Édes és egészséges
A stevia tabletta szteviol glikozid (a stevia édes ízét adó növényi vegyület) alapú asztali édesítőszer.
Mi a stevia?
Egy természetes édesítőszer. Az édesítőszerekben egy a közös: mindegyik édes.
Amiben viszont különböznek, hogy mindegyik másként édes. Hasonlítsuk össze a nádcukor és a méz ízét, vagy a juharszirupot a fruktózzal (gyümölcscukorral). Az ízük és az édességük mértéke eltér. Másként kell adagolni, más a kalória tartalmuk és más ízhatást kapunk ha ételekbe, italokba keverjük őket. Így van ez a Steviával is.
A Stevia egy dél-amerikai gyógynövény, mely természetéből eredendően édes. A növény kivonatait (port, szirupot, tablettát, szirupot) és a szárított tealeveleket a világ minden táján széles körben használják édesítésre (a tiszta kivonatok kb. 30-330-szor édesebbek a nádcukornál). Az ázsiai országokban a Stevia évtizedek óta elfogadott és ismert használják üdítőitalok, cukormentes rágógumik, joghurtok, savanyúságok, zöldségek, szárított tengeri gyümölcsök és sütemények édesítésére.
Számos édesítőszerrel szemben a 100/%-os Stevia édesítőszerek előnye, hogy kalória-és szénhidrátmentes, nulla a glikémiás indexe és sütésnél-főzésnél 198 Celsius fokig megtartja az édes ízét.
A stevia felhasználható:
Tabletta formában teák, kávék, italok édesítésére. Por vagy szirup formában sütemények, krémek édesítésére. Egy tabletta kb. 4,8 g cukor édesítő hatásának felel meg.
Összetevők
Csomósodást gátló anyag (nátrium-karbonátok), savanyúságot szabályozó anyag (nátrium-citrátok), édesítőszer (szteviol-glikozidok), L-leucin, tömegnövelőszer (cellulóz).
Átlagos tápérték 100 g Stevia 2go tablettában:
Energia 146 kJ/ 35 kcal, Zsír 0 g amelyből telített zsírsavak 0 g, Szénhidrát 0 g amelyből cukrok 0 g, Rost 3 g, Fehérje 8,2 g, Só 22,1 g
Nettó tömeg: 6 g /kb. 100 db/
Tárolás: hőtől, fénytől védett helyen