Egészségromlás minden látható ok nélkül?
Sokszor találkozom azzal a problémával, hogy valakinek az egészsége leromlik, hirtelen és minden látható ok nélkül. Ilyenkor az illető általában elmondja, hogy nem iszik, nem dohányzik, ésszerűen táplálkozik és nincs elhízva. Talán még sportol is, ha nem többet, de hetente egy órát. Még vitaminokat is szed. Az életmódjában nincs semmi aminek a következménye lehetne egészségromlás. Vagy mégis?
Egészségromlás? Mi okozza?
Mitől gyulladt be egyik-másik testrészed látszólag ok nélkül, mitől lettél allergiás vagy éppen pajzsmirigy alul vagy túlműködésed? Mitől lesz az egészségromlás? Nem egyszerű az ilyenre válaszolni, mert néha olyan helyről éri támadás immunrendszerünket vagy sejtjeinket, ahonnét teljesen biztonságban éreztük magunkat. Például egy márkás étolaj flakonjából. A finomított étolajról kellene, hogy tudj pár dolgot, mielőtt lelkesen azt mondaná, hogy “El se tudnám képzelni, hogy mással főzzek!"
Amit hinni szeretnénk
Tudod hogyan készül egy flakon olaj, amit a TV reklámokban úgy tálalnak, hogy a faágak végén lógó bogyóból közvetlenül az üvegbe csepeg a drága nedv? Hát nem egészen így.
Néhány éve egy közeli falu olajpréselő üzemében voltam, ahol hosszabban sikerült beszélgetnem a főnökkel. Megmutatta az eljárást elejétől a végéig, majd csodálkozott, hogy én az olajprésből kifolyó, általa használhatatlannak minősített olajból vettem egy üveggel. Abban igaza volt, hogy zavaros, de az illata olyan volt, mint a friss napraforgó magoké. Nagyon kellemes.
Nagyjából úgy készült, ahogy a jobboldali ábra mutatja. Rövid beszélgetés után felajánlotta nekem az olajpréselő gépet eladásra, mert azt mondta: nincs ebben üzlet.
Amikor az után érdeklődtem, hogyan készül az a csillogó változat, amit üvegekbe töltenek, csak homályos magyarázatokat adott, de már akkor sem voltam vevő erre a változatra.
És a rideg valóság
Az alábbi képen látható ábra megmutatja, mit veszel a boltban, amikor a megszokott, csillogó repce, napraforgó vagy olíva olaját szerzed be. Egy kémiai labor teljes arzenálját bevetik annak érdekében, hogy sikerüljön 20% extra olajat kinyerni a magból, amit korábban a takarmányba kevertek. Ennek érdekében például a képen jól látható, hogy a hexánnal kezelt őrlemény maradéka tisztítatlanul kerül a takarmányba.
Az olajat aztán mindenféle módon “kezelik”, hogy olyan legyen, amit a háziasszony szeme elvár. Savazzák, lúgozzák, színtelenítik, szagtalanítják, és megpróbálnak belőle minden méreganyagot kiszedni, amit előtte pár perccel belekevertek. Sikertelenül.
Mire használják ezt az olajat?
Amellett, hogy ezt veszed meg és ebben sütögeted a pecsenyéd, mert a reklámok szerint egészségesebb mint a zsír, belekerül szinte minden ipari péksüteménybe, ez a margarinok alapanyaga, sőt ebben úsznak a heringek az olajos halas konzervekben. Mivel sokkal kevésbé romlandó, mint a nyers vagy szűz változatai, a konzervipar is ezt használja. Ebből készülnek azok az olcsó “sajthoz hasonlító tárgyak”, amikkel a pizzériák meghintik az ételeiket és amivel az olcsó, házhoz szállított ebédek gyártói is dolgoznak. Egészségromlás? Még mindig nincs ötleted a felvezetésben említett problémára?
Mit mondanak minderről a “szakemberek”?
Egy neves étolaj márka 2001-ben megkapta a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet.
Egy másik neves termékcsalád 2004-ben elnyerte a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakmai ajánlását.
Forrás: naturhirek.hu