Vitaminokkal a migrén ellen? Valóban működnek?

A migrénes időszakok nagyon meg tudják keseríteni az emberek mindennapjait.

A legtöbben ilyenkor a különböző gyógyszerekhez nyúlnak, pedig bizonyítékok vannak arra, hogy néhány vitamin is képes lehet csökkenteni a migrén súlyosságát, időtartamát vagy gyakoriságát.

A kutatók számos tápanyag migrénre gyakorolt hatását megvizsgálták. Ezek közül a legígéretesebbnek a B2-vitamin, a magnézium és a Q10 koenzim bizonyult.

Ez a cikk azokat a vitaminokat vizsgálja, amik segíthetnek a migrénben szenvedőknek.

A vitaminok segíthetnek a migrén kezelésében?

Fontos megemlítenünk, hogy jelenleg még nincs olyan sok kutatás arról, hogy a vitaminok hogyan hatnak pontosan a migrénes fejfájásra. Összességében tehát nincs teljesen szilárd bizonyíték annak bizonyítására, hogy egy adott vitamin vagy kiegészítő mindenkinél megelőzheti a migrént vagy enyhítheti a tüneteket.

A migrénben szenvedő emberek különböző kiváltó tényezőkkel és táplálkozási igényekkel rendelkezhetnek, ami megnehezíti egy olyan vitamin kiválasztását, ami mindenkinél ugyanúgy segíthet. Azoknak az embereknek, akiknek kevés tápanyag van a szervezetében, hasznos lehet 1-1 vitamin, míg mások lehet, hogy nem érzik majd azok pozitív hatásait.

Vannak azonban olyan vitaminok, amelyeket a tudósok potenciális migrén elleni szerként tartanak számon. A korlátozott bizonyítékok arra utalnak, hogy a következő vitaminok és kiegészítők csökkenthetik a migrénes epizódok súlyosságát vagy gyakoriságát:

  • B2-vitamin (riboflavin)
  • Magnézium
  • CoQ10
  • D-vitamin
  • Melatonin

B2-vitamin a migrén ellen

A B2-vitamin döntő szerepet játszik az élelmiszer energiává történő átalakításában. Az olyan élelmiszerek, mint a hús, a tojás, a tej, a diófélék és a zöld zöldségek jó forrásai ennek az antioxidánsnak.

Az European Journal of Neurology régebbi tanulmányában 23 résztvevő 6 hónapig nagy dózisú B2-vitamint szedett. Beszámoltak arról, hogy a fejfájások száma és időtartama körülbelül 50 százalékkal csökkent 3-6 hónap elteltével.

Egy 2015 -ös áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a B2 -vitamin használata csökkentheti a migrén gyakoriságát és időtartamát, súlyos mellékhatások nélkül.

A tudósoknak azonban több kutatást kell végezniük több emberre vonatkozóan annak megállapítására, hogy a B2-vitamin valóban hatékony-e.

Az Amerikai Neurológiai Akadémia neurológusai azt javasolják, hogy a migréntől szenvedők napi 400 milligrammot fogyasszanak, két 200 milligrammos adagra osztva.

Magnézium

A magnézium egy olyan ásványi anyag, amely elengedhetetlen az idegműködéshez, a vérnyomáshoz és a vércukorszint szabályozásához.

Hatásosságának egyik legerősebb bizonyítéka egy 1996-os, placebo-kontrollos, kettős-vak vizsgálatból származik. Ebben a vizsgálatban 81 résztvevő 600 mg magnéziumot vagy placebót kapott 3 hónapig. A magnéziumot szedők 42 százalékkal kevesebb migrénes epizódot tapasztaltak, míg a placebo -csoportban ez 16 százalék volt.

A korábbi kutatások újabb, 2017 -es áttekintése számos olyan tanulmányt azonosított, amelyek kimutatták, hogy a magnézium hatékonyabban képes megelőzni a migrént, mint a placebo. A magas színvonalú, nagyszabású vizsgálatok azonban még mindig hiányoznak.

A jó magnéziumforrások közé tartozik a bab, mandula, avokádó, banán, brokkoli és spenót, de étrend-kiegészítő formájában is pótolhatjuk ezt az ásványi anyagot.

Az Amerikai Migrén Alapítvány napi 400-500 mg magnézium adagot javasol a migrén ellen, míg az Amerikai Neurológiai Akadémia 600 mg-ot. Érdemes alacsonyabb adaggal kezdeni, mert a túlzott magnézium fogyasztás egyes embereknél hasmenést okozhat.

CoQ10

A CoQ10 egy vitaminszerű anyag, amely számos funkciót lát el a szervezetben. Például segít az energiatermelésben, és antioxidánsként hat.

A CoQ10 migrénre gyakorolt hatásával kapcsolatos kutatások korlátozottak. Egy 2005-ös vizsgálat megállapította, hogy 100 mg CoQ10 napi háromszori bevitele körülbelül 50 százalékkal csökkentheti a migrén gyakoriságát. A tanulmány azonban kicsi volt, mindössze 42 résztvevővel.

Az olajos hal, a hús és a teljes kiőrlésű gabonák elegendő Q10 koenzimet biztosítanak sok ember étrendjében. A kiegészítők azonban hasznosak lehetnek a migrénben szenvedők számára.

Az Amerikai Neurológiai Akadémia javaslata szerint naponta háromszor 100 mg Q10 koenzimet érdemes fogyasztanunk.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

One thought on “Vitaminokkal a migrén ellen? Valóban működnek?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .