Hívjon minket ingyen! +36 (80) 880 800

Blog

A spirulina fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár

Egyéb egészségtippek
Szűrés törlése
Szabó Zsófia
2020.08.17 13:40
A spirulina fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár

A spirulina egy kék-zöld alga, amit az emberek előszeretettel fogyasztanak étrend-kiegészítőként. Sokan superfoodként is emlegetik, hiszen rengeteg egészségügyi előnye van és kiváló tápanyagtartalommal rendelkezik.

Magas fehérje- és vitamin-tartalommal rendelkezik, ezért kiváló étrend-kiegészítő a vegetáriánusok vagy a vegán étrendet követő emberek számára is.

A kutatások szerint antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Emellett pedig segíti az immunrendszer szabályozását.

Ez a cikk 10 egészségügyi előnyt ismertet a superfood pozitív élettani hatásai közül.

1, A spirulina kiváló tápanyagforrás

Fogyasztása egy jó módja lehet annak, hogy az emberek kiegészítsék a táplálkozásukat megfelelő mennyiségű fehérjével és vitaminnal anélkül, hogy mellékhatásokkal kelljen szembenézniük.

Egy evőkanál vagy 7 gramm szárított spirulina a következőket tartalmazza:

  • 20 kcal
  • 4,02 g fehérje
  • 1,67 g szénhidrát
  • 0,54 g zsír
  • 8 mg kalcium
  • 2 mg vas
  • 14 mg magnézium
  • 8 mg foszfor
  • 95 mg kálium
  • 73 mg nátrium
  • 0,7mg C-vitamin

A felsoroltakon kívül tartalmaz még riboflavint, niacint, folátot, valamint B6-, A- és K-vitamint is, így fogyasztása a kiegyensúlyozott étrend részeként elősegítheti a megfelelő táplálkozást.

2, Segíti a fogyást

Az emberek általában akkor képesek fogyni, ha kevesebb kalóriát visznek be a szervezetükbe, mint amennyit elhasználnak. Mivel ez egy magas tápanyagtartalmú, de alacsony kalóriatartalmú étel, ami sok tápanyagot tartalmaz, remek segítője lehet a fogyni vágyóknak.

A 2016-os, kettős vak, placebo-kontrollos vizsgálat eredményei azt sugallják, hogy a spirulina elősegítheti a súlykezelést. A tanulmányban részt vevő túlsúlyos személyek a három hónapon át tartó spirulina fogyasztás után sokkal jobb testtömeg-indexxel és BMI-vel rendelkeztek.

3, Javítja a belek egészségét

A spirulina könnyen emészthető a szerkezete miatt, hiszen nem tartalmaz kemény, rostos falat a sejtjei között. De vajon képes javítani a belek egészségét is?

Ennek megállapítására további kutatásokra van szükség, de az állatokon végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy támogathatja a bél egészségét az idősebb emberek esetében. Az idősebb egereken végzett 2017. évi tanulmány szerint segíthet megőrizni az egészséges bél baktériumokat az öregedési folyamatok során is.

Mivel nem tartalmaz sok rostot, fontos, hogy az étrendünket megfelelő rosttartalmú ételekkel is kiegészítsük.

4, Segíthet a cukorbetegség kezelésében

A spirulina nagyon ígéretesnek tűnik a cukorbetegség tüneteinek kezelésére. Azonban mielőtt orvosok ajánlhatnák további vizsgálatokra van szükség.

Egy 2018. évi áttekintő tanulmány megállapította, hogy a spirulina-kiegészítés jelentősen csökkenti az emberek éhgyomri vércukorszintjét. A magas éhgyomri vércukorszint gyakori probléma az 1. és 2. típusú cukorbetegséggel élők esetében. Ez arra utal, hogy ezek a kiegészítők segíthetnek a cukorbetegség kezelésében.

Egy 2017. évi állatkísérlet szintén támogatja azt az elképzelést, hogy segíthet a cukorbetegség kezelésében. Ebben a tanulmányban a kutatók 1. típusú diabéteszes egereknek adtak spirulina kivonatot. Ennek eredményeként az egerek vércukorszintje csökkent, az inzulinszintjük magasabb lett és javultak a májenzim-markereik is.

A kutatók megjegyzik, hogy antioxidáns hatása szintén hasznos lehet az 1. típusú cukorbetegség kezelésében.

5, Csökkenti a koleszterinszintet

A spirulina kivonat fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet. A koleszterin egy egészségtelen zsír az ember vérében, amelyet az egészségügyi szakemberek a szívbetegségekkel hoznak összefüggésbe.

Egy 2016-os szisztematikus áttekintés és metaanalízis arra utal, hogy a spirulina-kiegészítők szedése pozitív hatással lehet a vér zsírtartalmára. A tanulmány során azt állapították meg, hogy jelentősen csökkenti az LDL - „rossz” - koleszterint, miközben növeli a HDL - „jó” - koleszterint.

Egy 2013. évi tanulmány alátámasztja ezt az egészségre vonatkozó állítást. A kutatók megállapították ugyanis, hogy napi 1 g spirulina fogyasztása 3 hónap után csökkentette a résztvevők koleszterinszintjét.

6. A spirulina csökkenti a vérnyomást

Amint azt feljebb tárgyaltuk, az alga csökkentheti a koleszterinszintet, és arra vonatkozóan is vannak bizonyítékok, hogy ez segítheti a vérnyomás szabályozását is.

Egy 2016. évi kisméretű tanulmány során megállapították, hogy a rendszeres fogyasztása három hónap után csökkenti a túlsúlyos emberek vérnyomását.

7. Segít a szívbetegségek megelőzésében

A magas vérnyomás és a koleszterin szint egyaránt kapcsolódik a szívbetegségekhez. Mivel a spirulina csökkentheti mindkét kockázati tényezőt, lehetséges, hogy segíthet megelőzni a szívbetegségeket is.

Egy 2013. évi áttekintés szerint ezek a kék-zöld algák szerepet játszhatnak a szívbetegségek megelőzésében. Ennek oka lehet koleszterinszint-csökkentő, gyulladásgátló és antioxidáns hatása.

8. A spirulina fokozza az anyagcserét

A gyorsabb anyagcsere miatt az ember úgy érzi, mintha több energiája lenne. Emellett növelheti a naponta elégethető kalóriák számát, ami elősegítheti a fogyást.

Egy 2014. évi kisméretű vizsgálatban azok az emberek, akik napi 6 g spirulinát fogyasztottak, pozitív változásokról számoltak be több területen is. Az alga fogyasztása minden résztvevőnél pozitív anyagcsere-hatásokkal, valamint a fogyással és az egészséggel kapcsolatos életminőség javulásával járt.

A tanulmányban résztvevő emberek alkoholmentes zsíros májbetegségben szenvedtek, és így további kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy a spirulina fokozhatja-e az anyagcserét olyanok esetében is, akik nem szenvednek ilyen típusú betegségben.

9. Csökkenti az allergia tüneteit

Ha valaki allergiás a pollenre, a porra vagy a háziállatokra, akkor az orra belseje nagy eséllyel gyullad be minden egyes szezonban. Ezt a reakciót allergiás rhinitisnek nevezik. Van néhány bizonyíték arra, hogy a spirulina hozzájárulhat betegség tüneteinek javításához.

Egy 2013. évi tanulmány szerint a spirulina enyhítheti az orrgyulladást és csökkentheti a hisztamin mennyiségét a szervezetben. A placebóval összehasonlítva csökkentheti az allergiás nátha tüneteit, ideértve az orrfolyást, a tüsszentést, az orrdugulást és a viszkető érzést is.

10. Méregtelenítő hatás

A világ bizonyos részein az embereket veszélyezteti a szennyezett ivóvíz és más szennyezőanyag-források. A korai kutatások azt sugallják, hogy a spirulina lehetőséget nyújthat az érintett személyek kezelésére.

Egy későbbi, 2016. évi áttekintés megállapította, hogy méregtelenítő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek ellensúlyozhatják a szervezet szennyező anyagait, ideértve az arzént, a fluoridot, a vasat és a higanyt.

A beszámoló szerzői szerint hasznos lehet a szennyező anyagmérgezés klinikai kezelése mellett is.

Így lehet az étkezéseid része a spirulina!

Por és tabletta formában is kapható.

Ha a port választod:

  • hozzáadhatod egy smoothie-hoz
  • megszórhatod vele a salátádat
  • keverheted zöldség vagy gyümölcsléhez is

A spirulinát táplálék-kiegészítőként is fogyaszthatod tabletta formájában.

A por és tabletta formát a legtöbb gyógynövény- és bioboltban megtalálhatod, de néhány élelmiszerüzletben is találkozhatsz velük.

Forrás: www.medicalnewstoday.com