Miért vashiányosak a lányok? Miért nem jutnak elég vashoz az étrendből?
A vas létfontosságú alkotóeleme a hemoglobinnak és a mioglobinnak, hiányában ezek a fehérjék nem képesek az oxigénszállításra. Ezen mindenki által ismert funkciója mellett számos anyagcsere-enzim működéséhez is nélkülözhetetlen. Miért vashiányos a fiatal nők nagy része?
Annak ellenére, hogy a szervezet vasegyensúlya egyedülálló abban, hogy szervezetben tárolt mennyisége hatással van a felszívódására, manapság a fiatal nők 77,08%-a vashiányos állapota ellenére sem jut elegendő vashoz az étrendjéből, egy indiai felmérés szerint. (www.ijmedph.org)
„…a világ legfőbb tápanyaghiányos zavara napjainkban” WHO 2011
Mennyi vas szívódik fel a hagyományos étrendből?
Bár számos tényező befolyásolja a szervezetbe jutó vas felszívódását, nem kérdés, hogy ezek közül a táplálékunk vastartalma a leglényegesebb. Az elfogyasztott ételek vastartalmának biológiai hasznosulása látszólag fontosabb, mint az elfogyasztott vas mennyisége. Az emésztőrendszerbe jutó gabona vastartalmának például mindössze 5 százaléka képes felszívódni. Ez általánosan jellemző az összes – a népi hagyományok szerint magas vastartalmú – növényi vasforrásra. Az állati eredetű fehérjék vastartamának a legjobb a hasznosulása, de ez is mindössze 30 százalék körül mozog az étel elkészítési módjától függően.
A hagyományos magyar étrend 6mg vasat tartalmaz 1000 kalóriánként, ami figyelembe véve a fenti hasznosulási értékeket csak elvben elegendő a szervezet vasigényének kielégítéséhez. Ez a legfőbb oka annak, hogy 13 éves kor körül megjelenik – elsősorban lányok körében – a vashiányos vérszegénység, ami a 20 éves korosztályban már közel 80 százalékos elterjedtségű.
Mi rontja a vas felszívódását?
Az összkép romlásához igen sok, a vas felszívódását hátrányosan befolyásoló táplálkozási szokás széleskörű elterjedése is hozzájárul. A két évtizede folyamatosan növekvő ásványvíz fogyasztás (karbonátok) és a tea vagy kávé 15 éves kortól való rendszeres fogyasztása (tannátok) szintén hátrányosan befolyásolják a vas felszívódását.
A vashiány kialakulását lenne célszerű megakadályozni az étrend megfelelő kiegészítésével, mert egy már kialakult vashiány kezelése nem egyszerű feladat. Az emberi test 3 gramm körüli vasat tartalmaz. Napi 10 milligramm vasat tartalmazó átlagos étrendet feltételezve és a fenti felszívódási adatokat elemezve látható, hogy már egy 30%-os vashiány – ami egyébként jellemző a 19-50 éves korosztályra – kezelése is hónapokat vagy akár egy évet vehet igénybe.
Egyetlen menstruációs nap 1-2mg vasvesztéssel jár, míg a szülés és szoptatás gyermekenként 700-900mg vasveszteséggel jár.
Ennek a pótlása szakszerű odafigyelést, rendszeres mérést és korszerű vaskészítményeket igényel étrend-kiegészítésként.
Demecs István
fitoterapeuta
forrás: http://www.ijmedph.org