Chia a maják szuper étele
A chiamag (azték zsálya)Dél-Amerikából származik, ahol a Maják és az Aztékok használták a fizikai és mentális állóképesség támogatásához . Maga a “chia” szó a Maja nyelvben energiát jelent, ami nem is meglepő, ha csak azt tudjuk, hogy milyen hatalmas a tápértéke.
Miért fogyasszunk rendszeresen chia magot?
Az azték zsálya egy teljes értékű fehérjeforrás. Valójában kétszer-háromszor annyi proteint tartalmaz, mint más gabonák.
- Támogatja az optimális fizikai állóképességet így tökéletes étel sportolók számára is.
- Ezek az apró magvak tele vannak kalciummal.
- 5 x több vasat tartalmaz, mint a spenót
- 10 x több omega-3-at tartalmaz, mint a lazac.
- 5 x több kalciumot tartalmaz, mint a tej
- 3 x több elemi rostot tartalmaz, mint a korpa.
Könnyen beillesztheted az étrendedbe, mivel az egyik nagyon jó tulajdonsága az, hogy ízetlen!
Elképzelhető, hogy elsőre furcsán hangzik, de abban a pillanatban, hogy beilleszted az étrendedbe a chia magokat, meg fogod érteni, miért jó az, hogy ízetlen. :) Mivel a magok teljesen semleges ízűek, igazából bármilyen ételbe vagy italba keverve használhatod, nem fogja megváltoztatni az étel vagy ital ízét. Ha ezt használod könnyen készíthetsz tápanyagban gazdag ételeket. Keverd a magokat pl. müzlibe, pudingba vagy joghurtba. Amennyiben nem enni, hanem inni szeretnéd, tedd akár gyümölcslébe.
Dúsíthatod vele salátádat, vagy beleteheted a levesedbe. Igazán változatosan használhatod. Például süteménybe, vagy kenyérbe is belesütheted.
Fogyaszd ezeket a kis magokat mindennap, és esténként abban a nyugodt tudatban fekhetsz le aludni, hogy aznap is tettél valamit a hosszú és egészséges életért.
Származási hely: Bolívia