Króm – miért fontos?

A króm nem a legismertebb ásványi-anyag, kivéve a cukorbetegséggel és a fogyással kapcsolatos területeken. Persze a legfontosabb szerepe a vércukorszint szabályozásában van, pozitívan befolyásolja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét is, de van még néhány kevésbé ismert jó hatása. Most, hogy jönnek az ünnepek, és a rendkívüli cukorfogyasztás, még fokozottabban figyelni kell rá. Miért olyan fontos a szervezetnek, illetve milyen súlyos tüneteket okoz a krómhiány?

A szervezetnek csak kis mennyiségre van szüksége a krómból, de a krómhiány jelentős problémákat okoz a szervezetben. A jelenlegi tápanyagszegény étrendek, félkész, gyors ételek sajnos nem tartalmaznak elegendő krómot. Lássuk, hogy miért olyan nélkülözhetetlen!

A krómhiány jelei lehetnek:

  • – Gyakori éhségérzet
  • – Édes ízek utáni sóvárgás
  • – Magas koleszterin- és trigliceridszint
  • – Hangulat-ingadozások
  • – Fáradtság, kimerültség
  • – Magas vércukorszint

Normalizálja a vércukorszintet

Számos tanulmány kimutatta, hogy hatékony a vércukorszint kezelésében. Ha megfelelő mennyiségben van jelen a szervezetben, akkor segít az emésztőrendszerben a szénhidrátokat glükózzá átalakítani. Ez az, amiért sok cukorbeteg étrendjében szükséges a megfelelő króm mennyiség.

“A krómhiány tünetei (fokozott glükóz-, inzulin-, koleszterin- és trigliceridszint) nagyon hasonlítanak a pre-diabéteszre. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a króm egyedül visszafordítja ezt a folyamatot, de a tanulmányokból kiderül, hogy a króm vagy króm-pikolinát kiegészítők javítják az inzulin funkciókat és a glükóz toleranciát. A kutatás szerint a leghatékonyabb mennyiség 1000 mcg illetve 500 mikrogramm naponta kétszer, étkezés közben.”

(Jack Challem: Állítsa meg a pre-diabéteszt most – A tökéletes terv, hogy lefogyjon és megelőzze a cukorbetegséget)

Izomépítő

A közhiedelemmel ellentétben, nem a fehérje az egyetlen dolog, amire a szervezetnek szüksége van az izomépítésben. Mivel a króm befolyásolja az emésztőrendszert és hatékonyabbá teszi a szénhidrátok hasznosulását, így az izomépítésben is fontos szerepe van. Segítségével a szervezet sokkal hatékonyabban használja fel a szénhidrátot az edzést követően. Másrészről a rosszul szabályzott vércukorszint és inzulinszint kevésbé hatékony edzéshez vezet. Ezért is támogatja több testépítő oldal a fogyasztását.

Vérnyomáscsökkentő

Egy kevésbé ismert tény, hogy amikor a vércukorszint megemelkedik, azzal együtt a vérnyomás is növekszik. Ez a krónikus állapot, mind a magas vércukorszint és a magas vérnyomás növelheti a szívbetegségek kockázatát. Így ha megfelelő mennyiségben pótoljuk a szervezetünk króm igényét, az közvetve jó hatással van a vérnyomás és a szív egészségére.

Röviden összefoglalva ez ásványi anyag létfontosságú szerepet játszik szervezet rendszerében és funkcióiban. A szervezet folyamatos egészségéhez rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű króm tartalmú élelmiszerek fogyasztása, mint például a zab, árpa, brokkoli, zöld leveles zöldségek, dió és a különféle magvak. Krómhiány gyanúja esetén célszerű több króm tartalmú élelmiszert enni, vagy táplálék-kiegészítő formájában fogyasztani, hogy elkerülhesse a króm hiányában kialakult problémákat.

Aktuális: az ünnepi szezon nem tesz jót a szervezet krómtartalékainak. A króm mennyisége a szervezetben igencsak lecsökken a megnövekedett fehérliszt – és cukorfogyasztásnak köszönhetően. A magas cukortartalmú táplálék feldolgozásához arányosan több krómra van szükség.

Mennyi króm kell Önnek?

A króm ajánlott étrendi bevitele 40 mikrogramm körül van. Sok szakértő azonban 200-300 mikrogrammot vagy még ennél is többet ajánl. Mint pl Shari Lieberman  a Real Vitamin & Mineral könyvében . Fogyasztását érdemes a szénhidrát-tartalmú étkezésekhez időzíteni.

 

Névjegy Vitaminkirály (MJ)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.