Így őrizheted meg az agyad egészségét!

Az Alzheimer-kór egy neurodegeneratív betegség, ami károsítja a memóriát és számos más fontos kognitív funkciót egyaránt.

Ma körülbelül 5,3 millió amerikait érint ez az Alzheimer-kór, ami jelenleg a hatodik halálozási ok az Egyesült Államokban. Ez a szám igencsak riasztó és sajnos évről évre folyamatosan növekszik.

Tedd meg a megfelelő lépéseket az agyad egészségének és fiatalságának megőrzéséhez, mielőtt túl késő lenne! Íme néhány dolog, ami segíthet!

Ginkgo Biloba

A Ginkgo javítja a memóriát és kiváló antioxidánsként működik, tehát segít megakadályozni az oxidatív stressz káros hatásait. Továbbá fokozza az agy vérkeringését és csökkenti a végrögök kialakulásának esélyét is.

Egy tanulmány során kimutatták, hogy azoknál, akik ginkgo bilobát szedtek, folyamatos javulást figyeltek meg a mentális egészség, a motoros készségek és az életminőség terén is.

Egy francia folyóirat tanulmánya szerint a gyógynövény az éberség, a figyelem, a memóriavesztés és a mentális fogékonyság szempontjából is hasznos.

Kurkuminnal az Alzheimer-kór ellen

A kurkuma, vagyis a benne található kurkumin nevű vegyület segíthet csökkenteni az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

Egy amerikai tanulmány szerint már a kurkuma havi egyszeri fogyasztása is javíthatja az agy teljesítményét a 60-93 év közötti emberek esetében.

Tea, bor és csokoládé

A flavonoidokban gazdag ételek fogyasztása javíthatja a kognitív képességeket. A Journal of Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány készítése során a kutatók megállapították, hogy azoknak az idős embereknek, akik rendszeresen teát, bort vagy csokoládét fogyasztottak, javultak a kognitív teszt eredményeik. Sőt, azoknak, akik mindhármat fogyasztották jobbak voltak a teszteredményeik.

Az Alzheimer-kór ellen antioxidánsban gazdag ételek

Az antioxidánsok segítenek abban, hogy az agy fiatal és éles maradhasson, mivel képesek küzdeni az agy működését károsító oxidatív stressz és gyulladás ellen.

Egy másik tanulmány azt sugallta, hogy az antioxidánsokban gazdag ételek, például a bogyós gyümölcsök, a szőlő és a dió fogyasztása fokozhatja az idősebb emberek kognitív és motoros működését.

Kalóriabevitel csökkentése

Az Alzheimer-, a Parkinson- és a Huntington-kór és a stroke kísérleti modelljei azt mutatták, hogy a csökkentett kalóriabevitel megakadályozhatja az agy neuronjainak diszfunkcióját és halálát.

Megfelelő mennyiségű alvás

Az alvás nagyban befolyásolja az egészséget, beleértve az agyét is. Alváskor az agyad tízszer olyan keményen dolgozik, hogy eltávolítsa a mérgező fehérjéket, például az Alzheimer-kór kialakulásáért felelős fehérjéket.

Az Oregoni Egyetem kutatói megállapították, hogy azok a középkorú vagy idősebb emberek, akik minden este 6-9 órát alszanak, jobban gondolkodnak, mint azok, akik nem alszanak ennyit.

Az Alzheimer-kór figyelmeztető jelein és tünetei

Ha az alábbiak bármelyikét észleled, ne hagyd figyelmen kívül és cselekedj minél hamarabb:

  • A nemrégiben tanult információk elfelejtése
  • Dezorientáció
  • A hangulat és a viselkedés megváltozása
  • Zavar a dátumok, helyek és események megjegyzése során
  • Nehézségek beszéd, nyelés és járás közben

Forrás: www.naturalnews.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .