Eperfa levél kivonat: Valóban segíti a vércukorszint szabályozását?
A dél-koreai Chonbuk Nemzeti Orvostudományi Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy az eperfa levél, vagyis a mulberry kivonatok szedése segítheti a vércukorszint és az inzulin szintjének csökkentését. Emellett csökkentheti a triglicerid- és az összes koleszterin szintjét is.
A korábbi vizsgálatok összefüggést találtak az eperfa levél kiegészítés és a vércukorszint között. Az egyik tanulmány pozitív eredményeket mutatott az eperfa levél kivonat és a vércukorszint csökkenése között. Míg egy másik tanulmány azt találta, hogy a mulberry, a fehér bab és a zöld kávé kombinációja segítheti a magas szénhidráttartalmú ételek felszívódási idejének csökkentését.
A Food & Nutrition Research kiadványban közzétett tanulmányban a kutatók az eperfa levél kivonatának a vázizomsejtek glükózfelvételére gyakorolt hatását vizsgálták. A csoport nyolc héten át kezelt egereket 50 mg/kg, 100 mg/kg vagy 250 mg/kg mulberry kivonattal. Egerek egy negyedik csoportját pedig metforminnal, egy szokásos antidiabetikus gyógyszerrel kezelték. A kezelési időszak után a kutatók elemezték az egerek máj- és csontvázizmait.
A tanulmány megállapításai szerint a mulberry levél kivonat potenciálisan használható a 2. típusú cukorbetegség kezelésére.
Az eperfa más egészségügyi előnyei
A Kínában őshonos eperfa már régóta használatos a népi orvoslásban számos egészségügyi probléma kezelésére. A levelekhez hasonlóan az eperfa gyümölcsének fogyasztása is egészségügyi előnyökkel jár. Íme az eperfa egészségügyi előnyei:
Az eperfa remek antioxidáns forrás
A mulberry, beleértve a szárát, a leveleit és a gyümölcsét is, antioxidánsokban rendkívül gazdag. Az eperfában található egyik antioxidáns a resveratrol. Ez az antioxidáns pozitívan befolyásolja az életkort és növeli az élettartamot – állítja a texasi egyetemi egészségtudományi központ közzétett tanulmánya.
Erősíti az immunrendszert
A eperfa alkaloidokat tartalmaz, amelyek aktiválják a makrofágokat. Ezek olyan fehérvérsejtek, amik stimulálják az immunrendszert. Az immunrendszer stimulálásával ezek a makrofágok fokozottan aktív figyelmeztetést jelentenek az egészségügyi veszélyekkel szemben.
Remek nassolnivaló
A mulberry gyümölcse kiváló vas-, fehérje-, rost-, valamint C- és K-vitamin forrás. A vas segít az oxigén tárolásában és szállításában, hozzájárul a fehérvérsejtek növekedéséhez, amelyek erősítik az immunrendszert és segít megelőzni a terhessség alatt keletkező szövődményeket. A rostok elősegítik az emésztőrendszer egészségét, csökkentik a koleszterinszintet, és számos betegség kockázatát egyaránt. A C-vitamin szintén szerepet játszik a szövetek erősségében. A K-vitamin szerepet játszik a csontszövet fejlődésében és az erek vastagságának szabályozásában. A mulberry levelei fehérjét, rostokat és egyéb tápanyagokat is tartalmaznak.
Az eperfa csökkenti a duzzanatokat és a bőrpírt
A hagyományos kínai orvoslásban az eperfát gyógyszerként használták a bőrpír és duzzanatok kezelésére. Egy román kutatók által készített tanulmány arról számolt be, hogy a kurkumin és az eperfalevél kombinációja segített az ilyen irritációk enyhítésében.
Védi az agyat a károsodástól
A Mulberry némi agyvédő hatással is bír. A thaiföldi Khon Kaen Egyetem kutatói megvizsgálták az eperfa hatásait memóriakárosodással és agykárosodással rendelkező hím patkányoknál. Arra jutottak, hogy az eperfát fogyasztó patkányok jobb memóriával és kevesebb oxidatív stresszel rendelkeznek, mint azok, amelyek nem ettek eperfa levelet.