Króm – miért fontos?
A króm nem a legismertebb ásványi-anyag, kivéve a cukorbetegséggel és a fogyással kapcsolatos területeken. Persze a legfontosabb szerepe a vércukorszint szabályozásában van, hiszen pozitívan befolyásolja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét is, de van még néhány kevésbé ismert jó hatása. Miért olyan fontos a szervezetnek, illetve milyen súlyos tüneteket okoz a krómhiány?
Igaz, hogy a szervezetnek csak kis mennyiségre van szüksége a krómból, a krómhiány jelentős problémákat okozhat a szervezetben. A jelenlegi tápanyagszegény étrendek, félkész, gyors ételek sajnos nem tartalmaznak elegendő krómot. Lássuk, hogy miért olyan nélkülözhetetlen!
A krómhiány jelei lehetnek:
- Gyakori éhségérzet
- Édes ízek utáni sóvárgás
- Magas koleszterin- és trigliceridszint
- Hangulat-ingadozások
- Fáradtság, kimerültség
- Magas vércukorszint
Normalizálja a vércukorszintet
Számos tanulmány kimutatta, hogy hatékony a vércukorszint kezelésében. Ha megfelelő mennyiségben van jelen a szervezetben, akkor segít az emésztőrendszerben glükózzá átalakítani a szénhidrátokat. Ez az oka annak, hogy nagyon sok cukorbeteg étrendjének fontos részét képezi a megfelelő mennyiségű króm bevitele.
“A krómhiány tünetei (fokozott glükóz-, inzulin-, koleszterin- és trigliceridszint) nagyon hasonlítanak a pre-diabéteszre. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a króm egyedül visszafordítja ezt a folyamatot, de a tanulmányokból kiderül, hogy a króm vagy króm-pikolinát kiegészítők javítják az inzulin funkciókat és a glükóz toleranciát. A kutatás szerint a leghatékonyabb mennyiség 1000 mcg illetve 500 mikrogramm naponta kétszer, étkezés közben.”
(Jack Challem: Állítsa meg a pre-diabéteszt most - A tökéletes terv, hogy lefogyjon és megelőzze a cukorbetegséget)
Izomépítő
A közhiedelemmel ellentétben nem a fehérje az egyetlen dolog, amire a szervezetnek szüksége van az izomépítéshez. Mivel a króm befolyásolja az emésztőrendszert és hatékonyabbá teszi a szénhidrátok hasznosulását, az izomépítésben is fontos szerepe van. Segítségével a szervezet sokkal hatékonyabban használja fel a szénhidrátot az edzést követően. Másrészről a rosszul szabályozott vércukorszint és inzulinszint kevésbé hatékony edzéshez vezet. Ezért is támogatja a legtöbb testépítő oldal a fogyasztását.
Vérnyomáscsökkentő
Egy kevésbé ismert tény, hogy amikor a vércukorszint megemelkedik, azzal együtt a vérnyomás is megnövekszik. Ez a krónikus állapot, vagyis a magas vércukorszint és a magas vérnyomás növelheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Éppen ezért a megfelelő króm mennyiség közvetve jó hatással van a vérnyomásra és a szív egészségére is.
Röviden összefoglalva ez az ásványi anyag létfontosságú szerepet játszik szervezet rendszerében és funkcióiban. A szervezet folyamatos egészségéhez rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű króm tartalmú élelmiszerek fogyasztása, mint például a zab, árpa, brokkoli, zöld leveles zöldségek, dió és a különféle magvak. Krómhiány gyanúja esetén célszerű több króm tartalmú élelmiszert enni, vagy táplálék-kiegészítő formájában fogyasztani, hogy elkerülhesd a króm hiányában kialakult problémákat.
A króm mennyisége a szervezetben igencsak lecsökken a megnövekedett fehérliszt - és cukorfogyasztásnak köszönhetően. A magas cukortartalmú táplálék feldolgozásához arányosan több krómra van szükség.
Mennyi krómra van szükséged a krómhiány elkerüléséhez?
A króm ajánlott étrendi bevitele 40 mikrogramm körül van. Sok szakértő azonban 200-300 mikrogrammot vagy még ennél is többet ajánl. Mint pl Shari Lieberman a Real Vitamin & Mineral könyvében . Fogyasztását érdemes a szénhidrát-tartalmú étkezésekhez időzíteni.