500mg C-vitamin rutninnal és heszperidinnel
A Vitaking Supreme C-500 válogatott, minőségi alapanyagokból készült jelentős mennyiségű citrus bioflavonoiddal. Kapszulánként 500mg C-vitamint tartalmaz, és 100 mg citrus bioflavonoidot, melyből 45mg heszperidin, és 47,5mg rutin.
Mi az a heszperidin és rutin?
A rutin és a heszperidin egy természetes bioflavonoid, melyet leginkább citrusfélékben találunk. Ezek a színes növényi vegyületek számos gyümölcsben és zöldségben megtalálhatók, és fontos szerepet játszanak a C-vitamin felszívódásában, hasznosulásában a szervezetben. A felfedezésük idején a bioflavonoidokat Szent-Györgyi Albert a vitaminok közé sorolta (P-vitamin), mint abban az időben számos más létfontosságú mikrotápanyagot. Ma már tudjuk hogy a flavonoidok többféle növényi vegyületet jelentenek.
Hatóanyagok a Vitaking Supreme C-500 termékben:
Hatóanyagok |
1 kapszulában |
Mennyiség |
NRV% |
C-vitamin |
500 mg |
625% |
Citrus bioflavonoid |
50 mg |
**% |
ebből heszperidin 90% 45 mg |
|
|
Citrus bioflavonoid |
50 mg |
**% |
ebből rutin 95% 47,5 mg |
|
|
NRV%: referencia beviteli érték felnőttek számára **%: napi ajánlott mennyiség nincs meghatározva |
A C-vitamin hozzájárul:
- Az immunrendszer normál működéséhez intenzív testmozgás alatt vagy azt követően.
- A normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz.
- Az idegrendszer normál működéséhez.
- A normál pszichológiai funkció fenntartásához.
- Az immunrendszer normál működéséhez
- A sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez
- A fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.
- Az E- vitamin redukált formájának regenerálásához.
- Fokozza a vas felszívódását.
- A C-vitamin hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül:
- Az erek normál állapotának, működésének fenntartásához.
- A normál csontozat fenntartásához.
- A porcok normál állapotának, működésének fenntartásához.
- A fogíny normál állapotának fenntartásához.
- A bőr normál állapotának, működésének fenntartásához.
- A fogak normál állapotának fenntartásához.
Szent-Györgyi Albert és a C-vitamin
Az 1920-as évek végén Szent-Györgyi Albert ismeretlen anyagot fedezett fel a mellékvesében, amit később hexuronsavnak, majd aszkorbinsavnak nevezett el. Ezt a szerves savat később Szegeden sikerült nagyobb mennyiségben előállítani. Az aszkorbinsav, más néven C-vitamin, szerves vegyület, és ha gyümölcsből vonják ki vagy egyéb módszerrel állítják elő, ugyanazt a vegyületet kapjuk. Fontos megjegyezni, hogy az aszkorbinsav sérülékeny, és például hő hatására könnyen elbomlik, tehát zöldségek és gyümölcsök főzése vagy sütése során a C-vitamin tartalom jelentős mértékben csökkenhet.
A flavonoid vegyületcsoportot (melybe beletartozik a rutin és a heszperidin is) 1930-ban szintén Szent-Györgyi Albert, a Nobel-díjas tudós fedezte fel. A flavonoidok elnevezésüket abból nyerték, hogy a vegyületcsoportba tartozó anyagok többsége sárga színű (a latin "flavus" jelentése: sárga).
További
C-vitaminok itt!