A férfiaknak is szüksége van az étrendkiegészítőkre!

Ha megfelelő étrendet követsz és odafigyelsz arra, mit és hogyan eszel, még akkor is nagyon nehéz az összes szükséges vitamint és ásványi anyagot bejuttatnod a szervezetedbe. Melyek azok a vitaminok és étrendkiegészítők amit kortól függetlenül a férfiaknak mindig pótolniuk kellene?

1, Halolaj a férfiaknak?

Az Omega-3 zsírsavak csökkenthetik a vérnyomást és a trigliceridszintet. Emellett kimutatták, hogy segít csökkenteni a gyulladást, a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét és az ízületi fájdalmakat egyaránt. Az egészséges férfiaknak napi 1000mg-ra, a szívbetegségben szenvedőknek pedig napi 2000-4000mg-ra lehet szükségük. A pontos adagokat mindenképp egyeztesd orvosoddal is!

Az Omega-3 a halakon kívül megtalálható a lenmagban, a chia magban és a kelkáposztában is.

2, Kalcium

A kalcium elősegíti a fogak és a csontok egészségét, segíti az ideg- és izomösszehúzódásokat, a szív-és érrendszer működését és az idegrendszeri jelátvitelt. A javasolt mennyisége körülbelül 1200mg naponta.

A kalcium hiánya csontritkuláshoz vezethet!

3, D-vitaminra a férfiaknak is szüksége van!

A D-vitamin és a kalcium egymást erősítve segítik az erős csontok felépítését. A D-vitamin hiány sajnos napjainkban igen nagy probléma. A lakosság közel 40%-a D-vitamin hiányos.

Kutatások kimutatták, hogy a D-vitamin hiány lehet az egyik oka a férfiaknál az alacsony tesztoszteron szintnek. Mivel emiatt a férfiak hajlamosak különféle egészségügyi problémákra, például lassú anyagcsere, alacsony libidó, fáradtság és alvási zavarok, a megfelelő D-vitamin szint fenntartása rendkívül fontos lehet.

4, Q10 koenzim

A Q10 segít a sejteknek a test energiaellátásának kezelésében. Testünk termel Q10 koenzimet, ám ez a termelés a korunk előrehaladtával egyre csökken. Az értendkiegészítő fogyasztása az egyetlen módja annak, hogy a megfelelő szinten tarthassuk a Q10-et a szervezetünkben. A legújabb tanulmányok szerint a Q10 segíthet leküzdeni a rákot, a Parkinson és Huntington kórt, és csökkentheti a szívbetegségek kialakulását.

A Q10 emellett tele van antioxidánsokkal, amik lassíthatják az öregedést is.

5, Magnézium

A magnézium számos testfunkció szempontjából fontos a férfiaknak is. Szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában, a fehérje szintézisben, az idegrendszer működésében is, hogy csak párat emeljünk ki. Sajnálatos módon a D-vitaminhoz hasonlóan a magnézium hiánya is egyre nagyobb problémát okoz.

Kutatások bizonyítják, hogy a magnézium-kiegészítés támogathatja a vér tesztoszteron szintjét.

6, Cink, a férfiak optimális tesztoszteron-szintje érdekében

A férfiaknak a tesztoszteron-szintje csökkenhet az életkor előrehaladtával, stressz vagy elhízás miatt is. Fontos, hogy a férfiak a tesztoszteron-szintjüket a megfelelő szinten tartsák és megtalálják az egyensúlyt, hiszen a tesztoszteron csökkenése kapcsolatban áll a depresszió, a csontritkulás, az elhízás, a szívroham kialakulásával és a korai halállal egyaránt. Biztasd minden férfi ismerősöt, hogy rendszeresen fogyasszon cinket, mely szükséges a megfelelő tesztoszteron-szint fenntartásához, és az LH hormon kiválasztásához, mely a tesztoszteron termelődését serkenti. Úgy tűnik, a cink gátolja a tesztoszteron ösztrogénné való átalakulását is.

Fogyassz minden nap 25-50 mg cinket étkezés közben!

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .