Zavartalan nyaralás? Hogyan?

Bizonyos tápanyagok, táplálékok nagyban befolyásolják azt, hogy a vakációnk problémamentes legyen (leégés, stressz, szúnyogcsípés, hányinger…stb). A nyaraláskor, és már utazás előtt is különösen érdemes odafigyelni a megfelelő tápanyagokra, és a legszükségesebbeket elcsomagolni az utazásra. Egy jól összeállított útipatika aranyat ér. Hogyan legyen zavartalan nyaralás?

zavartalan nyaralásMilyen tápanyagok lehetnek a segítségünkre?

A béta-karotin bőrvédő tápanyag. Segíti a bőr szép, egyenletes barnulását, és védi a szem egészségét is. Érdemes már néhány héttel a nyaralás előtt elkezdeni a fogyasztását. Hiányában ráadásul különböző bőrelváltozások is felléphetnek: a bőr repedezetté válhat, ami tovább gyengítheti a napsugarak által eleve jobban igénybe vett védekezőképességét.

Érdemes már jóval a nyaralás előtt antioxidáns vitaminokat, így például E-vitamint, C-vitamint vagy Q10 koenzimet fogyasztani. Az antioxidánsok is védik a bőrt, illetve az egész szervezetet felvértezik a káros behatásokkal szemben.

Amennyiben több természetes antioxidáns van az étrendjében valakinek, több időt képes eltölteni a napon anélkül, hogy leégne. A zavartalan nyaralás érdekében fogyasszon minél több antioxidánsban gazdag ételt.

Zavartalan nyaralás, stressz és szúnyogcsípések nélkül

A B-vitaminok szükségesek az idegrendszer megfelelő működéséhez, nagyban hozzájárulnak, hogy kiegyensúlyozottaknak, nyugodtaknak érezzük magunkat. A B-vitaminokat megérzik a rovarok, például kullancsok, szúnyogok stb., és kerülik azokat, akik bőrén érzik ezt a számukra kellemetlen szagot.  A zavartalan nyaralás egyik legfontosabb feltétele, hogy stresszmentes és persze szúnyogcsípés-mentes legyen.

Repülő, hajóút

Ha repülővel, vagy hajóval utazik a család előfordulhat a gyerekek és a felnőttek körében is utazás közben hányinger, rosszullét.

Ennek elkerülése érdekében utazás előtt fogyasszon könnyű ételeket. Ezen kívül már a nyaralás előtt is fogyasszon magnéziumban gazdag ételeket, vagy egészítse ki étrendjét egy jó minőségű magnézium készítménnyel. A magnézium nyugtató hatása miatt segít megelőzni a rosszullétet, és segíti idegrendszer kiegyensúlyozott működését. A B6 vitamin is remekül csillapítja a hányingert. A B-vitaminokat célszerű együtt fogyasztani. Érdemes utazás előtt pár órával bevenni.

A gyömbér is nagy segítséget nyújt a kellemetlen émelygéses állapotok elkerülésében és kezelésében. Rágcsáljon friss gyömbért, vagy ha nem szereti az ízét, akkor szerezze be kapszulában.

Már a kínai tengerészek gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen. Angliában gyomornyugtató italokat és sört készítettek a gyömbérből. Utóbbi előfutára volt a mai világos gyömbérsörnek, melyet ma is ajánlanak hasmenés, émelygés, hányinger ellen.

Hasmenés, bélrendszeri fertőzés

Külföldre utazók leggyakrabban jelentkező problémája az étrendváltásból ered.

Hasmenésért azok a baktériumok, vírusok és egyéb mikrobák tehetők felelőssé, amelyeket táplálkozásunk során az étellel viszünk be szervezetünkbe.

Ezek az idegen mikrobák gyomor és bélrendszeri fertőzést okozhatnak, ami adott esetben hasmenéssel, hányással és esetleg lázzal is járhat. Utazás előtt fontos tájékozódnia arról, hogy a célországban iható-e a csapvíz. Ha nem iható, jégkockát se kérjen az italába és fogmosáshoz is palackozott vizet használjon.

Probiotikumoknak nevezzük azokat a baktériumokat melyeknek jótékony hatása van a szervezetre. Az Acidophilus baktérium kedvezőtlen környezetet teremt a különféle kórokozók, illetve a gombák számára. Segíthet a tejfehérjék, az aminosavak, a zsírok, és a laktóz feldolgozásában.

Az egészséges bélflóra megőrzéséhez elengedhetetlen az acidophilus probiotikum. Ha nem egészséges a bélflóránk, az könnyen betegségekhez vezet. Külföldi utazások előtt érdemes elfogyasztani legalább egy doboz acidophilus készítményt, illetve elcsomagolni az útra, hogy zavartalanul teljen a jól megérdemelt pihenésünk.

nyari_gyerek_vit_banner

Névjegy Vitaminkirály (MJ)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.