Küzdelem a krónikus ízületi fájdalom ellen
Mit tehetsz az ízületi problémák ellen?
Egy felmérés szerint a 18 év feletti felnőttek 25%-a szenved ízületi problémákkal. A krónikusan sajgó térdek, könyökök, és derekak ugyanannyi gondoskodást igényelnek, mint például az immunrendszerünk. Van pár élelmiszer, melyek segítenek az ízületi fájdalom ellen...
Ezek az ételek - gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságukkal - javítják a szervezet azon képességét, hogy az ízületi fájdalmakat kezeljék és megakadályozzák a későbbi súlyosabb problémákat:
Bogyós gyümlölcsök
A sötét színű bogyós gyümölcsök antioxidáns és gyulladásgátló hatással rendelkeznek. A cseresznye például igen jó eredményt mutat a hirtelen fellépő krónikus fájdalom esetében.
Hal
Egyes halfajták kiváló Omega 3 források. Az omega 3 zsírsavak nemcsak segítenek megelőzni a gyulladást, de javítják a már kialakult betegséggel küzdők állapotát és lelassítják az ízületek további kopását is. Egyre több egészségügyi szakértő javasolja, hogy legalább heti két alkalommal fogyasszunk halat. Kiváló Omega 3 forrás a makréla, tonhal, hering és a lazac. Az omega-3 fogyasztható kapszulás változatban is, ha a friss hal beszerzése nem megoldható.
Citrusfélék
A citrusfélék azon felül, hogy remek C-vitamin források, kálium, folsav, kalcium, niacin, magnézium, réz, foszfor, B1- és B6-vitamin tartalommal is rendelkeznek. Ezek együtt támogatják az egészséget és segítik az ízületi gyulladás és fájdalom csökkentését.
Mandula
A mandula omega-3-ban gazdag, ami, mint már volt szó róla, segít csökkenteni a gyulladást. Antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik, különösen magas E-vitamin tartalma miatt. Az E-vitamin jól ismert antioxidáns, amely tulajdonsága alkalmassá teszi a sejteket károsító szabad gyökök semlegesítésére.
Kókuszolaj
A kókuszolaj nem csak segít enyhíteni a gyulladást és a fájdalmat, hanem ezen felül hidratálja a szöveteket, védelmet nyújt a gombák, baktériumok, vírusok ellen is. Alkalmazható helyileg, vagy belsőleg is.
Csipkebogyó
A csipkebogyó a gyepűrózsa (vadrózsa) bogyója jelentős mértékben enyhíti az ízületi gyulladást. A C-vitaminon kívül számos olyan anyagot tartalmaz, amelyet az emberi szervezet kiválóan tud hasznosítani: pektin, flavonoidok, alma- és citromsav, cseranyag, A vitamin.
A legjobb a csipkebogyó és a többi tápanyag hatékonysága mellett az, hogy recept nélkül elérhető bárki számára, miközben semmi mellékhatással nem kell számolni, ami nem mondható el a fájdalomcsillapítókról.