Hívjon minket ingyen! +36 (80) 880 800

Blog

Mit kell tudni az alacsony nátriumtartalmú étrendről?

Egyéb egészségtippek
Magas vérnyomás
Szűrés törlése
Szabó Zsófia
2023.02.28 09:09
Mit kell tudni az alacsony nátriumtartalmú étrendről?

Káros lehet a magas nátriumtartalmú étrend?

Az alacsony nátriumtartalmú étrend követése segíthet abban, hogy a szervezetünkben csökkentsük a felhalmozódott nátriumot. Az orvosok alacsony nátriumtartalmú étrendet javasolhatnak bizonyos betegségek, például a magas vérnyomás és a vese- vagy májbetegség kezelése során.

Bár a szervezetnek minden nap szüksége van némi nátriumra, a legtöbb ember számára a szükséges mennyiség alacsony.

Ebben a cikkben bemutatjuk a napi nátriumbevitelre vonatkozó aktuális étrendi irányelveket, és felvázoljuk az alacsony nátriumtartalmú étrend néhány lehetséges egészségügyi előnyét. Felsorolunk néhány élelmiszert is, amelyeket érdemes fogyasztani és kerülni, ha alacsony nátriumtartalmú étrendet követünk.

A nátrium étrendi irányelvei

A szervezetnek bizonyos mennyiségű nátriumra szüksége van a megfelelő működéshez. A nátrium segít fenntartani a szervezet folyadékegyensúlyát, és fontos szerepet játszik az izom- és idegműködésben. A túl sok nátrium azonban súlyosbíthatja a magas vérnyomást és a kapcsolódó egészségügyi szövődményeket.

Az amerikaiaknak szóló szövetségi étrendi irányelvek napi 2300 milligrammnál kisebb nátriumbevitelt javasolnak a 14 éves és idősebb emberek számára. Ez a mennyiség nagyjából egy teáskanál sónak felel meg. Az American Heart Association (AHA) egyetért ezzel az ajánlással, de azt javasolja, hogy a napi ideális határérték 1500 mg nátrium legyen.

Az AHA szerint az Egyesült Államokban egy átlagos ember több mint 3400 mg nátriumot fogyaszt naponta. Ez a mennyiség jóval meghaladja az ajánlott szintet.

A alacsony nátriumtartalmú étrend előnyös a szervezet számára

A túl sok nátrium fogyasztása túl magas nátriumszintet eredményez a szervezetben. A nátrium vizet von be a véráramba, ami nagyobb vérmennyiséget eredményez. Ez a megnövekedett vértérfogat vérnyomás-emelkedést vált ki, amit az orvosok magas vérnyomásnak neveznek.

Az ellenőrizetlen magas vérnyomás növelheti a következő egészségügyi szövődmények kialakulásának kockázatát:

  • stroke
  • szívroham
  • szív elégtelenség
  • vakság
  • vesebetegség

Az elfogyasztott nátrium mennyiségének csökkentése segíthet a vérnyomás csökkentésében, vagy megakadályozhatja a magas vérnyomás kialakulását.

Miért lehet előnyös az alacsony nátriumtartalmú étrend?

Magas vérnyomás

A nátrium növeli a víz mennyiségét a véráramban, ezáltal növeli a teljes vérmennyiséget. A vértérfogat növekedése extra nyomást gyakorol a keringési rendszerre, ami magas vérnyomást okoz.

Az elfogyasztott nátrium csökkentése segíthet a vérnyomás normalizálásában.

Vesebetegség

A vesék segítenek szabályozni a nátriumszintet a szervezetben. A rossz veseműködés felesleges nátrium és folyadék felhalmozódást okozhat a szervezetben. A folyadék felhalmozódása magas vérnyomáshoz, valamint a boka és a szem alatti terület duzzadásához vezethet.

A vesebetegségben szenvedőknek érdemes korlátozniuk a nátriumbevitelüket az egészségügyi szövődmények megelőzése érdekében.

Májbetegség

Bizonyos májbetegségben szenvedők magas vérnyomást tapasztalhatnak, valamint a hasüregben felgyülemlett folyadékot. Az orvosok javasolhatják, hogy a cirózisban és egyéb májbetegségekben szenvedők alacsony nátriumtartalmú étrendet kövessenek a hasüregben felgyülemlő folyadék megakadályozására.

Szív-és érrendszeri betegségek

A magas nátriumbevitel vérnyomásra gyakorolt hatása miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy a felnőttek csökkentsék az elfogyasztott nátrium mennyiségét, hogy csökkentsék a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a stroke, a szívelégtelenség és a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát.

Alacsony nátriumtartalmú diéta mellett fogyasztandó ételek

Az étkezési nátriumbevitel csökkentésének egyik módja az, ha főként friss élelmiszereket fogyasztunk, beleértve a zöldségeket, gyümölcsöket és állati eredetű termékeket.

A következő élelmiszerek segíthetnek az elfogyasztott nátriummennyiség csökkentésében:

  • friss gyümölcsök és zöldségek
  • fagyasztott zöldségek szósz hozzáadása nélkül
  • alacsony nátriumtartalmú salátaöntetek és fűszerek
  • alacsony nátriumtartalmú kenyér és gabonafélék
  • zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tejtermék

Az is fontos, hogy kerüljük a só használatát az ételek fűszerezésére. Megoldás lehet, ha az alábbiakat választjuk a só helyett:

Kerülendő élelmiszerek alacsony nátriumtartalmú diéta esetén

Az étrendben található nátrium több mint 70%-a a kész vagy csomagolt élelmiszerekből származik. Magas nátriumszint lehet olyan élelmiszerekben is, amelyeknek nincs sós ízük, mint például a péksütemények és a gabonafélék.

Az alábbi élelmiszereket érdemes kerülni egy alacsony nátriumtartalmú étrend esetén:

  • Sós rágcsálnivalók: Ide tartozik a tortilla, a kukorica chips és a perec.
  • Kiegészítő ételek: Az embereknek kerülniük kell a konzerv ételeket és a fagyasztott vacsorákat.
  • Magas nátriumtartalmú szószok: Teriyaki, szójaszósz és barbecue szósz.
  • Feldolgozott élelmiszerek: Ezek közé tartozik a sajt, az író és a konzerv leves.
  • Pácolt ételek: A szalonna, a sonka és a savanyúság mind olyan élelmiszerek, amelyek érlelési folyamaton mennek keresztül.

Megjegyzés a nátriumról és a sóról

Az emberek néha összekeverik a „nátrium” és a „só” kifejezéseket, de ezek jelentése kissé eltérő.

Az asztali só vagy a nátrium-klorid az étkezési nátrium gyakori forrása. A nátrium egyéb táplálékforrásai a következők:

  • mononátrium-glutamát (MSG)
  • nátrium-hidrogén-karbonát (szódabikarbóna)
  • dinátrium-foszfát (élelmiszer-adalékanyag)
  • bármely olyan összetevő, amelynek nevében a „nátrium” vagy a „Na” vegyjele szerepel

Lehet, hogy túl kevés a nátrium?

Egy átlagos embernek kevesebb mint 500 mg nátriumra van szüksége naponta. Ezért a legtöbb ember számára a napi 1500 mg nátriumot tartalmazó étrend nem okozhat gondot. Kivételt képeznek azok az emberek, akik nagy mennyiségű nátriumot veszíthetnek az izzadás következtében, például a versenysportolók és a meleg körülmények között dolgozó személyek.

Forrás: www.medicalnewstoday.com