Fokhagyma: Az egészség kulcsa a vércukor és koleszterin szabályozásban

A fokhagyma évezredek óta ismert gyógyhatásairól és különleges ízéről. Az utóbbi évek kutatásai azonban még inkább ráirányították a figyelmet e sokoldalú növény jótékony hatásaira. A legújabb tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a fokhagyma nemcsak az immunrendszert erősítheti, hanem hatékonyan segíthet a vércukorszint és a koleszterinszint szabályozásában is.

Cikkünkben bemutatjuk, hogyan és miért érdemes rendszeresen fogyasztani a fokhagymát a jobb egészség érdekében.

Miért fontos a rendszeres vércukor és koleszterin ellenőrzés?

Az egészséges életmód fenntartása érdekében alapvető fontosságú a vércukor és koleszterinszint rendszeres ellenőrzése. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint a cukorbetegség évente emberek millióit érinti, és az ország lakosságának mintegy 11,6%-a szenved ebben a betegségben. Továbbá, a CDC jelentése szerint az USA-ban a 20 éves és annál idősebb felnőttek körében körülbelül 86 millió embernek van megemelkedett koleszterinszintje, ami szívbetegséghez vagy szélütéshez vezethet.

Az egészségügyi szakemberek vérvizsgálatokkal követik nyomon ezeket az állapotokat. A rutinvizsgálatok során gyakran elrendelik a koleszterin, az éhomi vércukorszint, és a triglicerid szint ellenőrzését. Ezeknek a vizsgálatoknak az eredményei alapján az orvosok képet kapnak arról, hogy valakinél fennáll-e a cukorbetegség vagy a magas koleszterinszint kialakulásának kockázata.

Hogyan segíthet a fokhagyma a vércukorszint és a koleszterin szabályozásában?

A fokhagyma egy allicin nevű vegyületet tartalmaz, amely antibakteriális, gombaellenes és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy az allicin hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet állatok esetében.

A jelenlegi tanulmány, amely 29 korábbi vizsgálat adatait elemezte, megvizsgálta, hogyan hat a fokhagyma a vércukorszintre és a zsíranyagcserére. A kutatók összesen 1 567 résztvevő adatait vonták be a meta-analízisbe, különböző országokból és korosztályokból. A beválogatott vizsgálatok mindegyike legalább 2 hétig tartó fokhagyma fogyasztást alkalmazott, és jelentettek adatokat az éhomi vércukorszint, az összkoleszterin, a HDL-koleszterin, az LDL-koleszterin és a trigliceridek szintjéről.

A fokhagyma különböző formái és adagolása

A kutatók a különböző vizsgálatokban különböző formákban alkalmazták a fokhagymát:

  • Fokhagymapor
  • Fokhagymaolaj
  • Érett fokhagyma kivonat
  • Fokhagymapor tabletta vagy kapszula
  • Fokhagyma kivonat kapszula
  • Nyers fokhagyma

Az adagolás 300 és 22 400 milligramm fokhagymapor között változott naponta, míg más készítmények napi 800 és 4 200 milligramm közötti mennyiségben kerültek felhasználásra.

Hatása a vércukorra és a koleszterinre

A meta-analízis jelentős összefüggést talált a fokhagyma fogyasztása és a különböző anyagcsere markerek javulása között. A fokhagyma kiegészítés csökkentette az éhomi vércukorszintet, az összkoleszterinszintet és az LDL-koleszterin szintjét, miközben növelte a HDL-koleszterin szintjét. Az LDL-t gyakran “rossz” koleszterinnek nevezik, míg a HDL-t “jó” koleszterinként ismerik.

A kutatók megjegyezték, hogy minél hosszabb ideig tartott a fogyasztása, annál nagyobb javulást tapasztaltak a résztvevők az éhomi vércukorszintben, az összkoleszterinben és az LDL-koleszterin szintjében.

Összegzés

A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a fokhagyma fogyasztása potenciálisan hasznos lehet a szív- és érrendszeri valamint anyagcsere betegségek megelőzésében vagy kezelésében. Bár további kutatások szükségesek, hogy pontosan megértsük, hogyan működik, a jelenlegi adatok szerint a fogyasztása kedvező hatással lehet a vércukorszint és a koleszterinszint szabályozására.

A jelenlegi eredmények azonban nem valószínű, hogy azonnali változást hoznának a hivatalos táplálkozási ajánlásokban, de a fokhagymát továbbra is tápláló és egészséges kiegészítőként tarthatjuk számon bármilyen étrendben.

Források

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .