Brokkoli kivonat
A brokkoli, mint szuperélelmiszer, híres a benne található természetes fitotápanyagokról. A glükorafanin a brokkoli egyik kulcsfontosságú összetevője, amely a szervezetben szulforafánná alakul át. A kapszula könnyen fogyasztható, vegán, és támogatja a kiegyensúlyozott étrendet.
Hatóanyagok |
1 kapszulában |
Mennyiség |
NRV% |
Brokkoli kivonat |
500 mg |
**% |
amelyből Glükorafanin (0,5 %) |
2,5 mg |
|
NRV%: referencia beviteli érték felnőttek számára **%: napi ajánlott mennyiség nincs meghatározva |
Összetevők: Brokkoli kivonat Glükorafanin tartalommal, hidroxi-propil-metil-cellulóz kapszulahéj
A brokkolicsírában a szulforafán előanyaga, a glükorafanin található meg.
Ez két módon képes szulforafánná alakulni:
A nyers brokkoli összerágásakor a benne található enzimek hatására létrejön. Ezek az enzimek 40 celsius fok körül elpusztulnak, ezért a folyamat csak nyers fogyasztás esetén zajlik le így.
Főzést vagy párolást követően a hatás másként jön létre. Ez az enzim megtalálható az egészséges bélrendszerben is és mivel a glükorafanin nem hőérzékeny, a folyamat lejátszódik főtt zöldség esetében is.
Hogyan és mennyit?
Akár a nyers csírát fogyasztja valaki minden nap, akár a főtt zöldséget, akár a kivonatot kapszulában, a hangsúly a mindennapos fogyasztáson van, amennyiben valamilyen speciális okból kifolyólag fogyasztjuk és nem az íze kedvéért.
Tehát egészséges, de sajnos nem épp a legkedveltebb zöldségek egyike. Szulforafán van például a karfiolban és a káposztában - és más káposztafélékben - is található, de legnagyobb mennyiségben a friss brokkoliban fordul elő. Az lenne a legideálisabb, ha mindenki friss zöldség formájában jutna hozzá ehhez a fontos tápanyaghoz.
De ha ezt nem tudja megtenni, nagyszerű megoldást jelent a brokkolikivonat kapszula.