A bél egészsége befolyásolhatja a stressz kezelését

A stressz, ha kezeletlenül marad, súlyosan károsíthatja a mentális és fizikai egészséget, ezért sok szakértő járványként emlegeti. Az Amerikai Pszichológiai Társaság 2022-es “Stress in America” jelentése szerint a stressz az Egyesült Államokban élő felnőttek 37%-át tette mozgásképtelenné, akadályozva őket számos alapvető napi feladatuk elvégzésében. A 2023-as felmérésük szerint az amerikaiak körében tapasztalt krónikus stressz szintje a 2019-es 31%-ról 2023-ra 45%-ra ugrott. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy mi köze a bél egészségének a stresszhez és a mentális egészségéhez.

Az ellenálló képesség szerepe

Az ellenálló képesség, más szóval reziliencia olyan tulajdonság, amely lehetővé teszi, hogy egy személy hatékonyabban reagáljon a stresszre, elfogadva a változásokat, kitartva a nehézségek közepette és felépülve a megpróbáltatásokból. Egy új tanulmány szerint a stresszel szemben ellenállóbb emberek általában egészséges bélmikrobiommal rendelkeznek. Ez a felfedezés rávilágít a bél és az agy közötti szoros kapcsolatra, ami számos rendszer összetett kölcsönhatását tükrözi az emberi testben. A tanulmány a Nature Mental Health folyóiratban jelent meg.

A mikrobiom kifejezés olyan mikrobiális ökoszisztémát vagy közösséget foglal magában, amely egy meghatározott, sajátos jellemzőkkel rendelkező élőhelyen található. Alapvetően a mikrobiom alatt a mikroorganizmusok, azaz a baktériumok, archeák, vírusok, gombák és protozoonok összességét értjük, amelyek egy makroorganizmust (ember, állat, növény) népesítenek be.

Ezek a mikrobiomok hatással lehetnek az immunrendszerre, az anyagcserére és a hormonrendszerre is. Az emberi mikrobiom minden egyes személynél egyedi, és több ezer különböző baktériumfajból tevődik össze.

Hogyan hat a bél egészsége a mentális egészségedre?

A tanulmányhoz a kutatók 116 embert kérdeztek meg az ellenálló képességükről. Minden résztvevő székletmintát adott, majd néhány nappal később MRI agyi szkennelést végeztek rajtuk, hogy megvizsgálják a különböző agyi régiók aktivitását. Az eredmények azt mutatták, hogy az ellenállóbb egyének székletmintáiban kevesebb volt a gyulladást okozó baktérium, és a bélgátban a szilárd integritás jelei mutatkoztak.

A kutatás célja az volt, hogy pozitív szemszögből vizsgálja a bél és az agy kapcsolatát, eltérve a korábbi tanulmányoktól, amelyek az egészségtelen bélrendszer agyra gyakorolt negatív hatásait vizsgálták. Az eredmények szerint a reziliencia előnyös pszichológiai, érzelmi és kognitív funkciókat hoz magával.

A reziliencia mérésének módszerei

A kutatók a Connor–Davidson Resilience Scale (CDRisc – Connor–Davidson rugalmassági skála) segítségével értékelték a résztvevők ellenálló képességét. A skála 25 kérdésből áll, melyekre a válaszadók 0-tól (egyáltalán nem igaz) 4-ig (majdnem mindig igaz) terjedő skálán válaszolhattak. A CDRisc öt területen méri az ellenálló képességet:

  1. Személyes hozzáértés, kitartás és magas színvonal
  2. Az ösztönökbe vetett hit és a stressz negatív és erősítő hatásaival szembeni tolerancia
  3. A változás pozitív elfogadása és biztonságos személyes kapcsolatok
  4. Ellenőrzés
  5. Lelki hatások

A stressz és a bélrendszer egészsége közötti kapcsolat

Számos kutatás kimutatta, hogy a bélmikrobiom szerepet játszik a szorongás szabályozásában. Bár a bélrendszer szorongásra gyakorolt hatása még nem teljesen ismert, de ez a tanulmány rávilágít az ellenálló képesség és a bélrendszer egészsége közötti összefüggésre. Dr. David Merrill, a Pacific Neuroscience Institute agyegészségügyi központjának igazgatója szerint a bélrendszer integritása alapvetően befolyásolja a bélnyálkahártya egészségét. Amikor a bél gyulladt, „szivárgóvá” válhat, és kevésbé hatékonyan tartja meg a tápanyagokat.

A bél és az agy közötti szuperútvonal

A bél és az agy közötti kapcsolat egyik legfontosabb része a vagus ideg, amely közvetlenül összeköti a kettőt. Ezen az „úton” keresztül a bél rövid láncú zsírsavakat küld az agyba, amelyek az élelmi rostok emésztőrendszerben történő fermentációja során keletkeznek. Ezek fontos szerepet játszanak a bélrendszer egészségének megőrzésében, és jótékony hatással vannak az agyműködésre és a hangulatszabályozásra, mivel segítik a jótékony neurotranszmitterek, például a szerotonin és a dopamin termelését, valamint csökkentik a gyulladást az agyban. A szerotonin nagy része a bélben termelődik, csakúgy, mint a dopamin jelentős része.

Az egészséges bélmikrobiom fenntartása

Michelle Routhenstein, kardiológiai dietetikus, szerint a bélrendszer egészségének fenntartása érdekében a következőkre érdemes figyelni:

  • Rostban gazdag ételek fogyasztása: Gyümölcsök, zöldségek, bab, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonák támogatják a bél egészségét.
  • Probiotikumok és prebiotikumok bevitele: Ezek a jótékony baktériumok táplálására szolgálnak, és bizonyos zöldségekben találhatók, mint például a hagyma, fokhagyma, póréhagyma és spárga. Emellett étrend-kiegészítők (csepp, italpor és rágótabletta) formájában is pótolhatók.
  • Következetes és elegendő alvás: Az alvás minősége és mennyisége nagyban befolyásolja a bélrendszer működését és a mentális egészséget.
  • Fizikai aktivitás: A rendszeres mozgás nemcsak a bélrendszer egészségét támogatja, hanem általánosan jótékony hatással van az egészségre is.

Az egészséges bélmikrobiom fenntartása hozzájárulhat a jobb stresszkezeléshez, mentális egészséghez és általános jólléthez, így érdemes odafigyelni rá.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .