A szőlő 6 egészségügyi előnye

A szőlő az egyik legfinomabb, és táplálkozási szempontból az egyik legértékesebb gyümölcsünk.  Az ősz közeledtével egyre többször találkozhatunk vele a boltok polcain, és egyre elérhetőbb áron juthatunk hozzá. Amellett hogy finom,most jön a szezonja, és mindenkit buzdítunk a fogyasztására, nézzük, milyen előnyös egészségügyi hatásai vannak.

1. Tele van antioxidánsokkal

A szőlőt joggal hívhatjuk a gyümölcsök királynőjének, hiszen tele van értékes antioxidáns vegyületekkel. Az antioxidánsok, pedig köztudottan segítenek több civilizációs betegség megelőzésében és segítenek a szív egészségének fenntartásában. A szőlő legismertebb antioxidáns hatóanyaga a resveratrol (ami a szőlőmagban van főleg) a szabadgyökök képződésének gátlása mellett az erek tágítása, a véráramlás és a vérnyomás csökkentésében is segít. ( az antioxidáns tartalom a szőlő magjában és héjában a legmagasabb, tehát azokkal együtt fogyassza)

2. Segít megelőzni a bőrproblémák kialakulását

A szőlőben található resveratrol megelőzi a bőrproblémák kialakulását és eltünteti az öregedés jeleit a bőrről. A Los Angeles-i California Egyetem tanulmánya szerint a resveratrol hatékony kiegészítője lehet – a hagyományos kezelések mellett – a pattanások elleni harcnak.

3. A szőlő jót tesz a szemnek

A Miami Egyetem egy tanulmánya szerint a szőlő segíti a szem egészségét azzal, hogy sejtszintű változásokat okoz, ami ellensúlyozza az oxidatív stresszt. A szőlőt tartalmazó étrend csökkenti a gyulladásos fehérje szintjét és magasabb védőfehérje szintet eredményez a retinákban, amely a szem fényre reagáló sejteket, fotoreceptorokat tartalmaz.

4. Növeli az agyi kapacitást

A resveratrol segít az agyban a véráramlás növelésében, ezáltal segíthet felgyorsítani a mentális válaszokat, és hasznosnak bizonyult azok számára, akik valamilyen agyi betegségben, például Alzheimer-kórban szenvedtek. A Svájci Egyetem által végzett tanulmány azt is kimutatta, hogy a resveratrol segíthet eltávolítani a plakkokat (az érfalakon lévő lerakódásokat)

5. Jót tesz a térdeknek

A Texas Woman’s Egyetem által végzett tanulmány megállapította, hogy a szőlő napi bevitele segíthet megszabadulni a térdfájdalomtól. Mint már volt róla szó, szőlőben rengeteg antioxidáns található. Közülük a legfontosabbak a polifenol , ami segíti az ízületek rugalmasságát és mozgékonyságát.

6. Gyulladásgátló tulajdonságok

A szőlő olyan enzimeket tartalmaz, amelyek gyulladásgátló hatást eredményeznek a szervezetünkben. Mint ilyen elősegíti a szív egészségét és segít a test más funkcióinak működésében is.

A felsorolt egészségügyi előnyök mellett a szőlő vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.  Ám a szőlő legértékesebb része a héj és a szőlőmag, melyet napjainkban az élelmiszeripar és a kozmetikai ipar is előszeretettel használ.

vitaminok_noknekvitaminok_ferfiaknakVitaminok 50 év felettieknekVitaminok gyermekeknek

 

Névjegy Vitaminkirály (MJ)

2 thoughts on “A szőlő 6 egészségügyi előnye”

  1. A szöllöt ugy tudom cukorbeteg nem eheti,mivel magas a cukortartalma.Kérdésem ehetjük vagy sem.Köszönettel:Pulai Éva

    1. Kedves Éva! Ha cukorbeteg, akkor naponta érdemes zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, a szénhidráttartalom beszámításával. De a szőlő valóban nem ajánlott, mivel elég magas a szénhidráttartalma. Esetleg alacsonyabb vércukorszint esetén, mozgás előtt vagy után fogyasztható, mértékkel. Ha az egészségügyi előnyei miatt fogyasztaná, akkor talál a webáruházunkban szőlőmag kivonatot, vagy őrleményt. Illetve ha megszabadulna a cukorbetegségtől, akkor jó szívvel ajánlom a http://www.25nap.hu oldalt, ami a leghatékonyabb program cukorbetegség gyógyítására.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.