A fahéj segíthet az elhízás elleni harcban
A fahéjfogyasztás segítheti az elhízás elleni harcot – írja az MTI a Michigani Egyetem kutatása nyomán. A Metabolism szaklap decemberi számában megjelenő tanulmány készítői megállapították, hogy a fahéj ízét adó esszenciális olaj, a fahéj-aldehid javítja az anyagcserét azáltal, hogy közvetlen hatást gyakorol a zsírsejtekre és az úgynevezett termogenezis révén megvalósuló energiaégetésre sarkallja őket.
(A termogenezis az a folyamat, amikor a szervezet hőenergiát állít elő. Ez pedig úgy kapcsolódik az anyagcseréhez, hogy a fokozott hőtermelés élénkíti az anyagcsere-folyamatokat, ez pedig nagyobb fokú kalória felhasználást eredményezhet)
Finom és egészséges
A kutatók különböző korú, etnikumú és testtömegindexű (BMI) önkéntesektől származó zsírsejtmintákat teszteltek. Amikor fahéj-aldehiddel kezelték a sejteket, észrevették, hogy javult a lipidanyagcsere. (A zsírsejtek általában lipidek formájában tárolják az energiát.) Ugyancsak növekedést tapasztaltak azoknak a fehérjéknek a számában, amelyek a termogenezis folyamatában részt vevő fontos anyagcsere-szabályozó proteinek.
"A fahéj évezredek óta az étrendünk része, és az emberek általában szeretik is" – mondta Jun Wu, a Michigani Egyetem orvostudományi karának munkatársa, hozzátéve, hogy ha még segíti is az elhízás megelőzését, akkor olyan anyagcsere-javító alternatívát kínálhat az embereknek, amelyhez könnyű alkalmazkodni és amelyet könnyű betartani. (forrás: index)