Leírás
Béta-karotin
Az A-vitamin, illetve előanyaga, “elővitaminja”, igen fontos tápanyag. A béta karotin a karotinoidok egy fajtája. A karotinoidok zsírban oldódó növényi vegyületek, amelyet a növények termelnek.
Mi a karotin?
Egy narancssárga színű pigment (növényi színanyag), aminek fontos szerepe van a fotoszintésben. Ez a növényi vegyület adja a sárgarépa illetve a többi narancssárga zöldség és gyümölcs narancssárga színét.
A természetben több mint 600 karotinoid található, ám ebből a nyugati ember konyhájában talán csak 50 szerepel és még ebből az ötvenből is csak 14 található a vérben, amely felszívódott az emésztés során. A legfőbb étkezési karotin a béta-karotin és az alfa-karotin (amelyek a sárgarépában találhatók), a lutein (a kelkáposztában, a brokkoliban és a spenótban), valamint a likopen (a paradicsomban).
Tehát ez a vegyület a karotionidok nagyobb csoportjába tartozik, amely a legkülönfélébb gyümölcsökben és zöldségekben megtalálható. Ez alapján az egészséges táplálkozással – melynek alapja a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása – megfelelő mennyiséget juttathatunk a szervezetünkbe, és ebben az esetben nem lenne szükség különféle bétakarotin-kiegészítő beszerzésére, hanem a napi táplálkozással már pótolni tudjuk. Az egészséges szervezetünk képes a bétakarotinból előállítani A-vitamint, annyit, amennyire szüksége van.
Hasznos tipp!
Mivel ez egy zsíroldékony anyag, ezért ha narancssárga zöldséget eszünk, vagy étrend-kiegészítőként fogyasszuk, akkor érdemes mellé némi zsiradékot vagy olajat fogyasztani, mivel sokkal nagyobb arányú felszívódást érhetünk el. Célszerű a karotin-tartalmú ételeket vajon megpárolni, vagy zsírban kisütni, mert így a sejtfalak szétnyílnak, a karotin kiürül onnan, és így jobban felszívódik.
Kerekes Peterne Kata –
Az immunrendszer erősségét befolyásolja, hogy mekkora a szervezet A-vitamin-készlete. Ha megfelelő, akkor a szervezet könnyebben elbánik a baktériumokkal és a vírusokkal, illetve hamarabb fel tudunk épülni egy-egy betegségből.
Ezért szedi a családom nyaralás előtt is.
Csibedli –
Védi a szemet, szürkületkor jelentkező ” vakság ” ellen kiváló. Egészségesen tartja a bőrt, hajat, fogakat, a májfoltok, öregségi foltok kezelésében is hasznos. Védi a száj, az orr, a garat, a tüdő nyálkahártyáját.
Dorina –
Nagyon örülök, hogy külön is kapható béta-karotin, mert A-vitamin helyett szedem. Mivel paleo étrenden vagyok, így egy ideig azt gondoltam, hogy nem kell ilyet szednem a rengeteg színes zöldség miatt, amit eszek, illetve azért, mert a bélflórám is tökéletesen rendben volt, és a bélbolyhaim is egészségesek voltak (meg lett nézve egy másik dolog miatt). Mégis amikor napoztam, hamar leégtem. Úgyhogy újra elkezdtem szedni ezt a béta-karotint, és utána tovább bírtam leégés nélkül. Teszteltem külön években is, tehát így kizárható, hogy csak a napsugárzáshoz való alkalmazkodás miatt voltam később kevésbé hajlamos a leégésre, mivel a következő évben már az előző nyár óta szedtem folyamatosan. Lehet, hogy a leégés nem olyan nagy gond (bár nekem igen, mert nagyon fehér a bőröm, és nem használhatok mindig napvédő krémet), viszont úgy vagyok vele, hogyha ebben megnyilvánul a béta-karotin vagy A-vitamin hiányom, akkor ki tudja még, hogy mi másban is jelentkezik, csak nem veszem észre. Úgyhogy én azóta télen-nyáron szedem a színes zöldségek mellett is. Egyetlen bajom vele az, hogy szójaolaj van benne. Mostanában kell kivizsgáltatnom, hogy van-e rá allergiám, és ha van, akkor csupán emiatt lecsúszok erről a nagyszerű (elő)vitaminról.