Blog
Chia mag receptek
A chiamag vagy azték zsálya egy nyersen is, főzve is, sütve is fogyasztható gabona, olyan kiemelkedő tápanyag összetétellel, ami miatt méltán hívhatjuk superfood-nak. Maga a “chia” szó a Maja nyelvben energiát jelent, ami nem is meglepő, ha csak azt tudjuk, hogy milyen hatalmas a tápértéke.
Néhány felhasználási javaslat ...
A Chiamag ennivaló, élelmiszer
A maja nyelvben a “chia” szó erőt, energiát jelentett, azt tartották, hogy a futáraik egész nap képesek voltak futni egy marék chia maggal. Még az aranynál is többre becsülték, főleg az orvostudományban.
- A chiamag teljes értékű fehérjeforrás. Valójában kétszer-háromszor annyi proteint tartalmaz, mint más magok.
- Kitűnő rostforrás. Remek vastagbél tisztító. Ténylegesen kipucolja az emésztőrendszert, így több értékes tápanyagot tud felszívni a szervezet, míg a hulladék kikerül az emésztőrendszerből.
- Cukorbetegek is fogyaszthatják. A chia maggal könnyebb a diéta is, mivel az élelmiszer ízének megváltoztatása nélkül juttat több tápanyagot a szervezetbe. Mivel a szénhidrátok felszívódását lassítja, ezért hamar úgy érezheti, hogy megtelt.
- Javítja a fizikai állóképességet, segít megőrizni a szervezet hidratáltságát és a kiegyensúlyozott elektrolitokat, így tökéletes étel sportolók számára is.
- Ezek az apró magvak tele vannak kalciummal, tartalmaznak még bórt, ami egy olyan nyomelem, amely segít a kalciumot beépíteni a csontokba.
- Ez a szuper mag rengeteg antioxidánst tartalmaz, 3-szor annyit, mint az áfonya.
- A chia magja 3-szor több vasat tartalmaz, mint a spenót, amelyre nagy szükség van ahhoz, hogy az oxigén a tüdőből a szervekbe és izmokba jusson.
- Rendkívül sok omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavat tartalmaz. Mindkettő elengedhetetlen az agyműködéséhez és az általános jó egészségi állapothoz.