Q10-koenzim: Mit érdemes tudni róla?

A Q10-koenzim egy természetben előforduló anyag, ami a test minden sejtjében megtalálható.

A Q10-koenzim számos alapvető szerepet tölt be a szervezetben, beleértve az energiatermelés előmozdítását és a szabad gyököknek nevezett káros részecskék semlegesítését.

Hiánya hátrányosan befolyásolhatja az ember egészségét. Élelmiszerek és étrend-kiegészítők fogyasztásával juthatunk hozzá.

Ebben a cikkben a Q10-koenzim előnyeit, mellékhatásait és ajánlott mennyiségét vizsgáljuk meg.

Mi is pontosan a Q10-koenzim?

Alapvető tápanyag, ami az emberi testben is megtalálható szinte mindenhol. A következő élelmiszerek is tartalmaznak a Q10-koenzimet:

  • olajos halak
  • belsőségek
  • tojás
  • dió
  • teljes kiőrlésű gabonák

A Q10-koenzim létfontosságú szerepet játszik az energiatermelésben, valamint a DNS replikációjában és javításában. Antioxidánsként is működik, semlegesíti a káros szabad gyököket.

Számos tényező csökkentheti a Q10-koenzim szintjét a szervezetben:

  • öregedés
  • koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek
  • genetikai mutációk
  • a sejtek energiát termelő részeinek rendellenességei

Hiánya számos betegséggel jár, többek között:

  • szívbetegségek
  • rák
  • Alzheimer-kór

Hogyan működik a Q10-koenzim?

Ahhoz, hogy a szervezet használhassa a Q10-et, az inaktív formából aktívvá kell alakítania.

A mitokondriumok felelősek a test sejtjeinek táplálásáért, ők állítják elő az energiát a szervezet számára. Ehhez Q10-koenzimet használnak a kémiai adenozin-trifoszfát (ATP) előállításához. Ezt a folyamatot az ATP szintézisének nevezik. Az ATP a szervezet sejtjeinek elsődleges energiaforrása.

A szintézis során azonban a mitokondriumok szabad gyököket termelnek.

Normál körülmények között a szabad gyökök szabályozzák a sejtek közötti kommunikációt és megvédik a szervezetet a fertőző mikrobákkal szemben. A szabad gyökök azonban DNS-károsodást okoznak, ami a következőkhöz vezethet:

  • gyulladás
  • DNS-mutációk
  • szövetkárosodás

A Q10-koenzim antioxidánsként hat a szabad gyökök semlegesítésével. Ily módon segít megvédeni a sejteket a DNS-károsodás negatív hatásaitól.

Mi a helyes adagolás?

A Q10-koenzim pontos ajánlott adagja függ az életkortól és az egészségügyi állapottól is.

A Q10 standard napi adagja 60 mg és 500 mg között van. A legnagyobb ajánlott adag 1200 mg. A klinikai vizsgálatok során azonban napi 3000 mg-os dózist alkalmaztak.

A különböző típusú kiegészítők eltérő adagokat is ajánlhatnak. A legtöbb táplálékkiegészítő tartalmazza a Q10-koenzim inaktív formáját, az ubiquinont, amely nehezebben szívódik fel, mint az aktív forma, az ubiquinol.

Egy 2018-as vizsgálat során összehasonlították az inaktív és az aktív kiegészítők napi 200 mg -os dózisainak hatását az idősebb férfiak esetében. Azt tapasztalták, hogy az aktív-kiegészítés 1,5-szeresére növelte a Q10 mennyiségét a vérben. Az inaktív formát tartalmazó kiegészítők viszont nem voltak jelentős hatással a Q10 szintjére.

A Q10-koenzim előnyei

Megvédi a sejteket az oxidatív károsodástól. Fontos szerepet játszik a szervezet elsődleges energiaforrásának, az ATP-nek a termelésében is. Tehát számos egészségügyi előnnyel járhat. A következőkben nézzünk meg néhány fontosabb területet:

A szív egészségének javítása

A szív tartalmazza a legmagasabb Q10-koenzim koncentrációt a szervezetben. A szívbetegségben szenvedők túlnyomó többsége alacsony Q10 szinttel rendelkezik. A kutatók most úgy ítélik meg, hogy ez az alacsony szint a különböző szívbetegségek súlyosságának és hosszú távú kimenetelének mutatója.

Egy 2018-as kísérleti tanulmányban tíz szívizomzavarban szenvedő gyermek kapott 110–700 mg folyékony aktív hatóanyagot naponta. A kezelés 12. és 24. hetében a gyermekek szignifikánsan magasabb Q10-koenzim szintet és jobb szívműködést mutattak.

Csökkentheti az izomfájdalmat

A kardiovaszkuláris betegségek (CVD) a szívet vagy az ereket érintő állapotok átfogó kifejezése. Az orvosok gyakran sztatinokat írnak fel a CVD kezelésére. Ezek a gyógyszerek csökkentik a betegség kialakulásához hozzájáruló koleszterin termelést.

Bár a sztatinok csökkentik a koleszterin termelést, a Q10-koenzim szintet is csökkentik, ami mitokondriális diszfunkcióhoz vezethet, ami izomfájdalmat okozhat.

A Q10-kiegészítők segíthetnek enyhíteni a sztatinok használatával kapcsolatos izomfájdalmakat.

Egy 2019-es tanulmány során megvizsgálták a Q10 hatását a sztatinnal kapcsolatos izomfájdalomra. A vizsgálatban 60 ember vett részt, akik korábban izomfájdalomról számoltak be a sztatinok szedése során. 3 hónap alatt minden résztvevő napi 100 mg Q10-kiegészítőt vagy placebót kapott.

A CoQ10-kiegészítőket szedő résztvevők esetében jelentősen csökkent a sztatinok miatt kialakult izomfájdalom. Azok, akik placebót kaptak, nem számoltak be ilyen pozitív változásokról.

A migrén kezelése

A krónikus migrén oka lehet az idegsejtek és a sejtek gyulladása az agy egy részében.

Egy 2018-as klinikai vizsgálat során 45, epizodikus migrénben szenvedő nőn vizsgálták azt, hogy a Q10-kiegészítők csökkenthetik-e a gyulladást. A nők napi 400 mg Q10-koenzimet vagy placebót kaptak. Azok a nők, akik a kiegészítőt szedték, kevesebb és kevésbé intenzív migréntől szenvedtek, mint a placebo csoportban.

A CoQ10 -kiegészítőket szedő nők esetében bizonyos gyulladásos biomarkerek szintje is alacsonyabb lett. A gyulladásos biomarkerek olyan anyagok a vérben, amelyek jelzik a gyulladás jelenlétét valahol a szervezetben.

Védelem az életkorral kapcsolatos betegségek ellen

A mitokondriális funkció csökken, mivel a test Q10-koenzim szintje természetesen fogy az életkorral.

Egy kutatás azt sugallja, hogy a mitokondriális diszfunkció hozzájárulhat az életkorral összefüggő neurodegeneratív betegségekhez, beleértve az Alzheimer-kórt és a Parkinson-kórt. Ezek a betegségek a szabad gyökök káros hatásaival függenek össze.

Egy 2015-ös tanulmány során a mediterrán étrend Q10-kiegészítéssel kombinált hatását vizsgálták idős felnőttek anyagcseréjében. Ez a kombináció az antioxidáns biomarkerek növekedéséhez vezetett a vizeletben.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a CoQ10 szedése és a telített zsírszegény étrend segíthet a szabad gyökök által okozott betegségek elleni védekezésben.

Egy másik, 2015-ös tanulmányban idősebb felnőttek 48 hónapig Q10-koenzim és szelén-kiegészítőket kaptak. A résztvevők a vitalitás, a fizikai teljesítmény és az általános életminőség javulásáról számoltak be.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .