A 7 legjobb természetes izomlazító az izomgörcsök ellen

Az izomgörcsök kellemetlen és fájdalmas jelenségek.

Éreztél már valaha akaratlan feszülést, keménységet vagy kidudorodást az izmaidban? Ezt izomgörcsnek hívják. Az ilyen típusú izomgörcsök bárkivel előfordulhatnak különféle okok miatt, és a test számos területén megfigyelhetőek.

A görcsök gyakoriak a hasban, a karokban, a kezekben és a lábakban. A vádliban, a combhajlító- és a négyfejű izomban, valamint a bordaív mentén is érezheted őket. Az egyszerű izomgörcsök okozója sok esetben az intenzív testmozgás és az erőteljes sport okozza. A türelem, a pihenés, a finom nyújtás és az izommasszírozás segíthet a fájdalom enyhítésében.

Az akut nyak- és hátfájásban szenvedők gyakran szenvednek izomgörcsöktől. A várandós nők is hajlamosak izomgörcsökre a hirtelen súlygyarapodás miatt. A menstruáló nők szintén tapasztalhatnak izomgörcsöket, bár a fájdalom súlyossága személyenként változik. Az izomgörcsök gyakori mellékhatásai az olyan krónikus betegségeknek, mint például a sclerosis multiplex és az izomsorvadás.

Ezek az izomgörcsök sok esetben igen fájdalmasak lehetnek. Ezzel a hét természetes izomlazítóval viszont enyhítheted ezt a kellemetlen érzést.

1, D-vitamin

Azok, akiknek rendszeres izomfájdalmai vagy görcsei vannak, sok esetben D-vitamin-hiányban szenvednek. Ez a vitamin számos formában kapható, beleértve a folyadékokat, tablettákat és kapszulákat. Olyan élelmiszerekben is megtalálható, mint például a tojás, a hal és a dúsított tej. A rendszeres napfény szintén hatékony módja a D-vitamin bevitelének!

2, Magnézium

A magnézium létfontosságú az emberi táplálkozásban, mivel fenntartja a normál izom- és idegműködést. A magnézium hiányának tünete lehet az izomfájdalom és az izomgörcsök is. Ez az ásványi anyag leginkább olyan élelmiszerekben található meg, mint a banán, a mandula, a hüvelyesek és a barna rizs, de hatékonyan pótolható étrend-kiegészítő formájában is.

3, Áfonya és az izomgörcsök

Egy másik édes és természetes módja az izmok ellazításának, ha áfonyát eszel. Egy közelmúltbeli tanulmány szerint az edzések előtt és után elfogyasztott áfonyás turmix felgyorsíthatja az izomkárosodásból való felépülést. Az áfonya antioxidáns hatással rendelkezik, és kimutatták, hogy csökkenti az oxidatív stresszt és a gyulladást is.

4, Kamilla

A kamilla egy ősi gyógynövény, amelyet különféle betegségek kezelésére használnak, beleértve az izomgörcsöket is. 36 flavonoidot tartalmaz, amik olyan vegyületek, amelyek gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek. Masszírozz kamilla illóolajat az érintett izmokra, hogy enyhítsd a görcsöket vagy fogyassz kamilla teát az izmok lazításához.

5, Cayenne bors az izomgörcsök ellen?

A kapszaicin, a cayenne borsban található anyag egy természetes izomlazító, amelyet gyakran ajánlanak fibromyalgiában és ízületi gyulladásban szenvedőknek. Hozzáadható az ételhez, de kapható kapszula és krém formájában is.

6, Cseresznye lé

A cseresznyelé segíthet leküzdeni a futóknál oly gyakori gyulladást és izomfájdalmat. Tanulmányok kimutatták, hogy a fanyar cseresznyelé fogyasztása minimalizálhatja a futás utáni fájdalmat. A gyümölcs antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai hozzájárulnak az izmok természetes ellazulásához.

7, Pihenéssel az izomgörcsök ellen

Talán a legjobb és legtermészetesebb módja az izmok ellazításának a pihenés. Ügyelj arra, hogy sokat aludj, sok folyadékot igyál, és ne terheld túl az érintett izmokat. A hőpárnák vagy jégcsomagok használata az izomzaton azonnali enyhülést jelenthet. Néha az izomgörcsök okozói a túlzottan stimulált izmok, és a jég segíthet megnyugtatni az impulzusok átvitelét az agyból a túlműködő izomba.

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .