Szendi Gábor: Új Vitamin forradalom

3 490 Ft

Új vitaminforradalom zajlik – bár egyelőre még csak a kutatás zárt világában. Az elmúlt egy-másfél évtizedben a tudomány olyan felismerések birtokába jutott a vitaminok kapcsán, amelyek életfontosságúak lehetnek számunkra.

Leírás

A forradalom zajlik!

Új vitaminforradalom zajlik – bár egyelőre még csak a kutatás zárt világában. Az elmúlt egy-másfél évtizedben a tudomány olyan felismerések birtokába jutott a vitaminok kapcsán, amelyek szó szerint életbevágóan fontosak lehetnek számunkra. Ám Szendi Gábor e kötetének aktualitását nem csupán e forradalmi helyzet adja. Az új ismeretek fényében ideje újragondolnunk a vitaminok körül kialakult babonákat és mesterségesen gerjesztett mítoszokat is, amelyek az utóbbi évtizedekben sajnálatos módon kialakították az elvakult vitaminhívők és a konok vitaminellenesek táborát. A vitaminguruk és -próféták által keltett ködben fontos végre tisztán látnunk, mik a vitaminok valódi hatásai, mi tarthatunk igaznak és mit idejétmúlt illúziónak a vitaminokkal kapcsolatban.

A vitaminkutatás legújabb eredményei

Szendi Gábor Vitaminforradalom c. könyve vállaltan nem enciklopédia: nem sorolja fel, melyik vitamin “mire jó”, vagy éppen “mit okoz” a hiányuk. Ehelyett a vitaminkutatás legújabb eredményei alapján bemutatja a legfontosabb vitaminok, valamint a kalcium és magnézium hatásmechanizmusát, és igyekszik ráébreszteni az olvasókat arra, hogy ezek a vitaminok és ásványi anyagok csak egymással komplex kölcsönhatásban működnek megfelelően. Következésképp ahhoz, hogy a szervezetben kifejthessék kívánatos hatásukat, az egyikből beszedendő mennyiséget célszerű a vele kölcsönhatásban lévő másikkal összhangba hozni. Ahogy a szerző fogalmaz: “Olyan az egész, mint egy szimfónia. Csak akkor áll össze egységes élménnyé, ha játékával minden zenész a nagy egészet szolgálja.”

Vitaminforradalom – Tartalom

Melyben az olvasó megtudhatja, miért olyan gyanakvó és ellenséges a hivatalos orvostudomány a vitaminokkal szemben….

1. fejezet – A vitaminokról

Rövid ráhangolódás a vitaminokról való másként gondolkodásra: miért is kell a mai embernek tablettából pótolnia, amit régen az élelem részeként fogyasztott, és hogyan tört ki a vitaminok harmadik forradalma.

2. fejezet – A K2-vitamin

Ebben a fejezetben megismerjük, miként került az utóbbi tizenöt év kutatásai nyomán teljesen új megvilágításba az érelmeszesedés, a szívbetegség, a fogszuvasodás és a csontritkulás: kiderült ugyanis, hogy ezek nem az életkorral, hanem alapvetően a K2-vitamin-hiánnyal összefüggő kóros folyamatok. Megtudhatjuk, miért jelent az egészségünkre nézve súlyos kockázatot bizonyos véralvadásgátlók szedése, miként azt is, milyen hatást gyakorol a K2-vitamin a cukoranyagcserére.

3. fejezet – A D-vitamin

E fejezetben kiderül, hogy még az intenzív napozás sem jelent garanciát a magas D-vitamin-szintre, hogy hosszabb életet biztosít-e az alacsony D-vitamin-szint, és újabb kutatásokat ismerhetünk meg, amelyek megkérdőjelezik azt az elterjedt nézetet, amely szerint a melanomát az UV sugárzás okozza.

4. fejezet – A vitaminok kölcsönhatásai 

Az A-, a D-, az E- és a K2-vitamin összehangolt működése A vitaminok rendkívül aktív hatóanyagok, egészen kis mennyiségek fedezik belőlük a napi szükségletet, ám bonyolult kölcsönhatásaik miatt nem egyszerűen a bevitt mennyiségekre, hanem a fogyasztásuk arányaira is kell figyelni. Ez a fejezet bepillantást enged a vitaminok egymást erősítő, illetve egymás hatását kioltó szerepébe.

5. fejezet – A B-vitaminok

A beriberi, a pellagra, a nyitott gerinccel született gyermekek és a szellemileg leépülő idős emberek csak példái annak, hogy e kevéssé becsült vitamincsoport hiánya milyen súlyos következményekkel járhat. A bajok azonban mindig jóval azelőtt kezdődnek, mielőtt látványos tünetek formájában jeleznének.

6. fejezet – A C-vitamin

Ebben a fejezetben megtudjuk, hogy hol veszítettük el a C-vitamin-szintetizáló képességünket, és hogy a C-vitamin tényleg sok mindenre jó, bár nem előzi meg a rákot. Viszont úgy tűnik, szív- és érrendszeri betegségek ellen, na meg a nátha ellen nyújt némi védelmet. Megismerkedünk végre – magyar nyelven talán először – annak a bizonyításával, hogy az infúzióban adott nagy mennyiségű C-vitamin valóban gyógyítja a rákot. A fejezet végén megnyugodhatunk, mert a C-vitamin nem okoz vesekövet, és megtudhatjuk azt is, hogyan és mennyit szedjünk belőle, hogy a legmagasabb C-vitamin-vérszintet érhessük el.

7. fejezet – Az E-vitamin

Az E-vitamin a vitaminkutatás mostohagyermekének számít, mert – olajkereső hasonlattal élve – majd’ nyolcvan évig rossz helyen fúrtak. Az E-vitamint azonosították a nyolc aktív változat egyikével, pont a legszürkébbel, s csak most kezdjük felismerni, micsoda lehetőségek rejlenek a többi változatban.

8. fejezet – A magnézium és a kalcium

Két alapvető építőeleme szervezetünknek, amelyeket eddig teljesen félreismertünk. A nyugati világ évtizedek óta magnéziumhiányban és kalciumtúladagolásban szenved. Ideje leszámolnunk egy-két orvostudományi mítosszal, mert az életünkkel fizethetünk mások tévedéseiért.

9. fejezet – Nyugtalanító kérdések

Végül érdemes a vitaminokkal kapcsolatos egy-két további félreértést tisztáznunk.

10. fejezet – Rövid összefoglaló és emlékeztető 

A Vitaminforradalom c. könyv végén a szerző összefoglalja, nagyjából mire következtetett az egyes vitaminok kapcsán e kötet fejezeteiben.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Szendi Gábor: Új Vitamin forradalom” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…