Bogyós gyümölcsök és az agy egészsége
Többször ajánlottuk már a bogyós gyümölcsök, köztük az áfonya fogyasztását. És ha nem adtunk volna még elég okot, hogy vezesse be ezeket rendszeres táplálkozásába, akkor a Readingi Egyetem tudósai most találtak még egyet.
Az áfonyában található flavonoidokról úgy vélik, hogy aktiválják az emberi agynak azokat a részeit, amik a memóriát és gondolkodást irányítják. A kutatást Free Radical Biology és Medicine című folyóiratban közölték. Ez az eredmény új lehetőséget nyitott az áfonyák hatásával kapcsolatos kutatásokban. Azt remélik, hogy a vizsgálatok folytatásának olyan eredménye lesz, ami hozzájárul az Alzheimer-szindróma és más neurodegenerativ betegség megszüntetéséhez.
Nem mindegy melyiket választja!
Sajnos az áfonyát is hamisítják már. Például lehet kapni a boltokban olyan „áfonyás” müzliszeletet, amiben kevesebb, mint 1%-nyi áfonya van. Ennek nem lesz semmi hatása senkire. Amennyiben valódi áfonya hatást szeretnél az egészségedben, valódi áfonyát, vagy áfonya kivonatot kell keresned. A boltokban kapható áfonyásnak hívott szeletek vagy joghurtok inkább cukrot és fagyállót (glycol) tartalmaznak, amitől még senki nem lett jobban.
Az aszalt áfonya és a fagyasztott áfonya tökéletes megoldás. De a bogyós gyümölcsök nagy része is tartalmaz bőségesen flavonoidokat. És egészen remek áfonya kivonat kapszulákat is lehet kapni. Ez utóbbi nem finom, de mindig kéznél van.
Valószínűleg a kutatás eredményeként a tudósok el fognak különíteni egy molekulát, ami felelős az áfonya ilyen hatásáért. Ebből lesz egy drága, receptre kapható gyógyszer, de jobb, ha mindenki tudja, hogy nincs erre szüksége. Egyen mindenki áfonyát és hagyja, hogy a teste meggyógyítsa önmagát.
És persze ha elfelejtetted megenni az áfonyát, még mindig be tudod kapni a ginkgo biloba-d. ????