Miért szenvedsz a kánikulától?

Kánikulában mindenki szenved?

Miért szenved valaki a kánikulától és miért van az, hogy mások remekül veszik ezt az akadályt? Kánikula idején nagyobb eséllyel kaphatunk hőgutát. Minden valamire való egészségügyi szakember tudja, mi a hőguta. Még fel is ismerik. Viszont vagy rosszul, vagy sehogy nem kezelik…

Árnyékba kísérik az embert, adnak neki vizet, hűtik a testét és bíznak abban, hogy talán hamarosan jobban lesz. Az igazság az, hogy másnap még sajogni fog a feje és akár egy hétig is gyenge lesz… És ki ne ismerné azt a tarkón induló délutáni nyomó fejfájást, ami estére elhatalmasodik, és reggelre múlik csak el jó esetben? Ugye ismerős? Ha ez már napok óta krónikusan jelen van nálad, akkor íme egy jó tanács: Nyalj sót! Még mielőtt megsértődnél: Amennyiben valaki megnyalja a verejtékét, érezni fogja, hogy a vízen kívül legalább 70-féle különböző ásványi anyag és nyomelem kombinációját nyalja.

A hőguta két esetben is bekövetkezik

Amennyiben a só és a víz egyensúlya felbomlik a szervezetben, a verejtékezés megáll. Ha a víz és a só is hiányzik, a bőr nyirkos, néha hideg, néha forró lesz. Kezeletlenül akár halált is okozhat egy órán belül. Könnyen belátható, hogy a vízen kívül valahogy pótolni kell az elveszett sót is.

Az egésszel az a probléma, hogy régóta tartja magát egy orvosi téveszme, miszerint a só fogyasztás mindenféle káros folyamatokat indít el elsősorban a keringési rendszerben. Ez elég jól beivódott a köztudatba. A tévedés abban van, hogy egyszerűen sónak hívunk egymástól óriási mértékben különböző ásványi-anyag keverékeket. A finomítatlan tengeri só tartalmaz legalább hetvenféle ásványi-anyagot és nyomelemet, melyek fontos szerepet töltenek be a szervezetben. Például részt vesznek a vérnyomás szabályozásban. A finomított, feldolgozott sók nem alkalmasak erre. Azért, hogy csillogóan fehér legyen, ne csomósodjon bele a sótartóba számtalan fizikai és kémiai eljáráson esik át. Az értékesebb ásványokat kinyerik belőle, és vegyszerekkel szennyezik, de ez egy másik téma.

A só pótlására a legalkalmasabb a finomítatlan tengeri só, illetve a kálium, de egy magas ásványi anyag tartalmú italpor is remekül pótolja az izzadással járó só veszteséget!

Sok ember szenved a fejfájástól ilyenkor

Nem a fájdalomcsillapító hiánya okozza! Ennek az oka majdnem minden esetben a test elektrolit háztartásának felborulása, vagyis a sóhiány. A sók közül is legtöbbször a kálium hiánya váltja ki és nők esetében kétszer gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. Nem praktikus fájdalomcsillapítóval “kezelni” a sóhiányt.

A vezető médiák napok óta harsogják, hogy igyál meg naponta legalább 2 l vizet. Viszont a hírek nem szólnak az izzadással elvesztett ásványi sók pótlásáról.

Ha szenvedsz a hőségben, ha nem, az ásványi anyag pótlást részévé kellene tenned a napi étkezéseidnek. Egész nyáron. Kánikulában pedig kiemelt figyelmet kell fordítani rá.

Sokkal jobban fogod viselni a kánikulát. Elmarad a délutáni kimerültség, az esti sajgó fejfájás és alapvetően energikusabbnak fogod érezni magad és nem szenvedsz majd tovább a kánikula miatt.

Szabó Zsófia szerzőről

4 thoughts on “Miért szenvedsz a kánikulától?”

 1. T. Vitaminkirály!

  Örülök, h. felvetődött a kánikula téma, mivel én nagyon szenvedek ebben a hőségben. Azt mondják, talán a pajzsmirigy működése okozza. Jó, h. nem vagyok már fiatal, de a kánikulát nagyon nehezen viselem és sokat izzadok.
  Mit ajánlana? Sima kálium és tengeri só helyett???
  Válaszát előre is köszönöm Ligeti Judit

 2. Még az elmúlt nyáron egy nagyon kedves, okos doktornő a televízión keresztül ezt tanácsolta: 1 kávéskanál só = NaCl egy fél liter vízbe, ezt kell iszogatni ebben az esetben.
  Félelmetesen elharapódzott ez a nagy nátrium-klorid ellenesség, aki PC akar lenni, mind ezt fújja.
  Kérem, ha nem muszáj ne csatlakozzunk hozzájuk!
  (Mellesleg a pajzsmirigy alulműködésnek nem jellemzője a sok izzadás.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .