Hívjon minket ingyen! +36 (80) 880 800

Blog

Milyen egészségügyi előnyei vannak a lizinnek?

Egészség tippek, ötletek
Szűrés törlése
Szabó Zsófia
2024.04.30 07:02
Milyen egészségügyi előnyei vannak a lizinnek?

A lizin fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Segíti az ajakherpesz gyógyulását, csökkenti a vérnyomást és megelőzi a hiány tüneteit.

Ez egy esszenciális aminosav, amit a szervezet nem tud előállítani, és amit éppen ezért étrendi forrásokból kell beszereznünk.

Ebben a cikkben a lizint tárgyaljuk, és megvizsgáljuk az előnyeit és kockázatait, valamint felhasználásukat.

Először is: mi az a lizin?

A lizin, más néven L-lizin, egy aminosav, amely számos testi funkcióhoz szükséges. Az emberek az aminosavakat a fehérje építőköveiként írják le, mivel más vegyületekkel kombinálva alkotják ezt a makrotápanyagot.

Az orvosi közösség a lizint esszenciális aminosavként határozza meg, mivel más aminosavakkal ellentétben a szervezet nem tudja magától előállítani. Ennek eredményeként be kell építeniük étrendünkbe ha hozzá szeretnénk jutni.

Nézzük a lizin egészségügyi előnyeit!

Az emberi szervezetnek lizinre is szüksége van az egészséges működéshez. A fehérjék kulcsfontosságú összetevője, amelyek szerepet játszanak a testszövetek növekedésében és a károsodásból való felépülésében. Egyéb előnyei a következők:

  • elősegíti a szervezetben a kalcium, a vas és a cink felszívódását
  • elősegíti a kollagén felszívódását
  • segíti az enzimek, antitestek és hormonok termelését
  • támogatja az immunrendszert

Ha nem jutunk elegendő lizinhez, a következő tüneteket tapasztalhatjuk:

  • fáradtság
  • gyenge koncentráció
  • ingerlékenység
  • hányinger
  • vörös szemek
  • hajhullás
  • étvágytalanság
  • anémia
  • problémák a reproduktív rendszerrel

Az alábbiakban megvitatjuk a lehetséges egészségügyi előnyeit.

1, A lizin segít a herpesz kezelésében

Segíthet a herpeszvírus szabályozásában. Ennek eredményeként a lizin-kiegészítők csökkenthetik a herpes simplex 1-es típusú vírus okozta herpesz kitörések számát és gyakoriságát.

Segíthet a genitális herpesz kezelésében is. Egyes források szerint azoknak, akiknek a kórtörténetében herpeszfertőzés szerepel, legalább 1000 mg lizin-kiegészítőt kellene fogyasztaniuk naponta. Az ennél kisebb mennyiségek hatástalannak bizonyultak.

Egy 34 alany részvételével végzett vizsgálat során megállapították, hogy a napi 3000 mg-ot meghaladó adag bevétele a herpesz-fellángolások kiújulásának sokkal alacsonyabb arányát eredményezte.

2, Vérnyomás csökkentése

Egy kisléptékű vizsgálat szerint a lizin segíthet csökkenteni a magas vérnyomást azoknál az embereknél, akiknek az étrendjükben nem elegendő ez az aminosav. További kutatásokra van azonban szükség, mielőtt a szakértők megállapíthatnák, hogy hatékony kezelés-e a magas vérnyomás kezelésére.

3, Cukorbetegség kezelése

Egy 12 egészséges önkéntesen végzett kis tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a lizin lassíthatja a vércukorszint emelkedését étkezés után. Ez a felfedezés eredményes kezelésekhez vezethet a cukorbetegek számára, de még további kutatásokra van szükség.

Egy 110 alany részvételével végzett kis vizsgálatban a Lysulin nevű terméket, lizin, cink és C-vitamin kombinációját alkalmazták. A vizsgálatban részt vevő betegeknél javult a glikémiás kontroll és csökkent a cukorbetegség progressziója. Ennek a hatásnak a megerősítéséhez további kutatásokra van szükség.

4, Egyéb előnyök

A szervezetben betöltött funkciói miatt a kutatók érdeklődnek a kiegészítőben rejlő lehetőségek iránt:

  • megelőzi a sovány izomtömeg elvesztését és a mobilitási problémákat idősebb felnőtteknél
  • enyhíti a szorongást
  • megelőzi a csontvesztést és a csontritkulást azáltal, hogy segíti a szervezet kalciumfelvételét
  • elősegíti a bőr egészséges növekedését
  • segít az övsömör kezelésében
  • mérsékli a vérnyomást
  • megakadályozza a plakkok felhalmozódását az artériákban
  • támogatja a haj növekedését
  • segíti a sportolókat az intenzív edzések utáni felépülésben

Mik a lizin forrásai?

Ez az aminosav számos különböző élelmiszerben megtalálható. Az elsődleges források az állati eredetű termékek, például a hús- és tejtermékek. A vegetáriánusok és vegánok számára a hüvelyesek és a búzacsírák jó forrásai ennek az aminosavnak.

A következő élelmiszerek segítenek elérni a napi ajánlott lizin bevitelt:

  • vörös hús
  • csirke
  • tojás
  • halak, például tőkehal vagy szardínia
  • bab
  • lencse
  • parmezán
  • túró
  • búzacsíra
  • diófélék
  • szójabab
  • sörélesztő
  • spirulina alga

Mik a mellékhatásai?

A fogyasztása nagyon biztonságos, és úgy tűnik, hogy nem okoz sok mellékhatást. A legtöbb ember napi 3 g lizin adagot is be tud venni mellékhatások nélkül.

Adagjának napi 10-15 grammra emelése emésztési problémákat okozhat, például:

  • hasmenés
  • hányinger
  • gyomorgörcsök

Hogyan kell használni és adagolni?

Az emberek általában szájon át veszik be a lizint, de a bőrre is felvihetik, például ajakherpesz kezelésére.

A szakértők úgy vélik, hogy akkor a leghatékonyabb, ha éhgyomorra vesszük be vízzel.

A kutatók becslése szerint egy 70 kilogramm súlyú embernek körülbelül 800-3000 mg lizinre van szüksége naponta.

Az égési sérülésekből vagy más súlyos sérülésekből felépülő emberek és a gyakori, nagy intenzitású edzéseket végző egyének számára előnyös lehet az átlagosnál magasabb napi lizin bevitel.

Kockázatok

Az orvosok nem javasolják a lizint a gyermekeknek és a terhes vagy szoptató nőknek.

A lizint szedőknek ellenőrizniük kell koleszterinszintjüket a magasabb koleszterinszinttel való lehetséges kapcsolat miatt.

Bárki, akinek vese- vagy májproblémája van, kerülje a lizin-kiegészítők szedését.

Összegzés

A lizin esszenciális aminosav. Ez a fehérjék egyik építőköve, és szükséges az emberi egészséghez. A szervezet nem állítja elő önmagában a lizint, de a legtöbb ember az étrendje révén elegendő mennyiséget visz be ahhoz, hogy kielégítse az alapvető egészségügyi szükségleteket. A lizinnek nagyon kevés ismert mellékhatása van.

Az egyes előnyeiről szóló tudományos adatok még nem meggyőzőek. Sokan azonban vizsgálják ezen kiegészítők használatát, különösen sportolók és olyan emberek esetében, akik nem esznek állati eredetű termékeket.

Forrás: www.medicalnewstoday.com