A magnézium – a csodálatos ásványi anyag

Számos tényező befolyásolja a betegségek folyamatát, de közülük nagyon sok az ásványi anyagok hiányára vezethető vissza. Ezt nem nehéz elhinni, tekintettel a talajviszonyok jelenlegi állapotára, hiszen azok ásványi anyag tartalma ma már rendkívül alacsony. Ha úgy döntesz, hogy szeretnéd pótolni a hiányzó ásványokat, mindenképp érdemes a magnéziummal kezdened, mivel a magnézium nagyon sok egészségügyi problémát megelőzhetsz a segítségével.

A magnéziumhiány tünetei

Becslések szerint az amerikaiak közel 80%-a küzd a magnéziumhiánnyal. Íme néhány alapvető tünet, ami jelezheti a hiányt a szervezetben:

  • Szívbetegség
  • Izomgörcsök
  • Cukorbetegség
  • Stressz és alvási rendellenességek
  • Bélbetegség
  • Csontritkulás

A magnézium alapvető szerepet játszik a szív egészségének megőrzésében

A George Washington Egyetem egy kutatása megállapította, hogy a magnéziumhiány gyulladást okozhat a testben, ami érinti az érrendszert, valamint a kardiovaszkuláris- és bélszöveteket is. A szív- és érrendszeri szöveti gyulladás szívbetegséghez vezet, mivel növeli az oxidatív stresszt, míg a bélgyulladás emésztési rendellenességet okoz.

A magnéziumhiány szintén csökkenti a lipid-anyagcserét és növeli a vérnyomást, negatívan befolyásolja az artériák egészségét és végül érszűkülethez vezet. A kutatások azt mutatják, hogy ha hat hónapon keresztül napi kétszer 365mg magnéziumot fogyasztunk, akkor az csökkentheti a testmozgás okozta mellkasi fájdalom valószínűségét.

Ez az ásványi anyag befolyásolja a bélrendszer perisztaltikus hatását is, ami megkönnyíti a megfelelő bélmozgást. A megfelelő magnéziumszint elősegítheti a gyorsabb átjutási időt a béltraktuson, ami pedig hozzájárul a bélbetegségek kockázatának csökkentéséhez.

Kiegyensúlyozza a vércukorszintet

A magas cukortartalmú ételeket fogyasztók és a túlsúlyos emberek között gyakrabban fordul elő a 2-es típusú diabétesz. Egy folyóirat áttekintése szerint a magnézium fontos szerepet játszik a szénhidrátok metabolizmusában, miközben befolyásolja a vér glükóz szintjét szabályozó hormonok aktivitását. Az alacsony magnéziumszint inzulinrezisztenciát okozhat, aminek eredményeként a vesék nem képesek megtartani a magnéziumot a hiperglikémia periódusaiban, ezáltal magnéziumhiányt és később cukorbetegséget okozhatnak.

A magnézium minden bizonnyal szerepet játszik a vércukorszint egyensúlyában és az inzulintermelésben egyaránt.

Csökkenti a stresszt és segíti az alvást

Egy nemrégiben végzett tanulmány megállapította, hogy a magnézium-készítmények fogyasztása csökkentette a krónikus gyulladásos stressz szintet és javította az alvás minőségét.

A kutatók azt tapasztalták, hogy miután a magnéziumot hozzáadták az étrendhez, az csökkentette a szimpatikus idegek aktivitását, valamint hatékonyan csökkentette a stresszt és lehetővé tette a résztvevők pihenését is.

A magnézium erősíti a csontokat

A napi magnéziumigény kielégítése segít megőrizni a csontok egészséget és megakadályozza a csontritkulás kialakulását. Az Egyesült Államokban és az Európában végzett kutatások szerint a magnézium a férfiak és nők esetében egyaránt hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez.

A legtöbb embernek a kalcium jut eszébe akkor, ha a csontok erősítéséről van szó. A kalcium viszont önmagában mit sem ér a megfelelő magnézium és a D-vitamin pótlás nélkül.

Fontos megjegyezni, hogy a magnézium pozitívan hat számos egyéb kritikus folyamatra, beleértve az agy működését, az izomépítést, az anyagcserét és az emésztést is.

A 200 mg-nál kisebb mennyiség növelheti a csonttörések kialakulásának kockázatát, ezért a tanulmányok szerint napi 400 mg-nál több magnéziumot érdemes fogyasztanunk.

Forrás: https://www.naturalnews.com/041572_magnesium_miracle_mineral_nutrition.html

Szabó Zsófia szerzőről

2 thoughts on “A magnézium – a csodálatos ásványi anyag”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .