C-vitaminnal a napsugárzás veszélyei ellen

A napsugárzás káros hatással lehet a látásra!

Sokat tudunk a gyakran „szupervitamin”-nak is nevezett C-vitaminról, sokat is beszélünk róla, nyáron valamiért mégis sokan úgy gondolják, hogy nincsen rá szükségük. Az idők folyamán az a kép alakult ki az emberek fejében, hogy a C-vitaminra csak ősszel és télen, vagyis a hideg időben van szükségünk, mert akkor megvéd a különböző fertőzésektől. Egyéb időszakokban felesleges a fogyasztása. Valóban így van? Mi a helyzet napsugárzás veszélyeivel?

Nem, nem így van. C-vitamint nem csak a hideg időben igényli a szervezetünk. Ennek a vitaminnak ugyanis nagyon fontos szerepe van például a látás egészségének megőrzésében is.

A szemünk nyáron talán a szokásosnál is nagyobb terhelésnek van kitéve, hiszen a folyamatos, erős napfény hatására káros anyagok keletkezhetnek benne – akárcsak a bőrünkben. És bár a bőrünket megvédhetjük a sugárzástól, például a különböző fényvédő krémek használatával is, ezeket pedig ugye lehetetlen lenne a szemükön alkalmazni… Éppen ezért, inkább a „belső védelemről” kellene gondoskodni.

Mi köze van a C-vitaminnak a látáshoz a napsugárzás során?

Az Oregoni Egészségtudományi Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint a szem ideghártyájában, a retinában található sejteknek nagy mennyiségű C-vitaminra van szüksége a megfelelő működéshez. Mivel a retina a központi idegrendszer része, így valószínű, hogy a C-vitaminnak fontos szerepe van az agyat illetően is.

Az agy speciális receptorai szabályozzák az agy idegsejtjei közötti gyors kommunikációt. A kutatók kimutatták, hogy C-vitamin hiányában zavar lép fel receptorok működésében. Mivel a C-vitamin egy antioxidáns, ezért feltételezik, hogy az idegsejtek korai romlását segít megelőzni.

Nyáron fokozottan kell figyelni a C-vitamin bevitelre, hiszen az erős napsugárzás káros hatással lehetnek a látásra. A nyári hónapokban a C-vitamin segíthet ártalmatlanítani a káros napsugarakat, így azok nem károsítják a szemet.

Mi a helyzet a fertőzésekkel?

Nyáron a szemünk – mivel többet tartózkodunk a szabadban, gyakrabban megyünk strandra, uszodába – a fertőzéseknek is jobban ki van téve, így a C-vitamin ezeket is segíthet megelőzni, a gyógyulás idejét pedig lerövidítheti.

C-vitamin pótlásra minden korosztálynak szüksége van. A kisgyerekeknek ugyanúgy, mint a nagymamának és a nagypapának.

 

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .