Béta-karotin
Az A-vitamin, illetve előanyaga, "elővitaminja", igen fontos tápanyag. A béta karotin a
karotinoidok egy fajtája. A karotinoidok zsírban oldódó növényi vegyületek, amelyet a növények termelnek.
Mi a karotin?
Egy narancssárga színű pigment (növényi színanyag), aminek fontos szerepe van a fotoszintésben. Ez a növényi vegyület adja a sárgarépa illetve a többi narancssárga zöldség és gyümölcs narancssárga színét.
A természetben több mint 600 karotinoid található, ám ebből a nyugati ember konyhájában talán csak 50 szerepel és még ebből az ötvenből is csak 14 található a vérben, amely felszívódott az emésztés során. A legfőbb étkezési karotin a béta- és az alfa-karotin (amelyek a sárgarépában találhatók), a
lutein (a kelkáposztában, a brokkoliban és a spenótban), valamint a likopen (a paradicsomban).
Tehát ez a vegyület a karotionidok nagyobb csoportjába tartozik, amely a legkülönfélébb gyümölcsökben és zöldségekben megtalálható. Ez alapján az egészséges táplálkozással - melynek alapja a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása - megfelelő mennyiséget juttathatunk a szervezetünkbe, és ebben az esetben nem lenne szükség különféle étrend-kiegészítő beszerzésére, hanem a napi táplálkozással már pótolni tudjuk. Az egészséges szervezetünk képes a bétakarotinból előállítani A-vitamint, annyit, amennyire szüksége van.
Hasznos tipp!
Mivel ez egy zsíroldékony anyag, ezért ha narancssárga zöldséget eszünk, vagy étrend-kiegészítőként fogyasszuk, akkor érdemes mellé némi zsiradékot vagy olajat fogyasztani, mivel sokkal nagyobb arányú felszívódást érhetünk el. Célszerű a karotintartalmú ételeket vajon megpárolni, vagy zsírban kisütni, mert így a sejtfalak szétnyílnak, a karotin kiürül onnan, és így jobban felszívódik.