vérnyomás szabályozásában. Segít a zsírt átalakítani a májban, és erős antioxidáns hatású anyag, tehát felveszi a harcot a káros szabad-gyökökkel a szervezetben, valamint csökkenti a metabolikus szindrómát.

Mikor merülnek fel a problémák?

A kutatások azt mutatják, hogy a HDL – nagy sűrűségű jó koleszterin – védi a szív- és érrendszert. Ezzel szemben az LDL – alacsony sűrűségű rossz koleszterin – lerakódik az artériákban, tehát igen káros hatású. Problémák akkor merülnek fel, ha a HDL szintje csökken a szervezetben, ami gyulladást okozhat a keringési rendszerben. Ha túl kevés a HDL-koleszterin, akkor csökken a fájdalomellenőrző szteroid-hormonok termelődése, a szervezet nem tudja normálisan megemészteni az ételeket, és kevésbé lesz képes energiatartalékokat létrehozni. A túl kevés HDL fájdalmakat és gyulladást okoz, és a legújabb tanulmányok szerint ez a szívbetegség valódi oka.

Koleszterinszint csökkentés természetesen?

Van néhány olyan természetes gyógymód, ami segít fenntartani a normál koleszterinszintet, anélkül, hogy a gyógyszerek veszélyes mellékhatásait saját bőrödön kellene megtapasztalnod. Íme néhány tipp a hatékony koleszterinszint csökkentéshez.

1. Zöld tea

A zöld tea több olyan különféle vegyületet is tartalmaz, amelyek csökkentik az LDL-koleszterin szintjét. Egy Brazíliában végzett vizsgálat során, ahol az emberek zöld tea kivonatból készült kapszulát fogyasztottak minden nap, 4,5%-os LDL-koleszterinszint csökkenést tapasztaltak.

2. Articsóka levél kivonat

Az articsóka levele olyan módon segíti a koleszterinszint csökkenést, hogy korlátozza a testünkben a szintézist. Emelett pedig a kivonat fokozhatja a koleszterin-kiválasztódást a májból.

3. Fokhagyma

Alliin és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Zsírsavcsökkentő hatása nagyon erős. Napi egy-két gerezd fokhagyma – vagy ennek megfelelő mennyiségű kivonat kapszulázva – elfogyasztása akár 10-15%-kal is csökkentheti az érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

4. Koleszterinszint csökkentés oldható rostokkal

A rostban gazdag ételek lassítják a rossz koleszterin felszívódását a belekben, mint például zab, árpa, hüvelyesek, asztalt szilva, alma, sárgarépa, brokkoli. Valamennyi olyan étel hasznos ilyen szempontból, amelynek magas az oldható rost tartalma. Napi 5-10 gramm rost képes 5%-kal csökkenti az LDL-koleszterin szintjét.

5. E-vitamin és koleszterinszint csökkentés?

Az E-vitamin nem csökkenti a koleszterinszintet, de megvédi az érfalakat annak károsító hatásától, és ez igen fontos hatás. Ha nincs elég E-vitamin az LDL-koleszterinben, az oxidációhoz vezet — a folyamat pedig a szabad gyökök károsító hatásával zárul. Ez az oxidálódott LDL-koleszterin sokkal jobban átitatja a véredények falát, mint azt normál állapotában tenné. Az olyan humán kísérleteken alapuló tanulmányok, mint amelyet Ishwarlal Jialal, a dallasi University of Texas Southwestern professzora publikált, azt állítják, hogy az E-vitamin-kiegészítés megvédi az LDL-t az oxidációtól, így az nem szivároghat át a véredények falán, tehát csökkenti ezzel a koszorúér-megbetegedés kockázatát.

forrás: naturhirek

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .