Milyen egészségügyi előnyei vannak a foszfornak?
A foszfor egy ásványi anyag, amelyre a szervezetnek számos alapvető funkció ellátásához szüksége van.
A természetben sok élelmiszerben előfordul, de az élelmiszer-feldolgozás során is kerülhet több foszfor az ételeinkbe. A szervezet foszfort használ a csontok erősségének és egészségének megőrzésére. Segít a salakanyagok eltávolításában és a sérült szövetek helyreállításában is.
A legtöbb ember étrendje révén elegendő foszforhoz jut. Azonban bizonyos egészségügyi állapotokban, például vesebetegségben vagy cukorbetegségben szenvedőknek fokozottan figyelniük kell a foszforbevitelre.
Ebben a cikkben többet megtudhatsz a foszfor táplálékforrásairól és a szervezetben betöltött szerepéről.
Mi az az étrendi foszfor?
A foszfor egy ásványi anyag, amelyet a szervezet a csontok és a fogak építésére, valamint a sejtek és szövetek növekedésére és helyreállítására szolgáló fehérjék előállítására használ fel.
A foszfor szerepet játszik abban is, hogy a szervezet hogyan dolgozza fel a szénhidrátokat vagy cukrokat. Ezenkívül hozzájárul számos testi funkció szabályozásához:
- az idegrendszer
- veseműködés
- izomösszehúzódás
- szívverés
Az étrendi foszfor olyan foszfor, amelyet az ember étellel és itallal el tud fogyasztani. A legtöbb ember az összes szükséges foszfort be tudja szerezni étrendi forrásokból.
Egészségügyi előnyök
A foszfor számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, mivel számos különböző rendszerre hatással van a szervezetben. A foszfor néhány előnye:
- segít fenntartani a csontok és fogak egészségét, erősségét
- segíti az izmok összehúzódását
- segíti az izmok regenerálódását edzés után
- segít szűrni és eltávolítani a hulladékokat a veséből
- elősegíti az egészséges idegvezetést az egész testben
- szerepet játszik a DNS és RNS előállításában
- hozzájárul a szervezet energiafelhasználásának és tárolásának irányításához
Foszfort tartalmazó élelmiszerek
A legtöbb ember elegendő foszforhoz jut hozzá az étrendjéből, különösen akkor, ha sok fehérjét és kalciumot tartalmazó ételt fogyaszt.
A legtöbb fehérjében gazdag élelmiszer kiváló foszforforrás. Ezek az élelmiszerek a következők:
- csirke
- pulyka
- sertéshús
- tenger gyümölcsei
- magvak
- alacsony zsírtartalmú tejtermékek, például joghurt és túró
- dióféléket
Más, kevésbé magas fehérjetartalmú élelmiszerek is jó foszforforrások lehetnek, de a szervezet nem veszi fel olyan könnyen az ezekben az élelmiszerekben lévő foszfort. Ezek tartalmazzák:
- fokhagyma
- krumpli
- teljes kiőrlésű gabonák
- brokkoli
- szárított gyümölcs
Mennyi a szükséges foszfor mennyisége?
A foszforszükséglet koronként változik, és attól függ, hogy az adott személynek van-e valamilyen alapbetegsége.
Az embereknek általában a következő mennyiségű foszforra van szükségük naponta:
- csecsemők (0-6 hónapos): 100 milligramm (mg)
- csecsemők (7-12 hónapos): 275 mg
- gyermekek (1-3 évesek): 460 mg
- gyermekek (4-8 évesek): 500 mg
- gyermekek (9-18 évesek): 1250 mg
- felnőttek (19 évesek és idősebbek): 700 mg
A terhes és szoptató nőknek nincs szükségük extra foszforra.
A túl kevés foszfor kockázata
A legtöbb embernek elegendő foszfor van az étrendjében, de egyes embercsoportoknak több foszforra van szüksége, mint másoknak.
A több foszfort igénylő emberek közé tartoznak azok a cukorbetegek, akik inzulint szednek a vércukorszint szabályozására. Az alkoholfogyasztási zavarban szenvedőknek szintén növelniük kell a foszforbevitelt.
Más gyógyszerek is csökkenthetik a foszfor szintjét a szervezetben, beleértve:
- ACE-gátlók
- néhány savlekötő szer
- kortikoszteroidok
- néhány diuretikum
- néhány rohamellenes gyógyszer
Azoknak, akik cukorbetegek vagy a fenti gyógyszerek bármelyikét szedik, tisztában kell lenniük az alacsony foszforszint tüneteivel.
Ezek a tünetek a következők lehetnek:
- étvágytalanság
- fáradtság
- ízületi fájdalom
- csontfájdalom
- légzési gondok
- elektrolit egyensúlyzavarok
- zavar
- ingerlékenység
Az orvos általában korrigálni tudja az alacsony foszforszintet az alapbetegség kezelésével. Az orvos ilyen esetben javasolhatja az étrend megváltoztatását és az étrend-kiegészítők fogyasztását, az elegendő mennyiségű foszfor fogyasztása érdekében.
Forrás: www.medicalnewstoday.com