Az ashwagandha 11 bizonyított egészségügyi előnye

Az ashwagandha egy ősi növény, ami számos egészségügyi előnnyel rendelkezik a test és az agy számára egyaránt. Például fokozhatja az agyműködést, csökkentheti a vércukor- és kortizol-szintet és elősegítheti a szorongás és a depresszió tüneteinek leküzdését.

Íme 11 tudományosan bizonyított tény az ashwagandháról.

1, Igazi ősi gyógynövény

Az  ajurvéda orvoslás egyik legfontosabb gyógynövénye, az alternatív gyógyászat egyik formája, amely a természetes gyógyítás indiai elvein alapszik.

Több, mint 3000 éve használják a stressz enyhítésére, az energiaszint növelésére és a koncentráció javítására.

Az ashwagandha egy kicsi, sárga virágú cserje, amely Indiában és Észak-Afrikában honos. A növény gyökeréből, leveleiből származó kivonatokat vagy port különféle állapotok kezelésére használják.

Számos egészségügyi előnye a magas koncentrációjú withanolid tartalmának tulajdonítható, amelyről kimutatták, hogy harcol a gyulladások és daganatok ellen.

2, Csökkentheti a vércukorszintet

Az utóbbi években több vizsgálat során is kimutatták, hogy az ashwagandha képes csökkenteni a vércukorszintet.

Egy kémcsőben végzett vizsgálat megállapította, hogy a növény javította az izomsejtek inzulinérzékenységét.

Ezenkívül számos humán tanulmány azt sugallta, hogy csökkentheti a vércukorszintet az egészséges és a cukorbeteg emberek szervezetében egyaránt.

Egy vizsgálat során skizofréniában szenvedőket vizsgáltak. A négyhetes vizsgálat során az ashwagandha-val kezelteknél az éhgyomri vércukorszint átlagos csökkenése 13,5 mg / dl volt, szemben a placebót kapók 4,5 mg / dl-ével.

3, Az ashwagandha rákellenes hatással bír

Állatokon- és kémcsőben végzett vizsgálatok során megállapították, hogy segít az apoptózis kiváltásában, amely a rákos sejtek programozott halálát jelenti.

Állatkísérletek arra utalnak, hogy ez segíthet a rák több típusának kezelésében, beleértve az emlő-, tüdő-, vastagbél-, agy- és petefészekrákot egyaránt.

4, Az ashwagandha csökkentheti a kortizol szintjét

A kortizol stresszhormonként ismert. A mellékvese szabadítja fel a stressz hatására, valamint amikor a vércukorszint túl alacsony lesz a szervezetben.

Sajnos bizonyos esetekben a kortizol-szint krónikusan megemelkedhet, ami magas vércukorszinthez és fokozott zsírtartalomhoz vezethet.

Tanulmányok kimutatták, hogy az ashwagandha segíthet csökkenteni a kortizol-szintet.

Egy krónikusan stresszes felnőttek körében végzett vizsgálat során a kontroll csoporthoz képest szignifikánsan nagyobb volt a kortizol-szint-csökkenés azoknál, akik ashwagandha-t fogyasztottak. A legnagyobb dózist szedők átlagosan 30 százalékos csökkenést tapasztaltak.

5, Segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást

Az ashwagandha leginkább talán arról ismert, hogy képes csökkenteni a stresszt.

A kutatók arról számoltak be, hogy blokkolta a stressz útját a patkányok agyában azáltal, hogy szabályozta az idegrendszer kémiai jelátvitelét.

Ezenkívül számos ellenőrzött humán tanulmány kimutatta már, hogy csökkentheti a stresszben és szorongásos rendellenességekben szenvedő emberek tüneteit.

Egy 60 napos kutatás során 64 krónikus stresszben szenvedő emberen végeztek vizsgálatokat. Megállapították, hogy az ashwagandha-t fogyasztó csoportba tartozók esetében átlagosan 69 százalékkal csökkent a szorongás és az álmatlanság, szemben a placebo csoportban mért 11 százalékkal.

Egy másik, 6 hetes vizsgálatban az ashwagandha-t szedő emberek 88 százaléka számolt be a szorongás csökkenéséről, szemben a placebót szedők 50 százalékával.

6, Fokozhatja a tesztoszteront és növelheti a férfiak termékenységét

Az Ashwagandha-kiegészítők nagy hatással lehetnek a tesztoszteron szintre és a reproduktív egészségre.

Egy vizsgálat során 75 terméketlen férfin végeztek vizsgálatot. Az ashwagandha-val kezelt csoport esetében megnövekedett spermiumszámot és mozgékonyságot állapítottak meg. Ráadásul a kezelés a tesztoszteron szint jelentős növekedésével is járt.

A kutatók arról is beszámoltak, hogy a gyógynövényt szedő csoport vérében megemelkedett az antioxidáns szint.

Egy másik tanulmányban azoknál a férfiaknál, akik stressz miatt kaptak ashwagandha-t, magasabb antioxidáns szintet és jobb spermiumminőséget tapasztaltak. A három hónapos kezelés után a férfiak partnereinek 14% -a esett teherbe.

7, Az ashwagandha növelheti az izomtömeget és az erőt

Kutatások kimutatták, hogy az ashwagandha javíthatja a testösszetételt és növelheti az erőt.

A biztonságos és hatékony adagjának meghatározására irányuló vizsgálatban egészséges férfiak, akik napi 750–1250 mg porított ashwagandha gyökeret fogyasztottak, 30 nap után megnövekedett izomerőről számoltak be.

Egy másik tanulmányban azoknak, akik ashwagandha-t szedtek, jóval nagyobb lett az izomereje és -mérete. Ez a testzsír százalékos csökkenését is több, mint kétszeresére növelte, összehasonlítva a placebo csoporttal.

8, Csökkentheti a gyulladást

Számos állatkísérlet kimutatta, hogy az ashwagandha segít csökkenteni a gyulladást a szervezetben.

Embereken végzett vizsgálatok során kimutatták, hogy képes növelni az immunsejtek aktivitását, amelyek így könnyebben leküzdik a fertőzéseket, és segítenek egészségesnek maradni.

Kimutatták továbbá, hogy csökkenti a gyulladás mutatóit, például a C-reaktív fehérjét (CRP). Ez a mutató a szívbetegségek fokozott kockázatához kapcsolódik.

Egy kontrollált vizsgálatban annál a csoportnál, amelyik napi 250 mg standardizált ashwagandha kivonatot fogyasztott, a CRP átlagosan 36 százalékkal csökkent, szemben a placebo csoport 6 százalékos csökkenésével.

9, Az ashwagandha csökkentheti a koleszterinszintet

Gyulladáscsökkentő hatása mellett hozzájárulhat a szív egészségének javításához a koleszterin- és trigliceridszint csökkentésével.

Állatkísérletek azt mutatták, hogy jelentősen csökkenti ezeknek a vérzsíroknak a szintjét.

Egy 60 napos, krónikusan stresszes felnőttek bevonásával készült vizsgálat során a standardizált ashwagandha kivonat legnagyobb adagját fogyasztó csoport LDL (rossz) koleszterin-szintje átlagosan 17 százalékkal, a triglicerid-szintje pedig 11 százalékkal csökkent.

10, Javíthatja az agy működését, beleértve a memóriát is

Kémcsöves- és állatkísérletek azt sugallják, hogy az ashwagandha enyhítheti a sérülés vagy betegség okozta memória- és agyfunkciós problémákat.

Kutatások kimutatták, hogy elősegíti az antioxidáns aktivitást, amely megvédi az idegsejteket a káros szabad gyököktől.

Bár hagyományosan a memória növelésére használták az ajurvéda orvoslásban, ezen a területen csak kis mennyiségű emberi kutatást végeztek egyelőre.

Egy kontrollált vizsgálatban azok az egészséges férfiak, akik napi 500 mg standardizált kivonatot fogyasztottak, jelentős javulásról számoltak be reakcióidőben és a feladatok teljesítésében, összehasonlítva a placebót kapó férfiakkal.

11, A legtöbb ember számára biztonságos és széles körben elérhető

Az Ashwagandha biztonságos kiegészítő a legtöbb ember számára. Bizonyos személyek azonban nem szedhetik, beleértve a terhes és szoptató nőket is.

Az autoimmun betegségben szenvedőknek kerülniük kell az ashwagandha-t, hacsak ezt egy orvos nem engedélyezi. Ez magában foglalja az olyan betegségben szenvedőket, mint a rheumatoid arthritis (idült, sokízületi gyulladás), a lupus, a Hashimoto-féle pajzsmirigy-gyulladás és az 1-es típusú cukorbetegség.

Ezenkívül a pajzsmirigybetegség kezelésében részesülőknek körültekintően kell eljárniuk az ashwagandha szedése során, mivel ez egyes embereknél növelheti a pajzsmirigyhormon szintjét.

Csökkentheti a vércukorszintet és a vérnyomásszintet is, ezért szükség lehet a gyógyszeradagok módosítására.

Ajánlott adagja a kiegészítés típusától függ. A kivonatok hatékonyabbak, mint a nyers ashwagandha gyökér vagy levélpor.

Forrás: www.healthline.com

 

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .