A B6-vitamin és a flavonoidok együtt segíthetnek megőrizni a kognitív funkciókat

A B6-vitamin hiánya közismerten összefügg a kognitív károsodással. Egy új kutatás most új megközelítést mutat be arra, hogyan lehet fenntartani a megfelelő B6-vitamin szintet az agyban.

Az egereken végzett vizsgálatok szerint a természetben előforduló flavonoid, a 7,8-dihidroxiflavon, közvetlenül kötődhet egy B6-bontó enzimhez, a piridoxál-foszfatázhoz (PDXP), és gátolhatja annak működését. Ez segíthet megőrizni a B6-szintet az agyban, ami hozzájárulhat a kognitív funkciók fenntartásához.

Ez a kutatás Antje Gohla, PhD vezetésével zajlott Németországban. Gohla csapata korábbi munkája során már kimutatta, hogy a PDXP deaktiválása javítja az egerek tanulási és memóriakapacitását. Az új eredmények az eLife folyóiratban jelentek meg.

A B6-vitamin és a kognitív egészség kapcsolata

Jacqueline Becker, PhD, neuropszichológus és kutató, aki nem vett részt a vizsgálatban, kiemelte a B6-vitamin fontosságát a kognitív funkciók szempontjából. “Számos tanulmány vizsgálta a B6 hatását a kognitív frunkciókra. A B6-vitamin megfelelő szintjének fenntartása elengedhetetlen az optimális neurotranszmitter-szintézishez és a homocisztein-anyagcseréhez, így közvetlen hatással lehet a kognitív funkciókra” – mondta Becker.

Becker szerint a B6-vitamin hiánya különösen a hippokampusz működéssel összefüggő kognitív károsodáshoz kapcsolódik. A hippokampusz fontos szerepet játszik az életkortól függő memória megszilárdításában és a tanulásban. A B6 segíti a neurotranszmitterek, például a szerotonin, dopamin és gamma-aminovajsav szintézisét, és csökkenti a homocisztein szintjét a vérben. Emellett a B6 a hangulathoz is kapcsolódik, amely szintén befolyásolja a kognitív egészséget.

“A kognitív diszfunkció a depresszió fő tünete, különösen a figyelem és a pszichomotoros sebesség hiánya” – mutatott rá Becker.

A B6-vitamin hatékonyságának kihívásai

Bár a B6-vitamin kiegészítés népszerű megoldásnak tűnhet, nem mindig egyértelmű a hatékonysága. Becker szerint a klinikai vizsgálatok vegyes eredményeket hoztak, különösen a hippokampusz működésével kapcsolatos területeken. Az új kutatás segíthet megmagyarázni ezt a jelenséget. Gohla csapata azt találta, hogy a PDXP enzim középkorú egerek hippokampuszában lényegesen erősebb, ami összefügg az életkorral járó memóriavesztéssel.

Ez azt sugallja, hogy a B6-kiegészítés önmagában nem elegendő, mivel a kiegészített B6-ot gyorsan lebontja a hiperaktív PDXP. Ezzel szemben a B6-kiegészítők és a PDXP-gátlók kombinálása sokkal hatékonyabb lehet a sejtek B6-szintjének növelésében.

Egerek kontra emberek

Korábbi kutatások során a csapat azt találta, hogy a PDXP genetikai kikapcsolása javította az egerek tanulási és memóriakapacitását. Az új tanulmányban a kutatók a 7,8-dihidroxiflavon hatását vizsgálták a PDXP-re. Bár aggodalomra ad okot, hogy az egereken végzett vizsgálatok eredményei nem feltétlenül vonatkoznak egy az egyben az emberekre is, Becker szerint a B6-vitamin szerepe a neurotranszmitterek szintézisében és a homocisztein metabolizmusában mechanikailag felcserélhető egerek és emberek között.

A Barnes-labirintus segítségével értékelték az egerek kognitív működését. Az egereket erős megvilágítású emelvényre helyezték, ahol több “menekülési” lyuk közül kellett megtalálniuk a használhatót, vizuális jelzések, például színes formák vagy minták segítségével.

A 7,8-dihidroxiflavon jövője

Gohla csapata arra számít, hogy a 7,8-dihidroxiflavon gátolja a PDXP-t az agyban, és a B6-kiegészítéssel együtt növeli a sejtek B6-szintjét. “Ez azonban még további kutatásokat igényel” – mondta Gohla. A B6-függő enzimek és neurotranszmitterek bonyolultsága miatt sok kérdés még megválaszolatlan.

Becker szerint a B6-kiegészítés szerepét egyénileg kell értékelni. A legnagyobb előny akkor jelentkezhet, ha megfelelő étrenddel és életmóddal kombinálják, amelyek támogatják a kognitív és mentális egészséget. Ez magában foglalja az egyéb B-vitaminokat, például a B12-vitamint, és más mikrotápanyagokat, például a folsavat, amelyek kritikusak az agy egészsége szempontjából.

A kutatások szerint a B6-vitamin kombinálása flavonoidokkal, mint a 7,8-dihidroxiflavon, ígéretes módszer lehet a kognitív funkciók megőrzésére, különösen az életkor előrehaladtával. További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy ez növeli-e a kognitív funkciókat, és hogyan. A B6-függő enzimek és neurotranszmitterek bonyolultsága miatt még sok a feltáratlan terület.

Becker szerint a B6-kiegészítés szerepét egyénileg kell értékelni, és valószínűleg akkor a leghatékonyabb, ha megfelelő étrenddel és életmóddal kombinálják, amelyek támogatják a kognitív és mentális egészséget

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .